MenStyle Road Test: Jeep Gladiator Overland 3.0 V6 Diesel (Video)

De pick-up gebaseerd op de iconische Wrangler

Wie terreinwagen zegt, zegt vaak Jeep ook al is het geen echte Jeep. Het is dan ook dé referentie als het gaat om terreinwagens. Land Rover Defender-fans zullen het niet graag horen maar in tegenstelling tot de Brit, bestaan er geen uitlach-websites met enkel vastgereden Jeeps. Om maar te zeggen, het was, is en blijft dé referentie. En minstens tot we (ooit) de nieuwe Defender getest hebben, blijft dit ook voor ons zo.

Zo waren we ook erg enthousiast toen de sympathieke kerels van Jeep ons een gloednieuwe Gladiator, de eerste pick-up van het merk in bijna drie decennia, voor een kleine week meegaven. De Gladiator, gebaseerd op de iconische Wrangler met dezelfde “Go anywhere, Do anything” off-road mogelijkheden, bouwt voort op een rijke erfenis van robuuste en betrouwbare Jeep pick-ups. Het eerste model dateert van 1947, toen Willys Overland een vierwielaangedreven bedrijfsvoertuig op basis van de CJ-2A introduceerde. Een model dat zelfs meer dan 40 jaar meeging.

Dit nieuwste model heeft dezelfde ongeëvenaarde Jeep-designelementen maar dan gecombineerd met een 153 cm stalen laadvloer om extra veelzijdigheid, functionaliteit en flexibiliteit te bieden. Een longdrive naar het zuiden, een kort tripje naar de glascontainer of een speelse offroad-namiddag? Deze robuuste kerel is voor elk uitje te vinden.

De Jeep Gladiator is in Europa beschikbaar in de versies Sport, Overland en 80th Anniversary evenals een beperkt aantal exclusieve Launch Edition-versies. Wij kregen de Overland gehuld in Hydro Blue mee. Onderhuids is dit bruut geweld voorzien van de nieuwe 3.0-liter MultiJet V6-motor. Deze 264 pk (600 Nm) sterke diesel is gecombineerd met een achttrapsautomaat, waardoor de auto het motorvermogen tijdens het rijden in het terrein kan optimaliseren of een soepel en efficiënt vermogen kan leveren bij kruissnelheden op de snelweg. Voor de Greta’s onder ons, het voldoet ook aan de Euro 6D-Final-norm.

Net zoals de Wrangler kan je deze Gladiator ook volledig uitkleden en is dit een uniek voertuig met meerdere configuraties voor buitenavonturen. Zo bestaat het dak uit drie panelen die je kan wegnemen, waarna je over een pick-up cabrio beschikt. Ook de deuren zijn er met behulp van één schroevendraaier in een wip en een gauw uit en rijd je naakt door het woeste weide- of boslandschap. Geen enkele andere pick-up biedt jou diezelfde unieke ervaring.

En maak je maar geen zorgen om het interieur. Dit, identiek gelijk aan dat van de Wrangler, moderne, authentieke, comfortabele en veelzijdige interieur is volledig afwasbaar. Verder vinden we daar ook een 7″ of 8,4″ touchscreen terug. Een touchscreen waar (optioneel) een naar voren gerichte camera beelden projecteert waardoor het gemakkelijk is om potentiële obstakels te detecteren – of het nu off-road of in de stad is. De frontcamera, die voor het eerst op een Jeep-model wordt geïnstalleerd, draagt bij aan de functionaliteit en veiligheid van de Gladiator en bevat een zelfreinigende functie om ervoor te zorgen dat het zicht optimaal blijft, zelfs na blootstelling aan extreme off-road-omstandigheden.

Over extreme off-road-omstandigheden gesproken, optioneel is er een draagbare draadloze Bluetooth-luidspreker die wordt opgeladen terwijl de Gladiator wordt aangedreven en die weer- en stofdicht is. Het resultaat is zelfs een waterdichtheid van 90 cm gedurende 30 minuten. Verder is de uitrusting van deze Gladiator compleet en kenmerkend met de meeste actieve en passieve veiligheidssnufjes.

