Deze 16 merken kan je in België kopen
4.000! Dat is het aantal ingeschreven Chinese auto’s in België afgelopen jaar (2022). Ter vergelijking, op 374.597 nieuw ingeschreven voertuigen zo’n 1,1% marktaandeel. Niet veel? Onze inkt is nog niet droog en we kunnen nu al stellen dat dit marktaandeel komende weken, maanden en jaren exponentieel zal stijgen. Een offensief dat we al konden merken op het afgelopen Autosalon in Brussel waar verschillende (nieuwe) merken hun opwachting maakten.
Welke zestien merken (en enkele Europese die onder Chinees beheer staan, waaronder Lotus, Smart en Volvo.) dan? Wél, we lijsten ze graag alfabetisch even op. Sommige voor ons al gekend en getest, anderen nog geheel onbekend en voorlopig onbemind.
1 Aiways
Deze Chinees wordt verdeeld door Cardoen en zij bieden op dit moment alleen de U5 aan, die we HIER al eens testten. De Aiways U6, waar we de première van de concept al meeritsten, haalde ondanks eerdere berichten Brussel net en wordt pas later dit jaar verwacht.
2 BAIC
BAIC wordt geïmporteerd door OneAutomotive en zij bieden in België drie SUV’s met verbrandingsmotor aan:
– de X35
– de X55
– de nieuwe X55.
3 Bestune
Ook gedistribueerd door OneAutomotive kent in België slechts één model, de Bestune T77 SUV op lpg.
BYD
We horen alleen maar goeie dingen over BYD, wat staat voor “Build Your Dreams”. De distributie van BYD gebeurt door InchCape, die ook het Japanse Toyota en Lexus in portefeuille hebben. BYD, tevens ook batterijfabrikant, verkoopt wereldwijd de meest geëlektrificeerde modellen. In België bieden ze een sedan (Tang) en twee SUV’s (Atto 3 en Han) aan. Wat ons betreft is er aan hun naamgeving nog wel wat werk, tenzij de sedan speciaal gemaakt is voor (ex-)schoonmoeders natuurlijk.
DFSK
Ook DFSK wordt verdeeld door OneAutomotive. De modellen? Allen SUV:
– De Fengon 5 (benzine of hybride)
– De Fengon 7 (LPG)
– De Fengon 500 (benzine of LPG)
– De Fengon 580 (hybride of benzine)
JAC
Opnieuw eentje door OneAutomotive ingevoerd en heeft voorlopig slechts één model, de T8pro. Een pick-up met dubbele cabine met een 2,4 liter en 204 pk sterke motor op benzine of op LPG.
LEVC
London EV Company Limited is een Britse fabrikant van elektrische auto’s met het hoofdkantoor in Ansty nabij Coventry, Engeland, en een volledige dochteronderneming van de Chinese autofabrikant Geely waaronder ook Volvo, Polestar en Lynk&Co zit. Het bedrijf is verantwoordelijk voor de elektrische ombouw van de beroemde zwarte taxi’s in Londen. In België biedt het geen taxi’s maar wel een elektrische monovolume of bestelwagen aan met range extender.
Lynk&Co
Onderdeel van de Geely Group en vooral gekend om zijn innovatieve huurformule. De Lynk&Co 01, die we HIER al eens konden testen, zien we steeds vaker in het straatbeeld, vooral in de stad dan, waar ook heerlijke Lynk&Co-clubs uit de grond worden gestampt.
Maxus
Maxus vinden we terug bij Astara, de importeur van Hyundai, Isuzu, MG, SsangYong en Suzuki in België. Het zijn vooral bedrijfsvoertuigen waaronder:
– De T90 EV (pick-up)
– de MIFA 9 (elektrische minibus met 7 zitplaatsen en een bereik (WLTP) van 595 km)
MG
Vergeet het aloude en iconische Britse MG, daar blijft in Chinese handen niet veel meer van over. Toch blijft MG in België één van de meest verkochte Chinese merken. Welke modellen ze hebben?
– MG4 (EV)
– MG ZS
– MG HS
– MG5 (elektrische break)
Nio
Ze kondigen zichzelf aan als de ‘Chinese Tesla’ en is een merk waarvan in 2023 veel verwacht wordt. Zo komen ze zelfs met een ingenieus systeem om op verschillende plaatsen batterijen in een paar minuten te vervangen in plaats van ze op te laden. Modellen?
– ET7 (sedan)
– ET5 (compactere sedan)
– ES7 (SUV)
Polestar
De Chinese bestseller. Maar kunnen we dit eigenlijk Chinees noemen? Hoewel het moederhuis Geely Chinees is, zien we veel Zweedse invloeden van het broertje met de naam Volvo. Modellen?
Polestar 2 (sedan)
Polestar 3 (SUV)
Seres
Opnieuw eentje dat in België door de handen van OneAutomotive gaat. Het is tevens het merk waarin kersvers Miss België Emilie Vansteenkiste het land mee zal doorkruisen. Modellen? Twee SUV’s:
– de Seres 3
– de Seres 5
SWM
Nog eentje bij OneAutomotive. Modellen?
– SWM Go1 (SUV op benzine of LPG)
– SWM Go1F (een sportievere versie)
XPeng
XPeng zat in Europa tot voor kort met zijn zuiver elektrische modellen alleen in Noorwegen maar daar komt vanaf deze zomer verandering in. Welke modellen?
– P7 (berline)
– G9 (SUV)
Zeekr
Ook eentje onder de Geely-groep. Het model? Zeekr is nog een dochteronderneming van Geely. Ze hebben voorlopig slechts één model:
– Zeekr 001 (volledig elektrische cross-over)