Een elektrische SUV met stijl, pit en présence
In de wereld van elektrische auto’s zijn er tegenwoordig veel keuzes, maar zelden zo uitgesproken als de Cupra Tavascan. Deze sportieve SUV-coupé is Cupra’s tweede volledig elektrische model, na de Born, en mikt recht op de jongere, stijlvolle rijder die méér zoekt dan enkel een praktisch EV-alternatief. Wij leerden de Tavascan exact twee jaar geleden kennen tijdens de wereldpremière in Berlijn, tegelijk ook een Formule E-weekend en waren toen al blij verrast. Hij is gebouwd op het bekende MEB-platform van de Volkswagen-groep (waar ook de VW ID.5, Skoda Enyaq Coupé en Audi Q4 e-tron op rusten), maar met een rebels randje en een flinke portie attitude. En wij? Wij pakten de VZ mee, de meest rebelse… logisch, niet?
Mini-Urus
Van de voorste luchtinlaten tot de scherpe LED-lichtsignatuur: de Tavascan laat zich niet zomaar over het hoofd zien. Zijn gespierde lijnen, coupé-achtige daklijn en uitgesproken achtersteven leveren hem terecht de bijnaam “mini-Lamborghini Urus” op. Niet verkeerd voor een wagen die ook geldt als een gezinsvriendelijke EV. Binnenin gaat het visueel spektakel verder met een opvallende middenconsole in ‘ruggengraat’-stijl en een cockpit die je eerder verwacht in een designstudio dan in een SUV. Het kan misschien allemaal wat té opzichtig zijn maar dat is smaak natuurlijk. Wij zijn fan en voor wie het niet is, die kan dan best zijn heil gaan zoeken binnen dezelfde groep en kiezen voor het minimalistische van een VW ID.5 of Skoda Enyaq bijvoorbeeld.
Ruimte én raffinement
Geen zorgen: stijl komt hier niet ten koste van comfort. De Tavascan biedt royaal been- en hoofdruimte achterin, zelfs met de aflopende daklijn. De sportieve zetels bieden voldoende steun, ook op momenten je het allemaal wat pittiger aanpakt. De achterbank is klassiek 60/40 neerklapbaar, en de koffer is met 540 liter inhoud royaal en praktisch ingedeeld. Een panoramisch glazen dak is optioneel en voegt extra flair toe. Jammer genoeg is er geen ‘frunk’ vooraan, zoals bij sommige van zijn concurrenten.
Technologie die je leven makkelijker maakt
Cupra pakt uit met een intuïtief 15-inch infotainmentscherm, een augmented reality head-up display, en zelfs de mogelijkheid om je wagen te parkeren via je smartphone. Android Auto en Apple CarPlay zijn standaard, draadloos uiteraard. Audiofielen kunnen dan weer hun hart ophalen met een premium Sennheiser-soundsysteem. technologie dat het allemaal makkelijker maakt maar wat je tegenwoordig ook overal zal terugvinden.
Twee versies
De Tavascan komt in twee smaken:
– Endurance (286 pk, achterwielaandrijving)
– VZ (340 pk, vierwielaandrijving)
Beide gebruiken een (netto) 77 kWh batterij, goed voor een theoretische actieradius van respectievelijk 568 km (Endurance) en 522 km (VZ). In realistische omstandigheden mag je rekenen op zo’n kleine 400 km. Opladen aan een snellader (DC) gaat tot 135 kW, waarmee je van 10 tot 80% in net geen halfuur zit. Een warmtepomp is optioneel.
De VZ, onze tester, is met 545 Nm koppelrijk, sprint in 5,5 seconden naar 100 km/u, heeft een begrensde topsnelheid van 180 km/u en levert een soepel, stil acceleratiegevoel. Geen nep-motorgebrul hier, wél een onderstel met sportieve inslag dat comfort nooit helemaal opoffert. De Tavascan is strak, voorspelbaar en vermakelijk zonder nerveus te zijn. Hij stuurt precies en doet wat je vraagt. Wie toch de grenzen wat wil verkennen, vindt in de ESP Sport- of Off-modus wat extra speelruimte maar echt over het randje gaat het nooit.
Kwanta kosta?
De Tavascan Endurance begint bij 55.235 euro terwijl de rijkere Adrenaline-uitvoering van diezelfde versie 61.545 euro kost. Voor de VZ Adrenaline met vierwielaandrijving en meer vermogen leg je 71.515 euro neer. Wil je echt next level gaan, heb je ook nog de ‘Extreme’-versie en dan tel je daar nog eens een dikke 6.000 euro bij. Daarmee positioneert Cupra zich net onder Audi en Skoda, maar wel boven concurrenten als de Kia EV6 en Tesla Model Y.
Conclusie
De Cupra Tavascan is geen grijze muis in een zee van brave elektrische SUV’s. Hij ziet eruit alsof hij rechtstreeks uit een designwedstrijd komt, biedt verrassend veel binnenruimte, scoort goed op technologie en rijdt fris en levendig. Goedkoop is hij niet, zeker niet ten opzichte van zijn rechtstreekse concurrenten, maar je koopt hier geen doorsnee EV. Neen, je koopt uitstraling, karakter en een vleugje Spaans temperament. Misschien wel net dat waar een jonge, stijlbewuste rijder die de grijze massa ontwijkt vandaag naar op zoek is. Al is hier de vraag wie als jonge rijder op de particuliere markt deze prijzen voor een auto neerlegt. Wat wij denken? Dat de jonge dynamische kerel of meid dit enkel zal onderhandelen als bedrijfswagen. En dan rijst de vraag of ‘bazen’ niet eerder meer premiummerken als BMW, Mercedes of Audi zullen aanprijzen in het loonpakket.