Laat je inspireren door Vitra’s Home Stories Winter 2023

Deze winter reizen we naar Londen om een kijkje te nemen achter de deuren van drie huizen. We bezoeken de met herinneringen gevulde woning van binnenhuisarchitecte Irenie Cossey, ontdekken de levendige en gastvrije woning van de creatieve consultant Natasha Landers en tenslotte het energie­zuinige huis van architect Ben Ridley. Alle drie de woningen weerspiegelen de persoonlijkheid van hun bewoners, net als de producten van Vitra.

Portrait Irenie Cossey:
Irenie Cossey creëert een huiselijke sfeer door herinne­ringen te verzamelen: “Ik ben geobsedeerd door het verzamelen van voorwerpen. Ik denk dat ik onbewust probeer om individuele momenten in te kaderen en ze in de tijd te bevriezen.”

“Design maakt al van kinds af aan deel uit van mijn leven. Ik was altijd aan het tekenen en dingen aan het maken in mijn slaapkamer. Ik denk dat ik van nature analoog ben. Als binnenhuisarchitect moet ik dingen kunnen doorgronden. Toen we hier veertien jaar geleden kwamen wonen, wilde ik er mijn eigen stempel op drukken.

Als ik ruimtes inricht, draait het allemaal om verbindingen en lagen. Mijn huis is – net zoals elk ander huis – voortdurend in beweging. Wij veranderen, kinderen veranderen, ruimtes veranderen, en daar moeten we ons aan aanpassen. Gelijk waar is er altijd wel een project gaande. Mijn huis is een platform om ideeën uit te testen. Misschien zie ik ergens een kleur, die ik dan onthoud en probeer te gebruiken op stoffen, verven, monsters, tegels of in een nieuw project. Het is een beetje alsof je een fruitsalade maakt, waarbij je bitter en zoet combineert. Wat ik zoek, zijn ongewone accenten. Er is altijd een constante: oud en nieuw, gevonden en nieuw leven ingeblazen. Ofwel iets naar behoefte meerdere malen bekleden gedurende de levensduur ervan of het combineren met nieuwe stukken.
Alles heeft een verhaal. Ongeveer een jaar geleden zijn we erin geslaagd een originele multiplex Leg Splint van Eames te bemachtigen, waar we al jaren naar op zoek waren. Die ligt nu in de eetkamer. Mensen vragen wat het is, en dan leggen we de achtergrond uit en hoe het in ons huis terecht is gekomen. Of de Ierse harp van mijn moeder, waarop ze al speelde toen ze nog kind was. Ik heb hem meegebracht uit Ierland. Niemand in huis kan erop spelen, maar ik hou gewoon van alle herinneringen die het met zich meebrengt.”

Irenie komt oorspronkelijk uit Dublin en heeft haar creatieve studio gevestigd in Londen, waar ze samen met haar gezin woont. In haar huis vind je een contrasterende mix van Eames-klassiekers, hedendaagse designobjecten en kunstwerken.

Portrait Ben Ridley:
Ben Ridley focust op duurzaamheid gecombineerd met comfort: “Ik hou van kwalitatief goede meubelen die lang meegaan en passen bij het duurzame idee dat je dingen één keer koopt in plaats van ze regelmatig te vervangen.”

“Als architect heb ik altijd al een energiezuinige woning willen bouwen. Dus toen ik een vervallen huis in Londen tegenkwam, kon ik die kans niet laten liggen. Ik wilde laten zien wat je met een tradi­tioneel Edwardiaans gebouw uit 1907 kunt doen om het energieverbruik echt te verlagen en het comfortabel en duurzaam te maken. Dat deed ik met het principe van een passiefhuis in gedachten: een supergeïsoleerde luchtdichte constructie, driedub­bele beglazing en mechanische ventilatie met warmteterugwinning. Voor de transformatie heb ik natuurlijke materialen zoals hout en lokale steensoorten gebruikt, in plaats van beton en staal. Steen helpt echt om huizen koel te houden op een warme zomerdag. Dat bewijst dat duurzaamheid eerder een kans is, en geen beperkende factor.

Ben is architect en passiefhuisontwerper, die zijn eigen architectenbureau in Londen heeft opgericht. Hij houdt van een strak en minimalistisch interieur met materialen, zoals hout, kurk, katoen en leder.

Thuis heb ik graag dat alles clean en strak is, zoals in een zenruimte, een rustig toevluchtsoord om naar terug te keren na een drukke dag. Als Astrid, mijn kat, mij verwelkomt, voelt het alsof ik thuis ben. Dat is het gevoel dat ik opzoek: dat je door de voordeur naar binnenkomt en je meteen ontspannen voelt. Mini­malisme is geen doel op zich. Het komt alleen tot leven door comfort.”
Pure materialen, gecombineerd met zorgvuldig gekozen afwerkingen en daglicht, zorgen voor extra sfeer. Een beperkt materialenpalet draagt bij aan het creëren van een rustigere omgeving, en dat geldt ook voor de meubels. Na verloop van tijd krijgen ma­terialen karakter door gebruikssporen zoals vlekken en deuken. Meubels van natuurlijke materialen stralen een zekere warmte uit.

Portrait Natasha Landers:
Het kleurrijke en gastvrije huis van Natasha Landers weerspiegelt haar persoonlijkheid: “Je huis moet weerspiegelen wie je bent. Ik ben een sociaal beestje, maar ook een rebel. Ik wil dingen anders doen.”

“Ik kocht deze Victoriaanse woning 23 jaar geleden van een ouder koppel. Toen ik er samen met mijn tweejarig dochtertje introk, was er geen centrale verwarming. Eerst en vooral moest ik het gebouw waterdicht maken omdat de regen door het dak sij­pelde. Ik moest in het hele huis ook de elektriciteit opnieuw aanleggen. De eerste vijftien jaar heb ik alles stap voor stap gedaan zonder overhaast te werk te gaan. Eigenlijk besteed ik veel aandacht aan details; ik wil er zeker van zijn dat ik krijg wat ik wil. En ik hou van vintage stukken. Voorwerpen met een tijdloze uitstraling zijn waardevol. Klassiek meubilair uit het midden van de vorige eeuw past in elke ruimte. Als creatieveling bruis ik voortdurend van de ideeën. Ik verander het interieur regelmatig en experimen­teer graag.
Laat niemand je de les spellen over wat er goed of fout is aan je huis en interieur. Wat jij aangenaam vindt: dat is het enige wat telt.”

Natasha is al 25 jaar consultant op het gebied van diversiteit en veranderingsmanagement en heeft haar eigen adviesbureau. Ze houdt ervan zich te omringen met levendige en kleurrijke meubels en accessoires.

 

You May Also Like

Een verleidelijke en halfnaakte Luna Stevens tegen jouw muur? Het kan!

Scoor nog snel haar nieuwste jaarkalender Voor de pretoogjes van menig man nu al ...

Vijf redenen waarom de MSC Yacht Club de ultieme manier is van cruisen

Meer dan alleen bootje varen  Het concept MSC Yacht Club ‘schip in een schip’ ...

Dit stalen ros is het hebbedingetje voor echte Cowboys

Jihaa… Fietsenmerk Cowboy lanceert zijn vierde generatie elektrische fiets, de Cowboy 4 en Cowboy 4 ...