Moët & Chandon Grand Vintage 2015, het verhaal van een stralende ochtend (Interview)

Santé

MenStyle en champagne, dat gaat hand in hand. Zo zijn wij jaarlijks wel te vinden voor een bezoekje aan Épernay om ons een weekend lang onder te dompelen met de geneugten van het godendrankje. Een bezoekje aan de knappe kelders van Moet & Chandon is dan sowieso een must.

Het is daar, boven de kelders, waar vandaag Moët & Chandon met trots zijn Grand Vintage 2015 onthult in wit en rosé, de 76e jaargang van het Huis en de 45e rosé jaargang, gemaakt van druiven geoogst in de nazomer van 2015, gekenmerkt door rijpheid en omhullende kwaliteit, en geblend tot champagnes van uitzonderlijke tederheid.

Elke Grand Vintage is mijn interpretatie van een specifiek jaar, en als zodanig is het uniek en zal het maar één keer te zien zijn. De Grand Vintage is een kans om de originaliteit van een specifiek jaar door mijn ogen te ontdekken. Het is geen ‘samenvatting’ van het jaar, maar eerder mijn interpretatie van wat het jaar vertegenwoordigde. Zoals een fotograaf een foto inkadert, zo selecteer ik de wijnen die uiteindelijk de definitieve blend zullen vormen“, aldus Benoit Gouez, Keldermeester, Moët & Chandon

Wat is het verhaal van deze Champagne?
Benoit Gouez: Het verhaal van deze Champagne is het verhaal van het jaar 2015.
Een jaar gekenmerkt door uitzonderlijke zonneschijn en droogte van maart tot augustus. De groeiende bezorgdheid over waterstress op de wijnstokken werd weggenomen door welkome regenbuien in augustus en vervolgens gunstig weer voor de rijping. Uiteindelijk was het een heterogene oogst in termen van rijping, maar vrij sereen.

2. Waarom zeg je dat dit het verhaal is van het jaar 2015?
Benoit Gouez: Het belangrijkste om te onthouden is dat een Moët & Chandon Grand Vintage een blend is van drie verschillende druiven – Pinot Noir, Chardonnay en Meunier – allemaal van hetzelfde oogstjaar. Hoewel elk van deze wijnen een unieke persoonlijkheid heeft, hebben ze allemaal dezelfde cyclus doorlopen, dezelfde weersomstandigheden, dezelfde uitdagingen en dezelfde vreugden.

3.Hoe kan je een geweldige Champagne maken na zo’n ongewoon jaar?
Benoit Gouez: De droogte had gevolgen voor de stikstofrijkdom van de druiven, vooral voor de Chardonnay. We moesten goed opletten om een goede gisting te garanderen. Uiteindelijk kregen we interessante karaktervolle wijnen. De Meuniers en Pinot Noirs, zeer gezond en rijp, toonden een volle en soepele fruitigheid en een structuur die bevorderlijk is voor een lange rijping.

4. Hoe stelde u zich in 2015 het aromatische profiel van de Grand Vintage Rosé 2015 voor?
Benoit Gouez: Altijd moeilijk te voorspellen, want we werken als een fotograaf met een negatief dat zich zes jaar later openbaart.

5. Waarin verschilt Grand Vintage van Moët Impérial?
Benoit Gouez: Een Grand Vintage zal het verhaal vertellen van een specifieke dimensie van het jaar met zijn meest intrigerende wijnen, terwijl we met de Brut Impérial op zoek gaan naar constantheid.

6. Wat maakt de Grand Vintage 2015 zo’n heerlijke Champagne?
Benoit Gouez: Onze champagnes zijn gemaakt om van te genieten, alleen of met eten, en deze Grand Vintage is daarop geen uitzondering. Hij is namelijk uitzonderlijk lekker, zowel zacht als omhullend. Hij is gemaakt van druiven van de hoogste kwaliteit, gerijpt in een warm, droog jaar met felle zon, en men proeft in feite een tedere bloemige frisheid, de rijpheid van het fruit en zelfs betoverende hints van verse amandelen. De Grand Vintage Rosé heeft op zijn beurt een prachtige intensiteit en kruidige aanwezigheid.

THROWBACK NAAR DE OMSTANDIGHEDEN EN DE OOGST VAN 2015

Het jaar 2015 vertelt een verhaal van een helder licht en zomerse hitte. Het was in vele opzichten een jaar van ontwaken, veroorzaakt door het bewustzijn van een opwarmend klimaat en de impact daarvan op de Champagnestreek.

De oogst, die 21 dagen duurde, begon op 7 september bij helder licht in een serene sfeer, ondanks het heterogene verloop van de rijpheid van de vruchten door waterstress. Binnen enkele dagen na het begin van de oogst werden de wijngaarden geteisterd door hevige regenbuien. Toch waren de vruchten goed gerijpt, met een goede concentratie en opvallende aroma’s. De druiven met rode schil waren uitzonderlijk: de Meuniers waren schitterend en de Pinot Noirs toonden een rijpheid met een krachtige, fruitige neus en een volle afdronk. Het fruit was gezond met goed gerijpte druiven die briljant straalden.

Aan het einde van een serene oogst waren de gezondheid van de druiven en de opbrengst bevredigend. De aanhoudende regenval zorgde weliswaar voor moeilijke omstandigheden voor de plukkers, maar had geen invloed op de gezondheid en de kwaliteit van de druiven. De sappen vloeiden goed en de rijpheid was goed met een gemiddelde van 10,5% Vol potentiële alcohol. Met 6,9 g H2SO4/L en een gemiddelde pH van 3,09 lag de zuurgraad onder het tienjarig gemiddelde, zonder reden tot bezorgdheid, aangezien de waarde dicht bij die van 2005 en 2006 lag. In het jaar 1999 of 2003 vond men een lagere zuurgraad, hoewel die jaren resulteerden in gulle, uitstekende wijnjaren.

