Jeugd en influencers reageren verontwaardigd: Tik Tok verboden door Donald Trump

Bang voor het Gele Gevaar…

Als ouder van twee tieners heb ik één ding geleerd tijdens deze #staycation, dat er zoiets bestaat als TikTok, de app die wereldwijd één miljard keer is gedownload. Ook wij ontsnapten dus niet aan ridicule zelf opgenomen dansjes. Eerlijk? Zelf filmpjes opnemen? Daar ben ik niet zo’n fan van daar mijn dansbewegingen lijken op een wiebelende kamerjas die nog aan de kapstok hangt. Het bekijken? Ja! Erg amusant! Behalve als je Donald Trump heet.

Het bedrijf achter de app is van Chinese makelij en zoals elke social media-gigant doet, verzamelt het tonnen gegevens van elke gebruiker. En laat net dat Donald en zijn voetvolk erg ongerust maken. Amerikaanse veiligheidsexperten vrezen dan ook dat die verzamelde gegevens worden doorverkocht (of verplicht gegeven) aan de Chinese overheid, wat de Amerikanen als een gevaar zien voor hun nationale veiligheid.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door President Donald J. Trump (@realdonaldtrump) op

En zo liet Donald Trump weten TikTok, in navolging van Indië, die het ook gedaan hebben, te gaan verbieden in de Verenigde Staten. “Ik heb de macht om TikTok in de Verenigde Staten te verbieden en ik ben ook van plan om dat vandaag te doen”, aldus de omstreden president.

Een bericht dat insloeg als een bom bij de jeugd en zij die met TikTok ook het peper en zout van hun soep verdienen, de influencers. Want draai of keer het zoals je wil, sociale media is erg belangrijk voor hen. Het is vaak een boost aan het zelfvertrouwen als je honderden, zo niet duizenden likes krijgt op je posts. En voor de real big deal, alles boven de 100k is een money machine. Influencers poppen uit de grond alsof we naar een maisveld kijken en zij zijn de nieuwe BV’s, celebs,… . Ze worden tegenwoordig al herkend in de straten, met of zelfs zonder mondmasker.

Maar wat vindt de jeugd van deze ban? En wat vinden onze influencers ervan? Onze Camper Chef, die in Amerika woont en het, ook met drie tieners in huis, van dichtbij meemaakt, had een gesprek met de jeugd, met als stem de twaalfjarige Lara Smets, uit Diepenbeek die met een 5.000-tal volgers en in totaal samen goed voor 152.000 likes de nieuwe generatie goed vertegenwoordigt.

Net als elk tienermeisje houdt ze van paardrijden, kunstschaatsen, voor de camera staan en content creëeren. Of ze later een goed diploma wilt halen en dokter, advocaat,… wilt worden?  “Advocaat of dokter worden boeit me niet, ik heb nog een goede zes jaar voor me om van TikTok, Instagram, FB en Snapchat mijn toekomstige beroep te maken, dat ik daar in ga slagen daar ben ik zeker van“, aldus de ambitieuze jonge meid.

Of dit een verstandige keuze is laten we in het midden maar tieners hun dromen nemen we niet af, wel?

Camper Chef: Lara, wat ga jij als Tip-Top-Tik-Tokker doen als je weet dat TikTok binnenkort in Belgie ook een ding van het verleden is?

Ik ben eerst en vooral positief omdat het mijn mood niet zou beïnvloeden. Ik werk er nu al naartoe door mijn YouTube-account sneller online te zetten zodat ik onmiddellijk kan anticiperen als de stekker eruit getrokken wordt. TikTok is momenteel toch mijn belangrijkste “tool” waar ik al drie jaar dagelijks mee bezig ben en ik ga dat missen, vooral voor mijn volgers want die zijn mijn drijfveer.

Voor mij als tiener is het TikTok platform een plek die me in de grote boze mensenwereld toch een verschil laat maken. Ik weet dat ik mensen en vooral leeftijdsgenoten in deze moeilijke tijden kan inspireren door bepaalde leuke foto ’s te maken en motiverende quotes te schrijven.

Ik maak hoe dan ook het verschil met de content die ik creëer, of dat nu op TikTok is of Instagram of YouTube binnenkort. Als die virtuele ‘social media wereld’ plots voor een stukje wegvalt dan ga ik wel even droef zijn maar toch zie ik opportuniteiten in andere platforms.

Camper Chef: wie is je grote voorbeeld als influencer?

