Wij spraken met Frankie Fame in aanloop van zijn concert in Trix Antwerpen

Frankie Fame bracht net zijn debuut ‘Frankie Fame’ uit. De tweede single van het album ‘High On You’ is de ideale locomotief daarvoor. Met het team van co-producer Tobie Speleman en andere goede vrienden achter hem, heeft de Fame-trein het station verlaten. Bestemming: Kosmos.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Frankie Fame (@frankie__fame___)

Hoe spannend is zo’n release van een debuutalbum?
Ik heb niet zo’n grote verwachtingen hierrond, hoewel ik toch blij zal zijn als ik een kopie van de plaat in handen zal krijgen. Dat wordt toch een bijzonder moment. Het maken van de cd was één groot leerproces. Ik heb leren beslissingen nemen en ben op zoek gegaan naar mijn eigen sound.

Wat heb je daarover geleerd tijdens het opnameproces?
Eigenlijk gewoon alles: hoe iets opgenomen moet worden en vooral hoe een song moet geschreven worden, eigenlijk the whole thing. Ik ben natuurlijk al langer bezig dan deze plaat, de cd is het resultaat van al die jaren groeien. Het proces is zeker niet vlotter verlopen dan verwacht. Ik heb het altijd moeilijk gehad met dingen afwerken. Inspiratie om te starten was er altijd, maar de final touch vinden was niet altijd even eenvoudig.

Je koos voor een titelloos album. Waarom?
Ik heb een mooie collectie songs, een brede waaier van liedjes en dus zeker geen verzameling nummers in een vooraf bedachte cd. Daarom koos ik ervoor om mijn album geen titel mee te geven. Er was ook keuze genoeg, maar dé titel bij uitstek was er niet.

In de perstekst lazen we dat je plaat gezien wordt als een cd die je uitnodigt om je geliefde mee te nemen op een sexy, funky trip door de ruimte. Kan je je daarin vinden?
(lacht) Ik denk het wel, want de nummers zijn een ode aan de vrouw, maar ook aan de funky muziek in zijn totaliteit. Mensen als Shuggie Otis en William Onyeabor. Ze hebben een zekere frivoliteit die ik erg kan appreciëren of een weergaloze stem gecombineerd met naïviteit. Sly Stone is  dan weer het summum van funk zijn. Er zitten elementen van elk van hen in mijn songs zonder dat ik de bedoeling heb gehad om te kopiëren. Het is als een grote pot waar ik zelf invloeden ingooi en daarin eens roer.

Is de baslijn de basis van elk nummer? De groove overheerst wel eens op je plaat.
Dat wisselt, want sommige nummers ontstonden vanuit een jazz-invloed. Soms zit er een melodie in mijn hoofd waarop ik verder bouw, dan weer zijn het enkele gitaarakkoorden. Ik probeer te variëren. De grooves komen eigenlijk pas later. Ik heb meestal wel een schets en daarna volgt de bas van zelf. Ik ben daarbij steeds op zoek naar mijn eigen unieke geluid. Die sound heeft vorm gekregen na veelvuldig experimenteren: de sleutel ligt in de mix van zang, synths, beats en de liefde voor groove.

Muziek stroomt door je heen in willekeurige flitsen van kosmische inspiratie, lazen we in de perstekst. Hoe moeten we dat zien?
Muziek is voor mij iets magisch, ik heb altijd de indruk dat de inspiratie niet uit mezelf komt maar tot me doorstroomt en ik die moet vertalen. Ik ben ook fan van kosmische geluiden en dito filosofieën. Daarvan ben ik wel overtuigd. Dat vind je niet meteen in mijn teksten. Dat zijn geen diepe verhalen. Het was eerder mijn bedoeling om een leuke popcd te maken. Mijn muzikale kennis is grotendeels onderbewust; muziek stroomt door me heen in willekeurige flitsen van kosmische inspiratie. Ik leerde te cultiveren wat ik ‘Space’ noem: de sfeer zo beïnvloeden dat hieruit inspiratie en creatie op een natuurlijke manier vloeien. Door Space kunnen ideeën uit het niets ontstaan, zoals opborrelende gitaarriffs of een sound die je hoger tillen. Of een weerkaatsende energie die wordt gecreëerd door specifiek gekozen muzikanten in een kamer te plaatsen.

Welke dromen heb je met je debuut?
Ik hoop dat we shows kunnen spelen en mensen kunnen laten dansen. Dat we een paar goeie vibes de ether kunnen insturen. De wereld veranderen zal te hoog gegrepen zijn, maar als ik een paar mensen blij kan maken, zal ik al bijzonder tevreden zijn. Ik ben benieuwd of ik mensen kan meenemen in mijn verhaal. Live spelen we trouwens in een fijne bezetting : drum, bas, twee keyboards en gitaar. Hopelijk komt daar later nog een blazerssectie bij naast enkele backingvocalistes.

Tot slot, waar heb je ‘Frankie Frame’ gehaald?
Het bekt gewoon goed Het zou ook kunnen wijzen op het feit dat ik mezelf niet al te serieus neem. Ik vind het gewoon juist, meer moet je er niet achter zoeken (lacht).

Frankie Fame speelt, indien de Corona-maatregelen het toelaten, op 11 juni in TRIX Antwerpen

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Frankie Fame (@frankie__fame___)

Tekst en Interview: STEVEN VERHAMME
Foto’s: Frankie Fame/©MondayAgbonzeeJr/@mondayjr

You May Also Like

Arsenal over hun nieuwe plaat, TV-reeks en het einde van de muziekbusiness (Interview)

Na twintig jaar samen en apart als Arsenal kunnen John Roan en Hendrik Willemyns elkaar ...

Ozark Henry over twintig jaar ‘Birthmarks’ (Interview)

Ozark Henry toert momenteel door Vlaanderen naar aanleiding van de twintigste verjaardag van zijn succesvolle ...

Kamping Kitsch Club goes Thailand (Pattaya) op 5 december

Het festival kondigt ook nieuwe datum aan in Kortrijk op 17 augustus 2024 Het ...