Kunst ontmoet innovatie: De BMW i5 Flow NOSTOKANA

Een nieuwe Art Car overgoten met een nostalgisch sausje

BMW presenteert een fusie van kunst en innovatie op de kunstbeurs Frieze Los Angeles in de vorm van de BMW i5 Flow NOSTOKANA. De unieke auto combineert door BMW ontwikkelde technologie voor kleurverandering met de artistieke taal van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Esther Mahlangu. Het designerstuk, met delen van aangehechte folie die elektronisch kunnen worden geanimeerd, belichaamt de nieuwste ontwikkeling op het gebied van kleurwisseltechnologie op een carrosserie in samenwerking met E Ink.

De BMW i5 Flow NOSTOKANA vierde zijn wereldpremière tijdens de beursopening op 29 februari. Het eigentijdse eerbetoon herinnert aan de BMW Art Car die Mahlangu in 1991 ontwierp. “De BMW i5 Flow NOSTOKANA eert de geschiedenis van het merk BMW en zet het verhaal van onze wereldwijde culturele betrokkenheid op een unieke manier voort. Het combineert kunst en design door middel van vooruitstrevende technologie. Hier wordt technologie zelf kunst“, zegt Adrian van Hooydonk, hoofd van BMW Group Design.

In 1991 ontwierp Mahlangu de 12e BMW Art Car, gebaseerd op een BMW 525i, en was daarmee de eerste vrouw en de eerste Afrikaanse kunstenaar die dit deed. “Haar kunst inspireerde me jaren geleden, toen het concept van kleurverandering op een auto nog een idee in mijn hoofd was” zegt Stella Clarke, Research Engineer Open Innovations bij BMW Group. “Om dit idee nu te kunnen realiseren en samen te werken met Esther Mahlangu is absoluut surrealistisch.” De kenmerkende kleuren en geometrische patronen van de 88-jarige kunstenares zijn perfect om de innovatieve Flow technologie tot leven te brengen in de BMW i5. De veelzijdigheid van de elektroforetische kleurveranderingen maken van de volledig elektrische sedan een dynamisch kunstwerk.

Ik vind het fascinerend om te zien hoe moderne technologie mijn kunst kan uitbreiden en toegankelijk kan maken voor een compleet nieuw publiek

Mahlangu’s kunst ontmoet geavanceerde technologie

In de BMW i5 Flow NOSTOKANA, die is vernoemd naar Mahlangu’s eerste zoon, zijn delen van folie aangebracht die elektronisch kunnen worden geanimeerd, met elk twee stroken over het dak, de motorkap en het achterste gedeelte, evenals de zijkanten van de auto. Net als bij een e-book reader zitten er enkele miljoenen microcapsules in elke E Ink film. De structuur en rangschikking van de kleurdeeltjes die ze bevatten kunnen worden veranderd door een elektrische spanning aan te leggen. Hierdoor kunnen de typische kleuren en patronen van Mahlangu’s kunst worden gegenereerd in steeds veranderende composities.

De animaties worden ook begeleid door een al even buitengewoon geluid, speciaal gecomponeerd door Renzo Vitale, Creative Director Sound van BMW Group, voor de BMW i5 Flow NOSTOKANA. Om de soundscape van het merk BMW te combineren met die van de Zuid-Afrikaanse Ndebele cultuur, gebruikte Vitale sequenties van Mahlangu’s stem en het geluid van de veren penselen die ze gebruikte om te schilderen. Deze werden gecombineerd met geluiden geproduceerd door de kleurpotloden die in de BMW designstudio worden gebruikt en het akoestische signaal dat te horen is als feedback bij het bedienen van het touch display van de BMW i5. Zo ontstond een geluidsmix die zacht begint aan het begin van elke kleurverandering en in intensiteit toeneemt naarmate de animatie vordert.

Om elk detail van de complexe versieringen nauwkeurig na te bootsen, is de BMW i5 Flow NOSTOKANA uitgerust met 1.349 foliesegmenten die elk afzonderlijk kunnen worden bediend. Het lasersnijproces waarmee de folie wordt gesneden en het elektronische besturingsontwerp zijn ontwikkeld in samenwerking met E Ink. De aanpassing van de technologie voor gebogen oppervlakken en de geprogrammeerde animaties zijn allemaal eigen ontwikkelingen van BMW Group.

In het algemeen ontwikkelt de technologie voor kleurverandering zich snel. De BMW iX Flow met E Ink die in 2022 werd gepresenteerd, kon met één druk op de knop van wit in zwart veranderen. Slechts een jaar later volgde de eerste meerkleurige uitvoering. De 240 foliedelen die op BMW i Vision Dee werden aangebracht, konden tot 32 kleuren weergeven. Deze laatste ontwikkelingsfase maakt nu nog meer kleuren en patronen mogelijk. Tegelijkertijd zijn de foliesegmenten robuuster, wat een eventuele toekomstige serieproductie zou kunnen vergemakkelijken. Voorlopig blijft de BMW i5 Flow NOSTOKANA echter uniek in zijn soort.

Eerbetoon aan een baanbrekende kunstenares en haar werk

Esther Mahlangu is een wereldwijd gerespecteerde kunstenares en staat bekend om haar Ndebele-schilderijen, waarvan de versieringen oorspronkelijk symbool stonden voor belangrijke gebeurtenissen of feestelijke gelegenheden. Mahlangu maakte de ontwerpen los van hun oorspronkelijke betekenis en bracht ze voor het eerst over op doek, tapijten en alledaagse voorwerpen, om ze zo te bewaren voor de toekomst. De BMW i5 Flow NOSTOKANA herinterpreteert nu deze artistieke taal.

Met de presentatie van deze designauto op Frieze Los Angeles zet BMW zijn jarenlange samenwerking met de gerenommeerde kunstbeurs voort. Tegelijkertijd zal de BMW Art Car, die de basis vormde voor dit eerbetoon, voor het eerst in meer dan 30 jaar in Zuid-Afrika te zien zijn als onderdeel van de tentoonstelling “Then I Knew I Was Good at Painting”, georganiseerd door de Iziko Museums of South Africa en de BMW Group in Kaapstad: Esther Mahlangu. Een retrospectief. De tentoonstelling, die loopt tot 11 augustus 2024, eert het levenswerk van een van Zuid-Afrika’s meest invloedrijke kunstenaars en culturele ambassadeurs.

In Los Angeles presenteert BMW opnieuw Frieze Music in samenwerking met Frieze. Sinds 2019 brengt het gezamenlijke initiatief van de twee partners een grote groep muzikanten samen op het snijvlak van muziek en kunst. De terugkeer van het evenement naar Los Angeles wordt gevierd op 29 februari met een live optreden van Sudan Archives in het Hammer Museum.

 

 

You May Also Like

De nieuwe BMW 2 Reeks Coupé laat zich zien

De finale fase… De nieuwe premium compact sportwagen van BMW zit in de finale ...

Subaru’s eerste volledig elektrische auto SOLTERRA maakt werelddebuut

Deze 100% elektrische SUV komt volgende zomer naar België Dat er een doorgedreven samenwerking ...

Mini wil met de Cooper E en de Cooper SE het kartgevoel aanwakkeren

De vijfde generatie zet het succesverhaal verder… De vijfde generatie van de MINI 3-deurs ...