Bijna 18-jarig Vlaams rally-talent klaar voor Rally van Ieper (INTERVIEW)

The Ginger One

Rally? Ook daar zijn we bij MenStyle in geïnteresseerd. Zo hebben we onlangs voor het eerst met een rallywagen mogen rijden en ja, wat waren we onder de indruk van de baanvastheid van zo’n wagen, zelfs in de regen. Wij hebben er wel zowat 42 jaar op moeten wachten alvorens achter het stuur te mogen kruipen van zo’n speeltje, iets wat Thomas ‘The Ginger One’ Martens niet zo lang heeft gekost.

Met (bijna) 18 lentes op de teller is Thomas nu ook officieel Belgisch rallyrijder én groot opkomend talent. Woensdag gaf hij in het gezelschap van bijna 400 aanwezigen het plechtige startschot van zijn carrière, met eind juni de eerste deelname aan de BRC (Belgian Rally Championship) Rally van Ieper. In juli start hij in de WRC van Letland als jongste Belg ooit. Martens wil niet alleen wereldkampioen worden, maar hoopt met zijn ‘Love For Rally. Rally For Love’ nog meer harten te veroveren voor de rallysport. In eigen land én wereldwijd.

Hoe voel je je, nu het grote moment (rijbewijs, Ieper 1e rally in België) nadert?
Ik ben super enthousiast. Die eerste rally in België rijden, in Ieper bovendien, daar kijk ik al zo lang naar uit. Voor mijn rijexamen is het erop of eronder. Want geen rijbewijs is geen rally. Maar ik heb er het volste vertrouwen in dat het van de eerste keer lukt.

Wat verwacht je van Ieper? Meteen het podium op of gaat het om de ervaring an sich? ​
Ik wil in Ieper vooral plezier hebben en bijleren op het asfalt. Al blijft het ultieme doel natuurlijk winnen.

Wat heb je in de manches van het Fins Kampioenschap vooral bijgeleerd: autotechnisch, mentaal en/of fysiek?
Het afgelopen jaar heb ik enorm veel bijgeleerd. Mijn rijtechniek is intussen heel goed. Het gaat nu om de kleinste details. Ik zie ook een verbetering in de nota’s. Die waren al heel goed, maar worden elke rally nog een stukje beter.

Ben je een andere Thomas ten opzichte van een jaar geleden?
Ik ben dezelfde Thomas, maar zodra die helm opgaat, is de mindset wel heel anders. Ik ben beter en sterker dan een jaar geleden.

Je hebt nog altijd de ambitie om wereldkampioen te worden. Waarom ben je daar zo van overtuigd?
Als mijn mindset juist is en ik er 100% voor ga, is niks onmogelijk. En ik heb een heel sterk team rond mij dat me met alles helpt. Mijn wapen? Normaal start je met rally op 18 jaar en begin je in het WRC rond je 26ste. Maar ik zat al achter het stuur toen ik 11 was. Ik heb dus 7 jaar voorsprong die niemand kan inhalen.

Wat wil je nog delen met de wereld? 
“Ik wil niet alleen sportief iets bijdragen, ik wil ook helpen om de mensen terug te verbinden met rally. Door de toenemende digitalisering is het minstens zo belangrijk om samen buiten te komen. Er is niks zo mooi als samen rally te beleven. Het brengt je op de mooiste plaatsen in de wereld, waar je verschillende culturen ontdekt, alsook heerlijk eten en drinken. De sport is heel toegankelijk. Wij piloten staan heel dicht bij onze fans. Daar wil ik met ‘Love for Rally. Rally for Love’ iedereen aan herinneren. En terwijl ik de liefde verkondig voor mijn sport, verover ik harten om voor mij te supporteren.” ​

You May Also Like

Jacob & Co eert historisch FURY – Usyk gevecht met 650K dollar horloge

Eentje dat geveild wordt voor het goede doel Sommige momenten in de sportgeschiedenis zijn ...

Nieuwe BMW 7-reeks ademt luxe

Eindelijk laat de luxueuze krachtpatser zich zien… We mochten eerder al kennismaken met de ...

MenStyle Road Test: DS 7 E-TENSE 4X4 360

Na een korte lanceringstest in Nice, nu de lange test Wat kunnen we vertellen ...