Sotheby’s veilt uniek stukje sneakergeschiedenis

Een originele Nike Moon Shoe

In 1955 ontmoette Philip Knight, een atleet die meestal de korte afstand liep, de toen al bekende atletiekcoach Bill Bowerman, op de Universiteit van Oregon. Knight zat in het team van Bowerman. Om een prototype van een zool te maken voor een nieuwe schoen goot hij rubber in het wafelijzer van zijn vrouw. Dit prototype deelde hij met Phil Knight en het bedrijf ‘Blue Ribbon Sports’ (BRS) werd geboren. Acht jaar later doopten ze ‘BRS’ om tot Nike.

Eén van de bekendste creaties uit BRS’ beginjaren was de Nike Moon Shoe. De originele versie werd met de hand geplaveid door een van Nike’s allereerste werknemers, Geoff Hollister. Hij naaide het bovenwerk van wit nylon met de hand en voegde de zwarte Swooshes toe met een vislijn. Los van de Swoosh, vind je geen Nike-branding op de schoen. De wafelijzeren zool van de schoen, die in twee delen is gemaakt omdat Nike nog niet de technologie had om een ​​enkel stuk te maken, zorgde voor een tractiepatroon dat betere grip en demping creëerde voor hardlopers, vooral in vergelijking met moderne schoenen. Het ontwerp sloeg snel aan en legde een basis voor de opkomst van Nike.

De Moon Shoe dankt zijn naam aan de gelijkenis met het patroon dat is achtergelaten in de sporen van de astronauten die in 1969 op de maan liepen. Drie jaar later, tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München debuteerden ze voor het grote publiek.

Het paar originele Moon-schoenen dat Sotheby’s nu aanbiedt, komen van Tom McChesney, een hardloper van de South Eugene High School in Oregon en staan momenteel op $100.000. Verwacht wordt dat ze voor meer zullen gaan daar het één van de twaalf paar originele prototypes betreft. Erg zeldzaam dus.

Ter info, een paar ongedragen Moon Shoes werd in 2019 nog verkocht voor $437.500. Bieden kan via deze link.

Foto’s: Sotheby’s

You May Also Like

Amsterdamse Iris van Herpen werkt mee aan Rolls Royce Phantom Syntopia

Wanneer ‘Bespoke’ en ‘Haute Couture’ samengaan Bespoke is de afdeling binnen Rolls Royce die ...

ASL Fly Executive vliegt je in één uur luxueus naar de Oostenrijkse skipiste

Vanaf 650 euro heen en terug Herinneren jullie ons uitstapje nog met ASL Fly ...