Hoewel een ongekende droogte van maart tot augustus de nitrogeenrijkdom van de druiven bedreigde, vooral bij de Chardonnay, zorgden de wijnmakers voor een goede gisting en verkregen ze interessante karaktervolle wijnen. De aromatische frisheid van de Meuniers en Pinot Noirs bleef behouden: gezond en rijp toonden ze een volle en krachtige fruitigheid en een structuur die bevorderlijk is voor een lange rijping.

De keldermeester was in staat om wijnen te selecteren uit de drie druivensoorten van de regio met kwaliteitsniveaus die voldeden aan de eisen van een Moët & Chandon Grand Vintage, zowel van het prachtige domein van het huis als van een buitengewone diversiteit aan wijnen die door wijnbouwpartners werden geleverd.

Het jaar 2015 was er een van bewustwording en ontwaken ten aanzien van klimaatverandering, zowel in de wijngaard als ook in de wereld. Grand Vintage 2015 is een champagne van bezinning – het markeert het begin van een nieuwe dag“, aldus Benoit Gouez.

SMAAKNOTITIES

Het jaar 2015 werd gekenmerkt door extreme klimatologische omstandigheden. Een zachte winter ging over in een warme lente, waarna een droge zomer zorgde voor een verblindend helder licht, enige waterstress en recordhitte. Toen Benoît Gouez, keldermeester van Moët & Chandon, en zijn team na de oogst de stille wijnen proefden, ontdekten ze een goed gerijpt fruit dat een verhaal van licht vertelde, in een jaar dat gekenmerkt werd door de helderheid van een vurige zon.

Het creëren van een mix voor een Grand Vintage bij Moët & Chandon is als werken met negatieve film – je kunt de vormen en contouren zien, je kunt vertrouwen hebben in het resultaat, maar je weet niet precies hoe het eruit zal zien totdat je de foto ontwikkelt.

GRAND VINTAGE 2015

Moët & Chandon Grand Vintage 2015, geboren in een jaar van scherpe contrasten, is een rijpe, tedere en omhullende champagne. Hij wordt gekenmerkt door zijn citroengele kleur, heldere reflecties, fijne belletjes en romig schuim. Het bouquet is ingetogen en laat subtiel een zacht en fris witgroen universum doorschemeren. Noten van broodkruimels, verse brioche en amandelspijs maken plaats voor vlierbloesem en jasmijn, vervolgens voor witte perzik en watermeloen, aangevuld met elementen van het ochtendgloren. Het gehemelte is direct en zelfverzekerd. De gulle structuur, met bloemige, anijs- en mentholnuances, brengt lichtheid en frisheid in een zonovergoten wijnjaar. De afdronk blijft hangen op een licht sappige noot, met een delicate bitterheid die doet denken aan verse amandelen.

GRAND VINTAGE ROSÉ 2015

Moët & Chandon Grand Vintage Rosé 2015 onderscheidt zich door zijn helderheid, zijn kruidige bouquet en zijn krachtige smaak. Granaatroze tinten met blauwachtige reflecties schijnen door de fijne belletjes en het romige schuim. De eerste aroma’s suggereren zongerijpte donkere bessen, misschien zwarte bes, braam en zwarte kers. Hints van vijg en wilde aardbei worden gecombineerd met kruidige tonen van roze en aromatische peper en piment. Geuren van bloemige garnituren verfrissen het geheel. In de mond overheerst de Pinot Noir met een geconcentreerd, donker en diep fruit. De tannines creëren hoeken en onthullen facetten, als een ruwe parel. De tongstrelende bitterheid van sleepruimen en veenbessen, met tonen van munt en anijs, verfrist de afdronk.

TECHNISCHE FICHE

GRAND VINTAGE 2015
– Assemblage: Pinot Noir 44%, Chardonnay 32%, Meunier 24%
– Datum van disgorgement: : 2022 Dosis: 5 g/liter
– Rijping in kelders: 6 jaar minimum
– Rijping na disgorgement: 6 maanden minimum
– Lichte levendige kleur: een heldere citroengele tint, met lichtgevende schitteringen, fijne belletjes en een romig schuim.

GRAND VINTAGE ROSÉ 2015
– Assemblage: Pinot Noir 52% (of which 14% red wines), Chardonnay 27%, Meunier 21%
– Disgorgement date: 2022 Dosis: 5 g/liter
– Rijping in kelders: 6 jaar minimum
– Rijping na disgorgement: 6 maanden minimum
– Een gedurfde en levendige kleur: Een granaatroze tint met blauwachtige schitteringen, fijne belletjes en een romige mousse.

Met een dosering van 5g/L zijn Grand Vintage 2015 en Grand Vintage Rosé 2015 beide extra brut, en als zodanig gekwalificeerd op hun respectievelijke flesetiketten.

 

You May Also Like

MenStyle Travel Tip: Op Safari!

Leg je camel-kleurige outfit maar al klaar Het was gisteren werelddierendag. Hét moment om ...

We spraken Frank Vander Linden net voor ‘De Mens’ verjaardagsconcert in de Lotto Arena

Het hoeveelste album van De Mens is “Broers”? Het veertiende, zo ongeveer. En niet het ...