Klusinspiratie voor Dummies: Hierop let jij best bij het verbouwen van een badkamer

Ook met twee linkerhanden geraak jij vooruit! 

Over twee linkerhanden gesproken, het exponent zijn wij! Verbouwen, klussen? Het zit niet in onze DNA en toch lukt het ons vrij aardig zolang we er het hoofd bijhouden. In een nieuwe reeks ‘Klusinspiratie voor Dummies’ pakken we nu de badkamer aan. Heb je na talloze bezoekjes aan bouwbeurzen eindelijk een plan in je hoofd en wordt et tijd om de handen uit de mouwen te steken? Dan hebben we voor jou nog een paar tips zodat je weinig kans tot (stijl)blunders hebt!

Op je gemak

Neem dit ook gewoon maar letterlijk. met andere woorden, ga je voor een toilet in de badkamer of niet? In de meeste nieuwbouwprojecten kiest men vandaag meestal voor een apart toilet. Dat biedt meer privacy, je kunt er je tijd nemen, en veel mensen vinden een apart toilet hygiënischer dan een toilet in de badkamer. Bekijk dus eerst hoeveel wc’s je nodig hebt in je woning? Eén per bouwlaag is de standaard richtlijn.

Heb je echter niet teveel ruimte of als privacy geen punt is en je het net gezellig vindt om een babbeltje te slaan terwijl je op het toilet zit, dan biedt een toilet in de badkamer natuurlijk ook voordelen. De badkamer is meestal warmer dan een aparte wc-ruimte. Het bespaart je ook extra kosten: je hoeft geen aparte ruimte te voorzien met eigen verwarming, elektriciteit en waterleidingen.

De waterleidingen

Over leidingen gesproken, lekkages kan je nooit helemaal uitsluiten. Hou bij jouw ontwerp van jouw badkamer dan ook rekening met eventuele herstellingen. Een ervaren loodgieter gaat proactief te werk en voorziet een klein uitneembaar luikje in de tegelwand. Zo kan hij problemen makkelijk en snel verhelpen, zonder tegels uit te breken. Nog een kleine extra tip, hou een paar tegels op reserve mocht er toch ooit gebroken moeten worden.

Tegels

Is er iets gemakkelijker in onderhoud dan tegels? Neen, maar ze kunnen wel gladder en koud aanvoelen. Vloerverwarming is hiervoor een goede oplossing, net als anti-slip. Heb je niet de mogelijkheid tot vloerverwarming? Kies dan een alternatief dat warm aanvoelt zoals hout, laminaat of kurk maar hou er dan wel rekening mee dat je gaat voor vochtbestendige materialen.

Mix en match

De juiste kranen kiezen badkamer is geen makkelijke opdracht. Uiteraard moet de kraan passen bij je wastafel, beantwoorden aan alle functievereisten en liefst, of beter moet ook passen bij de rest van je interieur. Op het vlak van design, materiaal en kleur zijn de mogelijkheden de dag van vandaag gewoon eindeloos. Toch delen we graag met jullie één simpele designtruc. Kies bij een grotere wastafel voor een grotere kraan en omgekeerd.

Ruimte voor een bad?

Wat kan het heerlijk vertoeven zijn in bad na een stressvolle dag. Heb je er ruimte voor, denk er dan zeker over na! In de meeste projecten wordt het bad al gauw in een hoekje gestopt, vooral uit praktische overwegingen. Een bad kan toch zoveel meer zijn. Waarom zet je het niet in het midden van de ruimte of neem je er eentje met een speciale vorm, kleur of materiaal? Zo wordt jouw bad een verrassende eyecatcher.

Ventilatie

Denk naast de juiste keuze voor sanitair ook voor de juiste ventilatie. Zonder goede ventilatie heb je binnen de kortste keren last van condens en bijgevolg ook schimmel. Een badkamerraam kan al veel onheil voorkomen maar een ventilator met vertrager is eigenlijk ook onontbeerlijk. Zo’n ventilator werkt nog even door wanneer je de badkamer verlaat en zuigt zo de vochtige lucht weg.

Elektriciteit

Water en elektriciteit zijn geen vrienden. Tenzij je niet lang van je badkamer wilt genieten raden we ja aan zeker aandacht te besteden aan de juiste verlichting en stopcontacten op de juiste plaats. Dimbaar licht creëert de juiste sfeer voor elk moment. Heldere spots zijn dan weer handig voor precisiewerk als scheren, het aanbrengen van make-up en het inbrengen van contactlenzen.

Een haardroger, een scheerapparaat, een elektrische tandenborstel,… al je je wastafel bekijkt, er liggen geregeld elektrische apparaten op. Je kan dus geen stopcontacten genoeg hebben. Voorzie sowieso twee stopcontacten aan elke zijde van de wastafel. Maar let wel op! Er gelden strenge regels voor het plaatsen van stopcontacten in de badkamer. Plaats dus géén stopcontacten in de buurt van bad en douche

Zorg voor een goede afvoer

Wil je geen tsunami aan water in je badkamer, let dan zeker op de grootte van je afvoer. Een (inloop)regendouche verbruikt bijvoorbeeld meer water dan een gewone douche. Sommige afvoeren zijn daar gewoon niet op voorzien. Een douchegoot is dan een goede oplossing. Ga je voor een gewone douchebak, let dan zeker op de plaats. Je zou niet de eerste zijn die zijn tenen breekt na het stoten tegen het deksel van de afvoer. En met je voet in het gips, kan je niet genieten van jouw bad, douche,… . Een gewaarschuwd man…

Credits: Pixabay

 

You May Also Like

Campagne Nederlands Pakkenmerk Suitsupply zorgt opnieuw voor controverse

Oops, we did it again… Berucht, dat zijn de reclamecampagnes van Suitsupply, die oprichter ...

Trend: Studenten kiezen massaal voor refurbished iPhones

Een bewuste keuze… Wij geven het toe…sinds de lancering van de iPhone 3 hebben ...

Deze echte mannen-barbecue mag niet ontbreken in jouw crib!

Wie zegt dat alleen bier of olie uit een vat komt? “Jens, heb je ...