Ik heb er drie. Ik kijk op naar Hailey, zei heeft 116K volgers en dan is er Addison in de Verenigde Staten met meer dan 50 miljoen volgers. Ik kan me niet inbeelden wat Addison vandaag gaat zeggen nu we weten dat TikTok daar stopt. Ik ben wel zeker dat haar wereld gaat instorten dit weekend. Al dat werk van jaren…

Voor mezelf als haalbaar doel binnen een paar jaar bekijk ik dit hele social media verhaal toch nog steeds als iets positief en ik kijk dus op naar de Belgisch-Amerikaanse Marissa Galle, met 20k volgers op Instagram. Daar zie ik een meer realistisch voorbeeld voor mezelf. Ze is mooi en heeft hele leuke foto ’s en ze woont in Amerika. Ze inspireert me door de continuïteit in haar content en daar bedoel ik mee dat ze TikTok eigenlijk niet nodig heeft om toch bekend te blijven. Misschien moeten we daar allemaal een voorbeeld aan nemen en niet jammeren dat TikTok ook wel eens zou kunnen stoppen in België.

Camper Chef: wil je zelf in Amerika wonen?
Ja zeker! Ik denk dat ik daar sneller kan doorgroeien als influencer. België is c wat klein en daardoor ook beperkt wat dat betreft. Ik droom van Los Angeles maar ik sluit Las Vegas ook niet uit.
Camper Chef: wat is jou goede raad naar jonge mensen die net als jou populair willen worden op social media?
Wees uzelf want met eerlijkheid bereik je het meeste. En probeer ook gewoon positief te blijven in het leven. Wees publiek niet verdrietig, want wat er ook gebeurt in je leven kan je gebruiken om je volgers positief te beÏnvloeden.Camper Chef: een positieve noot om af te sluiten. Nog één vraag, wat is je grote droom?
Met Henny Seroeyen een namiddag op stap gaan in Hasselt en hem vragen stellen hoe hij dit allemaal gedaan heeft. Ik wil super graag een eigen tv-programma hebben waar ik mijn gasten kan vragen wat hun grote doorbraak geweest is en Henny lijkt me een eerste goede gast. Ik zou dat programma “De Start” noemen. Misschien moet ik wel eens bij TV Limburg gaan vragen of ze voor mijn interview met Henny geen plaatsje hebben? (lacht)Oh ja, mag ik zelf nog iets toevoegen?

Camper Chef: Ja hoor! 
Dat het leven echt wel doorgaat zonder TikTok en draag aub uw mondmasker. Het is echt wel veilig voor ons en bovendien super cool om er leuke foto ’s van te laten maken.

Whatmatters zou Whatmatters niet zijn om de koe bij de horens te vatten en de bekende acteur en influencer Henny Seroeyen zelf eens om zijn mening te vragen. 
Henny: Jouw intro verwoordt het goed. Voor zover ik heb begrepen wordt het inderdaad in Amerika verbannen daar de Chinezen, remember ook het bannen van ondersteuning van Android aan Huawei-smartphones, de privacy-reglementering niet respecteren, iets wat trouwens de Russen bijvoorbeeld ook niet doen. Maar niet alleen buitenlandse sociale media worden geviseerd. Ook de vijf grootste Amerikaanse platformen en hun bedrijven erachter hebben zich al moeten komen verantwoorden over wat ze met al die verzamelde gegevens doen. Donald Trump wil zo het monopoly, en vooral ook veel jobs en inkomsten, in de VS houden.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door WBFF PRO Fitness Model (@hennyseroeyen) op

Is er dan een alternatief voor TikTok?
Ja, ‘Triller’, maar ook Instagram zal met nieuwe features en soortgelijke TikTok-formats aankomen, die ze nu trouwens al kleinschalig testen in Duitsland, Frankrijk en de VS. Zoals je weet behoort Instagram, net als Whatsapp tot de Facebook-groep en zullen ze als de grootste speler, steeds de beste, nieuwe en vooral populaire apps en social media kopiëren, aanpassen, verbeteren of gewoon overkopen.

En vrees je voor TikTok in Europa?
Neen, ik denk het niet. In Europa en België linken ze, ietwat onterecht, TikTok vooral aan dansende jongeren en kinderen in tegenstelling tot de VS. Daar hebben de grootste supersterren TikTok, waaronder zelfs de ex-gouverneur van Californië en vooral als acteur bekende Arnold Schwarzenegger.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door WBFF PRO Fitness Model (@hennyseroeyen) op

Bedankt voor je reactie! Het zal mijn kinderen en bijvoorbeeld anderen die dromen van een leven als TikTok-influencer zoals Lara als ‘muziek in de oren klinken’. Soit, Tijd voor een TikTok-dansje dan?

Fotos Lara: Michael Blum
Mondmaskers Lara: Nicky Vankets

You May Also Like

Antwerpse post-punk band ‘Disorientations’ over hun debuutplaat ‘Memory Lanes’

‘Memory Lanes’. Zo heet het debuutalbum van Disorientations dat uitkwam bij Pias in februari. ...

Dit was het beste van Coachella Valley Music and Arts Festival

En dat was niet Stromae  Coachella is een zesdaags muziekfestival dat plaatsvindt in Indio, Californië. Headliners dit ...

Een home cinema in een handomdraai

Ja, de bioscoop is fijn, maar soms wil je toch gewoon in je zetel ...