MenStyle On Tour: Luchtdoop en interview met Hamilton ambassadeur en stuntpiloot Nicolas Ivanoff

Van de grond gaan in stijl

Dat we bij MenStyle wel houden van mooie horloges, dat is alom geweten. Ok, er zijn meer juwelen dezer dagen die je als man kan dragen maar als we één pronkstuk mogen kiezen is het sowieso het polshorloge… en wat ons betreft, hoe analoger, hoe beter.

We waren dan ook blij verrast toen Hamilton ons uitnodigde in de ULM-club Baisy-Thy in Genappe voor de voorstelling van hun nieuwigheden én dat we de kans kregen om Hamilton-ambassadeur en stuntpiloot Nicolas Ivanoff live aan het werk te zien, te spreken én er nog een luchtdoop met een ULM aan toe te voegen. En of het een boeiende namiddag was daar in Waals-Brabant.

Eerst wat geschiedenis

Hamilton is een horlogemerk dat al sinds 1892 bestaat en in het begin vooral bekend stond voor haar nauwkeurige zakhorloges. Vooral treinconducteurs waren trouwe klanten. Zij moesten in de Verenigde Staten met niet minder dan 50 tijdzones rekening houden. De eerste reeks zakhorloges van het bedrijf, de Broadway Limited, werd dan ook als Watch of Railroad Accuracy gepromoot. Dat naast de spoorwegen ook het leger heil zag in juiste uurnoteringen werd duidelijk toen Hamilton in 1917 hofleverancier werd van het Amerikaans leger. Tijdens de Tweede Wereldoorlog produceerde Hamilton zelfs meer dan een miljoen horloges voor het leger.

Niet alleen in het leger maar ook in de sport is Hamilton een naam nadat ze in 1928 de polshorloge Piping Rock in art-deco-stijl lanceerden. Deze werd gepromoot als Yankees Watch omdat de New York Yankees het droegen. Ook heeft Hamilton reeds lang commerciële banden met Hollywood. Het merk is uitdrukkelijk aanwezig in films zoals Ocean’s Eleven, Men in Black en Independance Day.

Voor wie ook uurwerken onontbeerlijk zijn piloten. Het is geen geheim dat deze vaak flexen met mooie, precieze en stijlvolle horloges. Ook hier is Hamilton een bevoorrecht partner. Bijvoorbeeld voor de Fransman Nicolas Ivanoff, een (voormalig) wereldkampioen stuntpiloot en man die tijdens Red Bull Air Races in zijn Hamilton-vliegtuig de concurrentie vaak het nakijken gaf. Niet voor niets is “De Snelle Corsicaan” zijn bijnaam.

Na zijn indrukwekkende demonstratie in Genappe gingen we met hem even in gesprek.

Dag Nicolas, stel jezelf eens voor in vijf trefwoorden?
Oei, oei… direct starten met een moeilijke vraag! Heb je een andere? (Lacht) Ik vind het moeilijk mezelf te omschrijven in vijf woorden, dat is eigenlijk onmogelijk! Hier zou ik eigenlijk wat meer tijd voor moeten hebben… dat is de reden dat ik ook graag horloges draag…

Tijd en horloges, daar komen we straks nog op terug. Eerst, hoe ben je met stuntvliegen/Air races begonnen?
Het Red Bull Air-racen, of toch het format erachter is gestart in 2005. Het waren zij die me, met mijn expertise in acrobatisch vliegen, vroegen om het format eens uit te testen om te zien of het wel veilig genoeg was. Na één race konden we dit bevestigen en werd het zo een vervolg op mijn carrière bij l’équipe de France de voltige, het Franse stuntteam, waarmee ik tussen 1997 en 2005 vijf keer Europees en vijf keer wereldkampioen werd. Het stuntvliegen op zich deed ik al sinds 1994.

Hoeveel uur training en wat voor soort training vergt het per week?
Tgoh, in de loop van de week train ik eigenlijk niet zoveel omdat ik de races niet meer doe. Ik doe nu vooral airshows en daar teer ik eigenlijk puur op jarenlange ervaring. Meestal train ik dan een dag of twee voor de show als de tijd het toelaat. het gebeurt ook dat we last minute invliegen en dat er heel weinig of zelfs geen voorbereidingstijd op een show is. Als vlieginstructeur zit ik wel verschillende uren per week in een vliegtuig maar dat kan je moeilijk trainen noemen.

En wat met conditie? Ik neem aan dat een gewoon lichaam niet bestand is tegen langdurig geconfronteerd worden met G-krachten?
Tgoh, ik ben niet direct de sportiefste maar uiteraard moet ik in tussentijd wel mijn conditie onderhouden (klopt al lachend op de buik) door wat te fietsen enzo.

Piloten en (exclusieve) horloges gaan vaak hand in hand, wat vind jij belangrijk aan een horloge?
Kijk, een horloge voor een piloot is van levensbelang, en vroeger zelfs nog meer dan nu. Je vliegt van punt A naar punt B en als piloot ben je verondersteld te snelheid van je vliegtuig te kennen en de afstand tussen punt A en punt B. Het vergt dan enkel een beetje rekenwerk om de tijd te bepalen die je moet vliegen om van punt A naar punt B te komen. Een goed en precies horloge is dan een handig en noodzakelijk instrument.

Ondertussen is een horloge naast het functionele ook een fashion en design object. Welke man (en vrouw) heeft er niet graag een mooie horloge rond de pols? Ik wissel bijvoorbeeld graag af, iets wat je ongetwijfeld al kon afleiden als je foto’s van mij hebt gezien.

Wat betekent voor u de samenwerking met Hamilton?
Voor mij is het als familie. Ik hou ook wel van de ‘spirit’ van de mensen achter Hamilton. Ze hebben me gesteund en geassisteerd tijdens de Red Bull Air Races, voorzien een vliegtuig,… tja, alles wat je nog hebt eigenlijk om deze job uit te oefenen. Ik kan ze daar niet genoeg voor bedanken want anders had ik bijvoorbeeld hier vandaag ook niet naast u gezeten. Toch geef ik hen in ruil ook raad en advies terug rond het design van een horloge.
Laatste vraag alvorens we zelf de lucht in mogen met een ULM…wat zou je nog heel graag bereiken?
Moeilijke vraag. Ik heb bijvoorbeeld geen bucket list want dat zou willen zeggen wanneer je dingen afvinkt je steeds dichter bij het einde bent. Ik hoop gewoon de volgende twintig jaar nog veel te vliegen. Kijk naar vandaag, fantastisch weer, blauwe lucht en mensen entertainen… daar doe ik het voor en liefst nog zo lang mogelijk!Dat gaat ongetwijfeld wel lukken! Succes in ieder geval! Wie meer wilt weten over Nicolas Ivanoff moet zeker eens een kijkje gaan nemen op zijn Instagram. Wens je meer te weten over de (nieuwe) producten van Hamilton, neem dan zeker een kijkje op de website.

 

 

 

You May Also Like

Knappe ex-Miss België Lenty Frans komt uit de spreekwoordelijke kast

Mooi!  Was ons dat een beetje schrikken toen we lazen dat de knappe Miss ...

MenStyle Weekend Tip: Classic Event Waregem ’23

Een niet te missen ‘automotive feest’ voor elke Petrolhead Classic Event is hét najaarsevent ...

MenStyle Real Estate: Rapper Boef verpatst dit heerlijk stulpje

Gewoon Boef man… “Ik ben in de buurt, ik moet hosselen, Politie wil me ...