TEEN CREEPS komen met tweede album (Interview)

De Belgische indierockers van TEEN CREEPS hebben hun tweede album ‘FOREVER’ uitgebracht. De plaat is de opvolger van het veelgeprezen debuut ‘BIRTHMARKS’. De band klinkt op de nieuwe plaat minder boos, volwassener en melodieuzer. Maar ‘FOREVER’ is net zo intens en sterk beïnvloed door indierock uit de jaren negentig als hun vorige werk. Dat bevestigen zanger Bert Vliegen en gitarist Joram De Bock met graagte.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Teen Creeps (@teencreepsband)

Veel bands denken lang na over de juiste albumtitel. Hoe lang heeft het bij jullie geduurd om tot bij ‘Forever’ uit te komen?
BERT : In de studio viel op dat het word ‘Forever’ bij het inzingen vaak terug kwam. Bij wijze van grap zijn we dat woord naar voren gaan schuiven als albumtitel. Het woord klinkt wat klef, maar dat stoort me niet. Het komt over als een uitroep bij een clubhuis en straalt wat nostalgie uit.

Nu we ’t hebben over nostalgie : veel mensen voelen jullie muziek als nogal nineties aan. Hoe ervaren jullie dat zelf?
JORAM : Ik denk dat het een terechte opmerking is, maar het is zeker geen bewuste stijlkeuze. Het is gewoon onze muzikale taal waarmee we zijn opgegroeid en waarrond we allemaal graag werken. We willen zeker geen retroband zijn, het is dus geen bewuste keuze. Het is gewoon onze natuurlijke klank.

BERT : De 90’s zitten helemaal in ons DNA. We hebben dat helemaal in ons opgenomen en doen daar de dingen mee die we willen doen. Allemaal niet bewust, het zit gewoon in ons bloed. Met fuzzy gitaren, melancholische vocalen en snelle drums komen we vaak uit bij de bands waarmee we vergeleken worden.

Die bands dat zijn dan Sonic Youth en Dinosaur JR. Zijn dat ook de groepen waarmee jullie zichzelf identificeren?
BERT : We willen onszelf liever niet vergelijken met andere bands. De namen die je noemt zijn natuurlijk de groepen waarmee we alle drie zijn groot geworden. Het zijn vooral de menen die naar onze muziek luisteren die de vergelijking maken. Als muzikant ben je daar zelf niet superhard mee bezig.

JORAM : Uiteindelijk zijn we gewoon een hedendaagse groep en laten we ons ook inspireren door bands die nu actief zijn. Het hoeven dus niet altijd de grote namen van twintig, dertig jaar geleden te zijn.

Dit is jullie tweede album. Waar zit het verschil met ‘Birthmarks’, jullie debuutplaat?
BERT : De beide platen liggen in elkaars verlengde. We zijn ‘Forever‘ beginnen schrijven nog voor onze eerste cd uitkwam. Veel van die nummers hebben we dus al gespeeld tijdens de tour van ‘Birthmarks’ en werden verder uitdiept en verbreed. De songs kregen een nieuwe horizon tijdens de tour. De liedjes liggen in het verlengde van de eerste plaat, het werd zo een logisch vervolg. We zien het zeker niet als een stijlbreuk. Dat hoor je ook aan de vage gitaren en angstige teksten die er nog altijd zijn (lacht). Alleen hebben we nu meer melodie binnengelaten. Ons geluid is ook rijper geworden. Op‘ BIRTHMARKS ’werd ik gevoed door woede en frustraties, nu heb ik geleerd om los te laten en bepaalde tekortkomingen die ik heb te accepteren. Omdat ze er altijd zullen zijn. Ja voor altijd.

Was het een voordeel om de nummers eerst volle bak live te kunnen spelen vooraleer je ze opnam?
JORAM : Absoluut! De songs konden groeien bij voorbeeld tijdens de soundchecks om ze daarna in de echte set te kunnen spelen met de aanpassingen die we bedacht hadden. Een nummer groeit zoveel sneller als je ’t een paar keer live hebt kunnen spelen. Je weet onmiddellijk waar het mis kan gaan of waar het goed zit. Het gros van de nummers op ‘Forever ‘heeft er dus zeker baat bij gehad.

BERT : We nemen ook alles live op en dus is het handig als je als band ingespeeld bent. Je weet ook dat de nummers al goed zitten en zo verloopt het opnameproces vlotter.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Teen Creeps (@teencreepsband)

Hoe ontstaan nummers bij jullie als band?
JORAM: Meestal vertrekken we vanuit een gitaarpartij. ik breng dan die riffs mee naar de repetitie en daarna worden de nummers verder ingevuld door de band. De vocals komen meestal maar op het einde.

BERT: We vertrekken dus van de instrumentale versie van een nummer. Voor sommige stukken heb ik zelfs maar bij het inzingen van de demo’s de tekst bedacht (lacht). We rammen er op los en ik zing daar dan wel iets op.

JORAM : We waren als band niet snel tevreden deze keer want we wilden niet in herhaling vallen. We zijn telkens verder gaan zoeken om de kwaliteit op te drijven. Het eerste album werd in Londen opgenomen, dit album in Nederland. Wordt het derde bij ons in Vlaanderen gemaakt?

BERT : (Lacht) Dat zal natuurlijk ook van de omstandigheden afhangen. Deze keer zijn we bij Audioworks uitgekomen omdat onze drummer Ramses met zijn band er al een album opnam. Ik was er ook al geweest en dat geeft altijd voordelen als je de studio kent. We hadden een grote ruimte ter beschikking en dat is altijd aangenamer. Ook de engineer waarmee we werkten, kenden we goed. Bovendien zaten we een beetje afgesloten van de wereld dus konden we ons helemaal focussen op onze muziek.

JORAM : Op een aantal dagen veel dingen doen vraagt concentratie. Daarom was het ook goed dat we afgezonderd waren. Het stimuleerde bovendien onze kameraadschap in de band. We werkten soms ook door na middernacht aan de nummers zonder dat andere mensen stoorden (lacht).

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Teen Creeps (@teencreepsband)

Welke dromen hangen jullie vast aan deze plaat?
JORAM : We hopen in de eerste plaat dat veel mensen er iets aan hebben, dat de plaat goed beluisterd wordt. Zo zullen we wat respons krijgen en daarna veel live gaan spelen.

BERT : In normale omstandigheden zouden we zeggen: zoveel mogelijk toeren in België en ver
daarbuiten, maar we zijn realistisch, dat zal voor later zijn. We hopen vooral dat we veel mensen kunnen bereiken en dat ze van onze songs kunnen genieten.

Interview door STEVEN VERHAMME
Foto’s: TEEN CREEPS

You May Also Like

Eva De Roovere is helemaal terug (Interview)

Eva De Roovere is ongetwijfeld één van de meest creatieve en actieve artiesten in de ...

Jasper Erkens legt met nieuwe plaat ‘Limbo Terminal’ de lat hoog (Interview)

Geboren in België. Gevormd door de wereld. Brussel. Amsterdam. Londen. Sommige mensen worden pas wakker ...

Corona krijgt knappe danseres Kelly niet klein

De evenementensector bloedt. Evenementen worden afgelast, mensen missen hun hobby, kunnen hun passie niet ...