MenStyle Road Test: Cupra Formentor VZ5

De peuter-Urus 

De Cupra Formentor, die kennen we. Die reden we nog niet zolang geleden en we startten die test met een straffe intro. Zo noemden we dit een baby-Urus, een verwijzing naar de Lamborghini Urus, je weet wel, de krachtige stier die in zijn categorie weinigen kent die hem het vuur aan de schenen kan leggen. Nu is er nog een straffere versie van de Formentor, de VZ5… laten we hem dan ook maar ineens de peuter-Urus noemen…

Hoezo straffer? Wel, de motor leent deze VZ5 even van zijn kleine neefje uit Ingolstadt, de 2,5 liter grote en heerlijk klinkende vijfcilinder uit de nieuwe Audi RS3 en dat opent natuurlijk perspectieven. Daar waar de RS3 nog 400 pk op de vier wielen overbrengt, doet de VZ5 dit een klein beetje minder, 390 om precies te zijn. Maar of dit aan de prestaties raakt? Amper, zo schiet deze vrolijke Spanjaard in amper 4,2 seconden naar 100 km/u en heeft hij een (begrensde) top van 250 km/u. En dit voor een speelkameraadje dat maar liefs 1,7 ton op de weegschaal zet.

Zijn er nog wijzigende ten opzichte van de ‘normale’ Formentor? Uiteraard! Zo heeft deze VZ5
een koolstofvezel frontspoiler, een andere diffuser, dubbele verticale uitlaatpijpen en zien we binnenin kuipzetels in koolstofvezel. De ophanging is met 1 cm verlaagd en… we noemden het al speelkameraadje… hij kreeg een Torque Splitter op de achteras gemonteerd! Lees als… driften kan! Heerlijk toch?

En hoe hij rijdt? Daar hoeven we geen tekeningetje bij te maken. Zowel bij lage als bij (sssst, onze vrienden van de arm der wet lezen mee) hoge snelheden top! Sturen gebeurt messcherp zelfs wanneer je alle volbloedpaarden laat steigeren nadat je ze een klap met de zweep, lees rechtervoet, geeft zonder dat je de indruk krijgt dat het allemaal wat moeilijker, gevaarlijker, ongecontroleerder loopt. Dat maakt van deze wagen er eentje waarmee je rustig door de stad kan kuieren op zaterdag om er dan op zondag een circuit mee onveilig te gaan maken, zelfs bij nat en vies weer. Een ‘allrounde’ daily dus, iets wat we wel meer zien bij de VW-group… denkend aan een Porsche 911, Audi RS 6,… om er maar een paar te noemen.

Quanta kosta? Wél, de prijs van deze unieke Formentor bedraagt 68.940 euro. Uniek? Bijna toch want er worden wereldwijd slechts 7.000 exemplaren gebouwd en verkocht. Snel zijn is de boodschap als het ondertussen misschien al niet te laat is. Voor de echte exclusieve rekels onder ons, is er ook nog een gelimiteerde versie (999 stuks) in een speciale grijze kleur en zowel vanbinnen als vanbuiten nog extra unieke details.

De vanafprijs van de Formentor VZ5?  68.940 €

Conclusie

Wil je een dynamisch, sportief en apart alternatief bij Cupra waarvan jouw boekhouder stenen kloten krijgt in vergelijking met zijn PHEV-broertje? Dan is deze ‘Peuter-Urus’, de praktische Formentor VZ5 alles wat je zoekt. Een sportieve en toffe look en een als een wesp gestoken beest zodra je zijn duivels ontbindt. Wij zijn fan!

 

You May Also Like

Aston Martin Valhalla kiest voor AMG 4.0 V8 biturbo

Zet Aston Martin Valhalla de Ferrari SF90 onder druk? Hij is af, Aston Martins ...

In 12 seconden in de zevende hemel met de Maserati MC20 Cielo

Cielo… uiteraard Vrij vertaald is ‘Cielo’ lucht of hemel… en dat is ook wat ...

Bugatti toont hoe je snel een setje Michelin Cup 2s oprookt

Voor de kust… Dat ze bij Bugatti niet verlegen zijn om een stunt, dat ...