Dit zijn de fitnesstrends voor 2022

Attitudes, trends en prioriteiten in de fitnesswereld blijven verschuiven

Iedereen prioriteit geeft aan zijn gezondheid en welzijn. Het is duidelijk dat de veranderingen in levensstijl, mede gestimuleerd door de pandemie, de afgelopen 18 maanden verstrekkende gevolgen hebben gehad. Attitudes, trends en prioriteiten in de fitnesswereld blijven verschuiven en volgens de experts van David Lloyd Clubs zal 2022 geen uitzondering zijn. Van nieuwe manieren om buiten te trainen tot meer holistische, doordachte work-outs: dit is wat het nieuwe jaar in petto heeft.

“Meer dan ooit denken mensen niet alleen aan een work-lifebalans, maar ook aan een work-outbalans.  Een work-out hoeft niet alleen maar een HIIT-les (High Intensity Interval Training) van 45 minuten of een run van 5 km te zijn. Een mindful sessie die de geest en ziel tot rust brengt is net zo belangrijk als het gaat om onze allround gezondheid en mentaal welzijn”, klinkt het bij David Lloyd Clubs die in België vestigingen in Antwerpen en Brussel heeft.

“Onze leden gebruiken onze spa retreats net zoals ze dat doen met een gym of groepsles. Studies tonen aan dat deze plotselinge temperatuurveranderingen wonderen doen voor geest en lichaam, waardoor stress en cortisolniveaus verminderen. Vandaar ook de occasionele introductie van de workshops ijsbaden en het enorme succes van onze buitenbaden; in de zomer én steeds nadrukkelijker ook in de winter”

Welke trends verwachten ze in 2022?

1 SPORTVLUCHT NAAR BUITEN
Ondanks (of dankzij) alle uitdagingen van het voorbije jaar, is een van de grote positieve punten die velen van ons ontdekt hebben, een hernieuwde connectie met het buitenleven. Een effect van de eerste lockdowndagen, toen zelfs een simpele wandeling een echte traktatie was. We wandelen, hiken, lopen, fietsen, zwemmen én plukken de fysieke en mentale vruchten van meer frisse lucht in ons dagelijks leven. En in 2022 zal dat niet anders zijn, met buitenlessen, openwaterzwemmen en sporten zoals tennis die populairder zullen worden. Of wat dacht je van een workout in een Battlebox?

Dat is een unieke outdoor trainingsaanbod in een speciaal gebouwde installatie wat je een mix van cardio en gewichten geeft. Monkey bars, touwen, kettlebells, slam bags en lichaamsgewichtoefeningen… sporten in weer en wind en dat voor iedereen.

2 EEN FITTE GEEST IS HET NIEUWE FITTE LICHAAM
Natuurlijk gaat er niets boven gewichten tillen in de gym en persoonlijke records breken. Maar in het nieuwe jaar willen we onze gezondheid en welzijn breder benaderen, ook buiten de fitness- en cardioruimtes. In een enquête onder nieuwe leden van David Lloyd Clubs afgelopen jaar was voor 70% van de respondenten “mijn geestelijke gezondheid en welzijn” de belangrijkste reden om zich aan te sluiten.

Meer dan ooit denken mensen niet alleen aan een work-lifebalans, maar ook aan een work-outbalans. Een work-out hoeft niet alleen maar een HIIT-les (High Intensity Interval Training) van 45 minuten of een run van 5 km te zijn. Een mindful sessie die de geest en ziel tot rust brengt is net zo belangrijk als het gaat om onze allround gezondheid en mentaal welzijn.

In-en outdoor spa’s en sauna’s met koud stortbad en stoombad. Studies tonen aan dat deze plotselinge temperatuurveranderingen wonderen doen voor geest en lichaam, waardoor stress en cortisolniveaus verminderen.

3 FUNCTIONELE WORK-OUTS
Mobiliteits- en functionele krachttraining is een heel slimme manier van trainen, met een focus op kwaliteit boven kwantiteit en op belangrijke bewegingspatronen die we allemaal in ons dagelijks leven gebruiken. Het klinkt misschien een beetje intimiderend, maar een deskundige coach kan echt een meerwaarde bieden. Hij of zij stelt een plan op maat samen dat al deze bewegingen omvat en rekening houdt met iemands doelstellingen, huidige fitnessniveau en eventuele blessures. Een personal trainer zorgt ervoor dat de oefeningen correct en veilig worden uitgevoerd, en dat de deelnemers vooruitgang boeken.

4 PADEL
De hype die een hoge vlucht kende bij het begin van deze pandemie is nog steeds niet over. Padel is makkelijk te leren en dus toegankelijker dan tennis. De regels zijn in grote lijnen dezelfde, maar je serveert onderhands en de bal mag tegen de muren stuiteren. Het was nooit een beter moment om een racket op te pakken. Racketsports zijn trending, binnen én zeker ook buiten.

5 JE EIGEN TRAINER OP ZAK
Dankzij de opkomst van fitnessapps kan je nu trainen in je vertrouwde gym met een work-out naar keuze op je eigen device. De laatste 2 jaar was er een ware explosie van online content. Geweldig om zoveel keuze te hebben, maar de keerzijde is dat je niet meer weet waar je moet beginnen. Het is vooral belangrijk goed te letten op wie de training geeft, de getoonde techniek en hoe geschikt de work-out is voor beginners of mensen met een blessure. Momenteel is er geen regelgeving voor online fitnesstrainers, iedereen kan het doen. Ons advies is altijd de kwalificatie van de instructeur te controleren. Het team achter de David Lloyd-app is bijvoorbeeld officieel erkend.

Meer info of heb je zelf zin om te beginnen sporten? Neem dan zeker een kijken op de website van David Lloyd Clubs.

Foto’s:
– David Lloyd Clubs/Buzz
– Unsplash (Padel)

You May Also Like

Lego lanceert grootste Marvel-set ooit

De Daily Bugle Fans van Marvel schuiven nu tot op het puntje van hun ...

Ben je verzekerd bij 250km/u over de Duitse Autobahn?

Een vraag die iedere petrolhead zichzelf stelt… Wie, net als ons, soms in de ...