MenStyle Tech Test: Oppo Find X5 Pro

Kan hij het vuur aan de schenen leggen van gevestigde waarden? 

Nadat we de Xiaomi 12 Pro testten, kregen we een mailtje uit dezelfde Oosterse richting ‘of we de grote concurrent, de Oppo Find X5 Pro, niet eens een paar weekjes aan ons hand wilden kluisteren. Lang hebben we niet getwijfeld, al weten we dat tijdens een paar weekjes testen we onszelf een paar keer zullen vervloeken.

Waarom? Omdat wij als notoir iOS-gebruikers (Apple) het niet altijd even leuk vinden om gewoontes te doorbreken én we niet altijd evenveel goesting hebben om al onze gegevens over te zetten naar een nieuw toestel, en nog minder naar een versie op Android. Maar is dit terecht? Neen, laten we het erop houden dat we gewoontediertjes zijn en dat we zo weinig mogelijk tijd willen verliezen met onze smartphone. Het is en blijft voor ons een werkinstrument. Maar hoe werkt het toestel dan?

Eerst en vooral is er de definitie van werken. Voor de ene gaat dit over snelheid in laden, voor de anderen het trekken van prachtige foto’s of video’s en voor nog een andere een instrument op helemaal mee te zijn op sociale media. Wij, bij MenStyle, gaan voor de combi. Wij hebben onze smartphone nodig om tijdens events snel goede foto’s te trekken én ze ook gelijk snel op onze socials op te laden. Welke chip, RAM,… whatever er ook achterzit, dat is voor ons ietwat bijkomstig.

Wij namen de Oppo Find X5 Pro, de opvolger van de Find X3 Pro, mee op een ultieme test, een korte citytrip naar het mooie Porto. De iconische stad aan de Douro en de bakermat van de, jawel, porto is ook een ideale locatie om bijvoorbeeld de camera eens ten volle te gebruiken. Voor die camera zijn de Chinezen van Oppo een samenwerking aangegaan met het Zweedse Hasselbad, een legendarisch merk.

En loont dit? Jawel, de foto’s zijn scherp, de kleuren zitten goed maar we hebben één tekortkoming, de telelens. Daar waar de grootste concurrenten zoals Apple en Samsung beschikken over 5X of 10X zoom, blijft dit bij de Oppo hangen op 2X optische zoom. Jammer als je bovenop de Eiffel-brug in Porto staat en de portokelders van Sandeman onder je voeten wat dichterbij wilt fotograferen.

Over de kelders van Sandeman gesproken, eens we daarbinnen waren kregen ook we de kans foto’s te nemen in een donkere omgeving. Een omgeving waar de primaire camera zich best wel in zijn sas voelde. Ook de groothoekcamera doet zijn werk. Tenzij je dus veel ingezoomde foto’s wilt nemen, is de Oppo zeker een alternatief voor zijn grote en vaak ook duurdere concurrenten.

Ook de video’s zijn scherp. Je kan zelfs tot 8K opnemen al durven we te betwijfelen of we dit nu effectief al nodig hebben. 4K-opnames zijn ook mogelijk in 30 of 60 frames per seconde. Gooi indrukwekkende stabilisatietechnologieën in de mangel en je weet dat je de scherpste TikTok’s van je vrienden zal shooten.

Nog een sterk punt is de laadsnelheid. Met zijn 80 kW-lader hoef je je speeltje nooit lang kwijt te zijn. In 12 minuten naar 50% en binnen het half uur naar 100% bijvoorbeeld. Meer nog, ook draadloos kan, weliswaar tot 50 kW. Andere premiummerken, zoals Samsung bieden dit niet eens bekabeld aan. En hoeft hij veel geladen te worden? Wél nee. We gaan niet direct energiezuinig om met een smartphone en we kunnen zeggen dat hij de batterijduur van onze iPhone, een 12 pro, ruimschoots overklast.

Ook leuk om weten is dat we weinig software-issues hebben ervaren. Oppo garandeert drie jaar lang software-updates en vier jaar lang beveiligingsupdates. Na deze periode is het sowieso tijd om jou smartphone af te leveren in Bokrijk en te gaan voor een nieuwe, niet?

Quanta kosta? Wél, daar waar we bij de lancering in maart nog adviesprijzen zagen circuleren van 1.299 euro, zien we nu prijzen rond de 1.099 euro voor de Oppo Find X5 Pro met 256 GB geheugen. Niet goedkoop maar ook niet peperduur en exact dezelfde prijs als ons vorig testtoestel, de Xiaomi 12 pro.

Qua looks is de Oppo geslaagd. Hij ligt goed in de hand en de afwerking, met name de keramische achterkant is hoogwaardig, het scherm is glashelder en haarscherp. Mag natuurlijk ook voor een toestel dat flirt met 1.000 euro of meer.

We blijven nog altijd geen Android-fans maar dat neemt niet weg dat we deze uiterst krachtige Oppo Find X5 Pro kunnen catalogeren als een goed Android-alternatief. De prijs, nu rond de 1.099 euro is niet goedkoop maar vertelt gelijk dat het hier gaat om een high-end toestel en zo is het ook. De camera, met een minpuntje voor de telelens, doet zijn werk, het scherm is kleurrijk en haarscherp en de grootste troef is de batterij en zijn laadsnelheid. Of grote spelers als Apple of Samsung ongerust moeten zijn? Niet direct al zullen ze de evolutie van deze merken zeker op de voet blijven volgen.

 

You May Also Like

Sony lanceert nieuwe limited edition Silent White van de headphone WH-1000XM4

Omdat jouw oren het beste verdienen Sony kondigt met trots de nieuwe limited edition ...

Een Bugatti onder de kerstboom? Het kan!

En het hoeft geen miljoenen te kosten  Het is gebeurd… ook Bugatti trekt de ...