Bouw- of renovatieplannen? Durf te kiezen voor elektrisch verwarmen!

De voordelen op een rijtje…

We naderen 2021 en dat heeft gevolgen voor zij die willen (ver)bouwen. Nieuwe woningen zullen bijvoorbeeld geen aardgasaansluitingen meer mogen hebben en ook stookolieketels kunnen we verbannen richting Bokrijk. Maar welke energiebronnen kunnen we dan wel aanspreken? Elektriciteit?

Het is, volgens velen, met voorsprong de duurste energiebron. Het lijkt dan ook niet realistisch om je hele huis te verwarmen. Deze tegenstanders noemen het duur in verbruik, inefficiënt, vaak niet-hernieuwbaar en niet interessant daar je voor geen enkele premie in aanmerking komt. Maar klopt dit wel? Is dat altijd zo? En waarom kent het toch succes en heeft het zijn voordelen?

Wél, hier zijn vijf voordelen waarom je wel voor elektrisch verwarmen zou kunnen opteren.

1 Aankoopprijs
De installatie van elektrische radiatoren is namelijk relatief eenvoudig. Je hoeft niet te breken en dat maakt het een pak goedkoper en vooral betaalbaar. Het is dus zeker een goede oplossing bij renovatieprojecten. En daar waar je verwarmingsketels om de 15 à 20 jaar dient te vervangen, heb je op sommige elektrische radiatoren een garantie tot zelfs 25 jaar.

2 Geen verwarmingsketel meer nodig
Bij deze hoef je hem dus ook niet jaarlijks te laten controleren (goed voor zo’n besparing van minstens 130 euro en hoef je hem ook niet om ongeveer 15 jaar te laten vervangen. Toch ook iets wat al snel boven de 3.000 euro.

3 Het verwarmt snel
Elektrische verwarming heeft een ingebouwde weerstand die de vloeistof in de radiator opwarmt. Zodra je een radiator aansteekt, warmt de ruimte dus ook snel op. Snel nog een bad of douche nemen? Snel de radiator aan en tegen je uit bad of douche bent is de badkamer lekker warm.

Toch heb je ook inertieradiatoren. Zij warmen niet direct en snel op maar geven overdag langzaam en constant warmte af nadat ze ’s nachts zijn opgeladen. Ideaal voor bijvoorbeeld de leefruimte.

4 Het is ecologisch (en soms goedkoop)
Verwarm je elektrisch, dan maak je geen gebruik van fossiele brandstoffen zoals stookolie of aardgas. Hoewel uitsluitend elektrisch verwarmen jouw maandelijkse afrekening stevig de hoogte in kan laten jagen, kan het soms ook gewoon een pak goedkoper zijn? Want als je elektrisch verwarmen kan combineren met zonnepanelen, dan kan je het grootste deel van de elektriciteit zelf voorzien… do we have a point?

5 Het is veilig
Verwarm je elektrisch, dan kan en mag je op beide oren slapen. Je loopt nooit het risico op een CO-vergiftiging daar er geen gas aan te pas komt. Elektrische radiatoren zijn dan ook voor de volle honderd procent veilig.

Oh ja, en laat je niks wijsmaken over een mogelijke black out. De elektriciteitstoevoer in ons land is stabiel en constant genoeg. We leven anno 2020 hé!

Fotos:
– Pixabay
– Pexels

 

 

 

 

You May Also Like

MenStyle Fashion Tip: Eden Park Paris

Van sportief tot sportief chique  Of we rugby-fans zijn? Tgoh, we kunnen wel een ...

The ‘Flyer’ is not dead!

Flyeren tot je erbij neervalt… Een flyer voor je zaak, product, feestje,… loont het ...

Haal nu al de zomer in huis met een heerlijke design parasol

Je kan er niet vroeg genoeg bij zijn… Terwijl de ene redacteur van Whatmatters ...