Hoe rijdt hij? Uiteraard is de Jeep Gladiator niet bepaald de meest comfortabele auto. Het is en blijft, net als de Wrangler een pure en harde 4×4. Verwacht je dus niet aan een geruisloze rit in een luxueuze moderne SUV maar daar dient hij natuurlijk niet voor. Het is een pick-up en wel eentje die zijn gelijke in extreme omstandigheden niet kent. En die omstandigheden hebben we ook uitgebreid getest. Met alle gevolgen van dien want onze ‘drive by’-wagen tijdens de videoshoot, een Mercedes V-klasse, reden we hopeloos vast op een weide.

Echter geen probleem, snel een kabeltje halen en als een mes door zachte boter trokken we onze zware volgauto voor de (niet zo goedkeurende) ogen van Boer Charel (die iets fulmineerde over zijn beesten hun eten) uit het slijk. Ondertussen kregen we in de bossen van Lille en omstreken ook het gezelschap van een Wrangler Rubicon die als een hongerige hyena ook stond te wachten of er van de V-klasse nog iets overbleef om uit de modder te trekken. Niet dus. Om hem toch nog een moment de gloire te gunnen, mocht hij wel mee op de foto.

De motor dan. Deze krachtige V6 is soepel en levert een explosie aan kracht. Het hoge koppel (600Nm) zorgt voor heerlijke acceleraties zowel op asfalt als op onverhard. Hij bleek, met een gemiddeld verbruik net onder 9 liter/100km ook nog eens zuinig, rekening houdend met onze speelse rijstijl natuurlijk. Ook de automatische versnellingsbak schakelt soepel en comfortabel. De achterliggende software bij de bak past de prestaties onmiddellijk aan op basis van de rijomstandigheden en de rijstijl. Dit zorgt ervoor dat de Gladiator altijd soepel kan bewegen, waarbij het maximum aan motoraandrijving wordt benut en houdt hij zo ook het brandstofgebruik onder controle.

En soepel, zo stuurt hij ook. Ok, er zit wat speling op het stuur. Hij is dus met andere woorden niet zo messcherp zoals we bijvoorbeeld al mochten ervaren in pakweg de BMW X5M maar wel voldoende scherp genoeg naar wat we mogen verwachten van dit brute geweld.

Conclusie:

De Jeep Gladiator kan net iets minder zware ladingen aan dan veel van zijn pick-up soortgenoten maar daartegenover staan wel de terreincapaciteiten van de uitstekende Wrangler. Zo legt hij de best mogelijke aanrij- en afrijhoeken voor, respectievelijk 40,8° en 25° en bedraagt de klimhoek 18,4°. Qua pick-ups zien we enkel de Ford Raptor als een respectabele concurrent maar die heeft dan weer niet de mogelijkheid om zich helemaal uit te kleden en zich volledig aan de omgeving over te geven. De Gladiator geeft wat ons betreft iedereen het nakijken.

Kostprijs? Vanafprijs 58.200 euro (Sport) tot 69.900 euro (Launch Edition). Onze testversie, de Overland is er vanaf 64.900 euro. Configureren doe je op www.jeep.be.

Foto’s: MenStyle
Video’s: Jonas Van Gestel 

 

 

 

 

 

 

You May Also Like

Splinternieuwe Lamborghini Countach fileert bochtige Italiaanse wegen

Yes please! Het is al eventjes geleden dat de Italiaanse stierenfokker zijn Countach LPI ...

Bugatti Divo is klaar om gelanceerd te worden

En neem het lanceren ook maar letterlijk… Nadat twee jaar geleden al bij zijn ...

Nog krachtiger! BMW lanceert M8 Competition

Nog sneller… Recent onderzoek heeft uitgewezen dat BMW-rijders het snelst van auto wisselen. Niet ...