De 3 belangrijkste redenen waarom Polen op je bucket list moet

Onbekend is onbemind?

Ok, het is een bizarre tijd om iets te brengen over reizen maar niets belet u nu al lijstjes te maken van bestemmingen die je zeker wilt aandoen zodra de wereldse pandemie terug gelinkt kan worden aan een Mexicaans biertje.

Bij deze, staat er al een gezellig citytripje naar Polen op jouw bucket list? Anders is het hoog tijd om daar verandering in te brengen! Met zijn weidse landschappen, charmante steden en betoverende dorpjes vol fascinerend erfgoed is Polen een bestemming vol verrassingen én dichterbij dan je denkt. Vanuit Brussel vlieg je er in twee uurtjes naartoe. Wie er liever een roadtrip van maakt, doet er zo’n 13 uur over met de auto. Het Pools informatiebureau voor Toerisme geeft alvast een voorsmaakje van de ontelbare redenen om binnenkort een tripje naar Polen in te plannen.

1. Bruisende steden in Polen 

Ontdek de kleurrijke Poolse steden, wandel door weelderige groene gebieden en bekijk iconische architectuur. Dwaal een dag door de geplaveide straten, jaag op de kleine, vriendelijke kabouters verspreid in de stad en bewonder de bezienswaardigheden vanaf de oevers van de Oder in Wrocław, ook bekend als het ‘Venetië van Polen’.

Of breng een bezoekje aan het historisch rijke stadje Gdansk: het voormalig Baltisch handelscentrum en de bakermat van de vrijheidsbeweging die het communisme in Europa omverwierp. De verbluffende architectuur, het rijke erfgoed en een uitgesproken culinair aanbod maken van deze stad de perfecte plaats voor een citytrip.

Last but not least moet ook Warschau op je lijstje staan! De hoofdstad van Polen staat bekend om zijn op de UNESCO-lijst opgenomen (!) oude binnenstad en moderne architectuur. Bovendien vind je er een gevarieerd culinair decor en bruisend nachtleven.

2 Een overvloed aan natuurlijke schoonheid  

De verscheidenheid aan adembenemende landschappen zorgt ervoor dat Polen zelfs indruk maakt op de meest doorgewinterde reiziger. De torenhoge Tatras, de betoverende Bieszczady en het mysterieuze Karkonosze-gebergte zorgen voor schilderachtige taferelen en spectaculaire foto’s, die zeker likes zullen scoren op social media. Echte avonturiers mogen ook de Grote Mazurische Meren vol kronkelende waterwegen, wilde bossen en rustige fietspaden niet missen.

En als kers op de taart is er Pustynia Bledowska, ofwel de Poolse Sahara: een langgerekt stuk woestijn gelegen tussen de bossen. Het is de ideale off the beaten track locatie om te wandelen en paard te rijden. In de nationale parken van Polen vind je niet alleen schitterende natuur, ze zitten ook vol met prachtige wilde dieren, zoals de beer, de wolf, of de grootste populatie Europese bizons ter wereld.

3. Over sport gesproken…

Ook liefhebbers van actief toerisme vinden ongetwijfeld hun gading in de grote hoeveelheid aan buitenavonturen in Polen. Verken de Poolse natuur tijdens het fietsen, wandelen, kanoën, paardrijden, zeilen… Welke sport je ook verkiest, Polen heeft een verrassend aanbod. Zo staat het Hel schiereiland in het noorden dankzij zijn gematigde wind bekend als de windsurfhoofdstad van het land.

Terwijl het zuiden van Polen, waar de twee grote bergketens de Karpaten en de Sudeten de show stelen, een waar paradijs wordt voor skiërs en snowboarders in de wintermaanden. Verder vind je in elke Poolse regio bewegwijzerde fietsroutes, met de Green Velo als meest iconische route.  Deze langste fietsroute van het land doorkruist maar liefst 5 regio’s van Oost-Polen.

Foto’s: (c) Pools informatiebureau voor Toerisme

You May Also Like

Oostenrijkse Zillertal opent nu al het skiseizoen

Eindelijk! Na twee jaar tanden bijten kijken ook wij terug uit naar hagelwitte verse ...

Volg onze Red Flames live op het EK in Engeland

Snel zijn is de boodschap Volgende zomer is het zover, dan spelen onze Red ...