Van cafétafel tot nationale titelstrijd: Beerpong is big business

Waar kunnen we ons inschrijven?

Is het iets voor de MenStyle redactie? Misschien moeten we ons ergens aanmelden voor ‘onze Road To’ een eerste echte Belgische titel? Het zou zo maar eens kunnen want  wat ooit begon als een studentikoos caféspel, groeit nu in razendsnel tempo uit tot een volwaardige topsport. Beerpong, lang gezien als een louter ontspannende bezigheid, krijgt steeds meer erkenning als een sport waarbij precisie, strategie en mentale focus centraal staan. Met een goed gestructureerd nationaal en regionaal competitiecircuit begint de sport zich zelfs te positioneren als een potentiële kandidaat voor toekomstige internationale sportevenementen.

Soit, wij zoeken ondertussen een BOB voor onze ‘road to’. Aanmelden kan via [email protected]… graag mét foto! En aangezien het Internationale Vrouwendag was, krijgen zij een streepje voor.

Structuur zoals in traditionele topsporten
Beerpong ontwikkelt zich steeds meer als een professionele competitie met een duidelijke piramidestructuur. Lokale toernooien vormen de basis, waar nieuwe talenten zich bewijzen en ervaren teams zich verder ontwikkelen. De sterkste duo’s wagen zich aan de taloze provinciale kampioenschappen die België rijk is, van de Kempen tot Antwerpen en van Oost- tot West-Vlaanderen, waar de crème de la crème van elke regio elkaar ontmoet. Het Vlaams Kampioenschap Beerpong in Leuven biedt een extra competitief podium, waarna de absolute top zich verzamelt op het Belgisch Kampioenschap Beerpong.

Het nationale kampioenschap, dat jaarlijks in september plaatsvindt tijdens het Beats n’ Bots festival, is hét hoogtepunt van het beerpongseizoen. Met meer dan 128 teams uit heel België wordt er gestreden om eeuwige roem en de felbegeerde Belgische titel. Het evenement zet België bovendien op de kaart binnen de wereldwijde beerponggemeenschap, waar het steeds meer aanzien krijgt.

Volgens Staf Putman, organisator van het West-Vlaams Kampioenschap, is de opmars van beerpong onstuitbaar: “Wat begon als een luchtig caféspel is vandaag een sport waarin precisie, strategie en concentratie het verschil maken. Spelers trainen systematisch en hanteren doordachte tactieken, wat de competitiviteit elk jaar doet toenemen.”

Competitie explodeert: inschrijvingen sneller volzet dan ooit
Beerpong is niet langer zomaar een hobby, het is een serieuze sport die zich in sneltempo professionaliseert. De populariteit van de competitie groeit zodanig dat de inschrijvingen voor het nationale kampioenschap ieder jaar sneller volzet raken.

“Het nationale tornooi is razend populair, waardoor tickets vaak binnen enkele dagen uitverkocht zijn,” zegt Putman. “Winnaars van provinciale en gewestelijke kampioenschappen verdienen een gratis toegangsticket, wat hun overwinning nog waardevoller maakt. Bovendien krijgen zij de kans om hun provinciale titel op nationaal niveau te verdedigen.”

Steeds vaker werken teams maandenlang toe naar dit ultieme moment, met gerichte trainingsschema’s en strategische analyses. Sommigen experimenteren zelfs met sportpsychologie om hun mentale kracht te optimaliseren, net zoals in andere topsporten.

West-Vlaanderen als beerpong-bastion
West-Vlaanderen heeft zich in de afgelopen jaren ontpopt als het epicentrum van de Belgische beerpongwereld. In 2024 kroonden Nelis Himpe en Yakari Pyckavet (Hooglede) zich tot Belgisch kampioen, waarmee ze de West-Vlaamse beerponghegemonie verderzetten.

Volgens Putman is de West-Vlaamse talent geen toeval: “Je ziet dat er in bepaalde regio’s een sterke beerpongcultuur is ontstaan, net zoals dat bij andere sporten het geval is. Spelers investeren meer tijd in training en dat werpt zijn vruchten af.”

Van ludiek naar legitiem: De Olympische droom?
Hoewel beerpong door velen nog als een luchtige activiteit wordt beschouwd, is de trend onmiskenbaar: het spel transformeert tot een gedisciplineerde sport. In diverse landen worden al officiële kampioenschappen georganiseerd en sommige federaties ijveren voor erkenning als volwaardige sport.

Putman ziet duidelijke parallellen met andere precisiesporten: “Het idee dat beerpong enkel op feestjes wordt gespeeld, verdwijnt stilaan. Bij elk groot tornooi wordt duidelijk hoezeer precisie, concentratie en strategie een rol spelen. Het is niet anders dan darts of snooker, waar mentale focus het verschil maakt.”

Met een explosie aan tornooien en steeds meer spelers die beerpong serieus nemen, lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat de sport op het internationale toneel definitief doorbreekt. Beerpong als Olympische sport? De fundamenten worden gelegd.

Extra info

Vlaams Kampioenschap: zaterdag 29 maart s in zaal De Zoenk in Leuven.
– Het tweede officiële Vlaams kampioenschap bierpong.
– Contactpersoon Vlaams Kampioenschap: Klaas Renette
– E-mailadres: [email protected]

West-Vlaams Kampioenschap: zaterdag 15 maart in Den Akker, Hooglede.
– Een officieel kwalificatietornooi voor de nationale finale.
– Contactpersoon West-Vlaams Kampioenschap: Staf Putman
[email protected]

Bierpongfestival: zaterdag 3 mei vindt in Park ter Walle, Menen
– Contactpersoon Festival Menen: Bruno Deloof
– E-mailadres: [email protected]

Officieel Belgisch Kampioenschap: vrijdag 5 en zaterdag 6 september in Lichtervelde
– Het festival ‘Beats n’ Bots’ host het Belgisch kampioenschap.

You May Also Like

Breaking: Lewis Hamilton tekent voor Scuderia Ferrari

Op zoek naar wereldtitel nummer acht! Wie begin deze week nog zou verkondigen dat ...

Getest: 84% autobestuurders rijdt niet met juiste bandenspanning

Slechte bandenspanning zorgt voor hoger brandstofverbruik en dus hogere kosten Uit recent onderzoek door ...

Wout Van Aert vereeuwigt ‘Ik Moet Just Niks’!

Dat kan maar op één plaats!  Als er één plaats is waar de mannen ...