Sotheby’s veilt uniek stukje sneakergeschiedenis

Een originele Nike Moon Shoe

In 1955 ontmoette Philip Knight, een atleet die meestal de korte afstand liep, de toen al bekende atletiekcoach Bill Bowerman, op de Universiteit van Oregon. Knight zat in het team van Bowerman. Om een prototype van een zool te maken voor een nieuwe schoen goot hij rubber in het wafelijzer van zijn vrouw. Dit prototype deelde hij met Phil Knight en het bedrijf ‘Blue Ribbon Sports’ (BRS) werd geboren. Acht jaar later doopten ze ‘BRS’ om tot Nike.

Eén van de bekendste creaties uit BRS’ beginjaren was de Nike Moon Shoe. De originele versie werd met de hand geplaveid door een van Nike’s allereerste werknemers, Geoff Hollister. Hij naaide het bovenwerk van wit nylon met de hand en voegde de zwarte Swooshes toe met een vislijn. Los van de Swoosh, vind je geen Nike-branding op de schoen. De wafelijzeren zool van de schoen, die in twee delen is gemaakt omdat Nike nog niet de technologie had om een ​​enkel stuk te maken, zorgde voor een tractiepatroon dat betere grip en demping creëerde voor hardlopers, vooral in vergelijking met moderne schoenen. Het ontwerp sloeg snel aan en legde een basis voor de opkomst van Nike.

De Moon Shoe dankt zijn naam aan de gelijkenis met het patroon dat is achtergelaten in de sporen van de astronauten die in 1969 op de maan liepen. Drie jaar later, tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München debuteerden ze voor het grote publiek.

Het paar originele Moon-schoenen dat Sotheby’s nu aanbiedt, komen van Tom McChesney, een hardloper van de South Eugene High School in Oregon en staan momenteel op $100.000. Verwacht wordt dat ze voor meer zullen gaan daar het één van de twaalf paar originele prototypes betreft. Erg zeldzaam dus.

Ter info, een paar ongedragen Moon Shoes werd in 2019 nog verkocht voor $437.500. Bieden kan via deze link.

Foto’s: Sotheby’s

You May Also Like

Belgische “Peloton de Paris” opent zijn tweede winkel/cycling café in Leuven

Dé tweede ultieme hangout spot & speciaalzaak voor de sportieve fietser! Het Belgische cycling ...

Dé vechtsporten die jij onder de knie moeten krijgen?

Ok, vrouwen kunnen en willen de dag van vandaag hun eigen mannetje staan, maar ...

M/\N, het walhalla voor de stijlvolle man opent in Antwerpen

Met zijn allen naar de Kloosterstraat 56 in hartje Antwerpen De stijlvolle MenStyle-man? Die ...