Slapen? Dat doe je in een diervriendelijk dekbed

Veel dekbedden hebben een vulling van ganzen- of eendendons. Dons heeft een hoge isolatiewaarde en dat geldt met name voor ganzendons omdat het dons groter en veerkrachtiger is.

Keurmerk
Sinds enige tijd bestaat er een keurmerk voor ganzendons. Het RDS-keurmerk voor diervriendelijk dons is sinds 2014 ingevoerd en geldt als standaard in de dons industrie. Een ander keurmerk is het Global Traceable Down Standard dat een aantal criteria heeft geformuleerd voor Europees ganzendons wat de gehele productieketen betreft.
De keurmerken houden ieder geval in dat een dekbed kopen betekent dat het  nooit afkomstig is van levende dieren en van onder dwang gevoerde dieren. Het totale productietraject is traceerbaar van boerderij tot eindproduct en de gehele keten wordt gecontroleerd door een onafhankelijke instelling. Het meest diervriendelijk is natuurlijk gerecycled dons. Oude donzen dekbedden worden hergebruikt. 

Biologisch
Sinds kort bestaat er biologisch dons. Het dons is vergelijkbaar met biologisch vlees. De boerderijen waar de ganzen leven, voldoen aan de eisen van Bioland, de Duitse vereniging voor biologische landbouw en veeteelt. De stallen zijn ruim, er is volop daglicht en de dieren kunnen buiten vrij scharrelen en zwemmen. Ze hebben 60 vierkante meter voor zichzelf, eten gras en mais, worden niet preventief ingeënt en krijgen geen antibiotica, groeihormonen of medicijnen.

Dons
Ganzendons is een materiaal, wat transpiratie en verdampingswarmte moeiteloos opneemt. Ganzendons heeft een erg hoge isolatiewaarde. Het biedt daardoor snel behaaglijke warmte, wat met name gedurende koude nachten ideaal is. Dankzij de grotere dons vlokken is ganzendons sterk en volumineus, maar ook vederlicht. Ganzendons is hoog elastisch. Dons behoudt zijn vorm, ook na het meermaals opschudden en luchten van het dekbed. Een dekbed met ganzendons is geschikt voor mensen met een huisstofmijtallergie. 

Een synthetisch dekbed is gelet op de eigenschappen niet werkelijk een alternatief. Sinds kort zijn er echter plantaardige dekbedden zoals tencel. Tencel wordt gemaakt van cellulose uit eucalyptus hout. Dit hout komt uit speciale, duurzaam beheerde bossen. De stof tencel is huidvriendelijk en heeft een zeer goede vocht- en warmteregulatie en is volledig biologisch afbreekbaar. Daarnaast is het eenvoudig te wassen en krimpt en kreukt het nauwelijks.

Foto’s: Pixabay

You May Also Like

Een geurtje voor zwoele zomers: BVLGARI MAN RAIN ESSENCE

Zomers fris  BVLGARI MAN RAIN ESSENCE viert de kracht van regen in een flesje. ...

Tip: Zorg voor voldoende licht in donkere dagen

De gezelligste periode van het jaar komt eraan… De winter is weer daar en ...

Met deze kerstpakketten stel je geen enkele man teleur

We blijven met tips strooien… Nog meer inspiratie! Onze mailbox wordt overspoeld met vragen ...