Lancia herleeft met de nieuwe Ypsilon

Een Valentijnscadeautje

Groot nieuws bij Stellantis vandaag want het laat zijn nieuwe Lancia Ypsilon los, de eerste in een nieuw Lancia-tijdperk. Ook eentje om smoorverliefd op te worden? Op een Valentijnsdate, lees als een testrit, is het nog even wachten maar de looks van dit herboren stadsautootje liegen er niet om. Zo zien we enkele knipogen naar het verleden, kijk maar eens naar die achterlichten die ons doen denken aan de legendarische Stratos en die we ook al konden spotten op de PU+RA HPE Concept, al zien we ook al enkele gelijkenissen met dat andere stadswagentje binnen de Stellantis-group, zijnde de Opel Corsa.

 

Maar zoals het voor een Italiaan hoort mag het allemaal net iets stijlvoller dan zijn Duitse neefje. Zo zien we binnenin een rond tafeltje, ‘tavole’, waarop je wat dingen zoals een telefoon kwijt kan. Ook opvallend, een cirkel bovenop het dashboard wat het ‘sala‘, of beter Sound Air LIght Augmentation aanstuurt.

De eerste en de tot 1906 gelimiteerde exemplaren die van de band rollen zullen volledig elektrisch zijn en krijgen de naam Edizione Limitata Cassina. 1906 is niet toevallig want dat is ook het geboortejaar van Lancia. Cassina is dan weer de link met de Italiaanse designer van luxemeubels waarmee ze hun, naar eigen zeggen, “Italiaans vakmanschap” kracht bij willen zetten.

Onderhuids de debuterende Ypsilon vinden we een batterij van 54 kWh die een autonomie belooft (WLTP) van 403 kilometer. Die batterij zet de elektromotor in gang die een systeemvermogen heeft van 156 pk en 260 Nm. Genoeg voor vlot stadsverkeer. Zij die toch wat extra’s willen of nog niet gevonden zijn voor zuiver elektrische mobiliteit moeten even wachten. Zo zullen er ook Ypsilons aangeboden worden met verbrandingsmotoren en komt er ook, pas in 2025, een HPE-lijn wat staat voor High Performance Electric, waar ze een sportieve Ypsilon zullen lanceren met een vermogen van 240 pk, die ook een stevige technische link heeft met de Abarth 600e.

Waar te kopen? Wél in 110 nieuwe verdelers buiten het land van de laars, tussen nu en eind 2025 en verspreid over zes landen waaronder België dat 10 nieuwe dealers mag verwelkomen. Toch zetten ze ook hard in op digitalisering. Zo hopen ze zo’n 50% van de verkoop online af te sluiten.

You May Also Like

Max Verstappen krijgt geen Mercedes-AMG GT wegens ‘niet ervaren genoeg’

Lewis lacht wel even in zijn vuistje… Wat als je Max Verstappen heet en ...

Hier is de gloednieuwe Audi Q6 en SQ6 e-tron

De eersteling van een nieuwe lichting EV’s bij Audi Ingolstadt vernieuwt en dat mag ...

Mini Electric mosaert, wanneer automotive & fashion hand in hand gaan

Formidable MINI Belux en het Belgische creatieve label mosaert, waar onder andere Stromae één ...