Een auto (ont)lenen? Wat met eventuele schade?

“Voorzichtig op de boan hé”

Jouw kameraad wil wel eens een ritje doen in jouw blitse kar? Jouw auto staat voor onderhoud in de garage en dus vraag je je schoonvader even of je snel even zijn wagen mag lenen? De kerels van Audi geven ons weer een dikke R8 mee naar huis? Het klinkt misschien allemaal een beetje onschuldig maar dat is het niet! Een ongeval, verkeersovertreding of in het slechtste geval zelfs een diefstal loert om de hoek. Maar waar ben je voor verzekerd? Wie moet je op de hoogte brengen? Wij geven het antwoord op veel van deze vragen.

Sowieso moet je (of de eigenaar van de de wagen) voor je nog maar één meter gereden hebt een autoverzekering direct afsluiten. En dan heb je twee scenario’s, of je leent jouw wagen uit of je leent iemand anders wagen.

Scenario 1:
Ben je van plan jouw auto uit te lenen? Wees er dan zeker van dat die persoon een geldig rijbewijs heeft en ondertussen geen (tijdelijk) verval tot recht van sturen heeft. Wat je niet hoeft te doen is jouw verzekering op de hoogte te brengen als je je auto maar af en toe uitleent én de bestuurder niet jonger is dan 26 jaar.

Maar wie betaalt de rekening in geval van pech of ongeval? 
Is de bestuurder niet in fout, dan is er niet echt een probleem. Buiten het feit je mogelijks geen wagen meer hebt, betaalt de andere partij de schade aan jouw wagen. Mochten er in het slechtste geval ook gewonden zijn, betaalt ook hier de (verzekering van de) tegenpartij de medische kosten.

Is de bestuurder wel in fout, dan zal je jouw Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering (of WA in Nederland) moeten aanspreken voor het vergoeden van de kosten aan de tegenpartij. De eigen schade is enkel gedekt bij een omnium-verzekering. Dan maakt het niet uit of jij, een vriend, collega, schoonma,… aan het stuur zat. De verzekeraar zal de herstellingskosten van jouw wagen voor zijn rekening nemen mits eventueel de eigen franchise.

Heb je geen omnium? Dan zijn de kosten aan je eigen wagen voor jou of voor de persoon die op dat moment achter het stuur zat. Tenzij hij of zij gebaart van kromme haas. Dan volgt mogelijk een procedure voor de rechtbank om misschien iets van jouw centen te kunnen recupereren. Leuk is anders.

En er is nog meer slecht nieuws: de bonus-malus van je verzekeringscontract zal na een ongeval in fout stijgen. Dat betekent dat jouw premie omhoog gaat. Of hij of zij het verhoogde deel van jouw toekomstige premies ook gaat betalen? Koffiedik kijken!  

Je wagen gestolen?
Indien je een verzekering hebt die diefstal dekt, krijg je een deel van de waarde van je auto terugbetaald. Geen optie diefstal in je contract? Dan komt de verzekering niet tussen en ben je alles kwijt.

Te snel gereden?
Wat als er een pv in de bus valt? Je broertje die vorige week je auto leende, is tegen hoge snelheid geflitst. Hij moet de boete betalen of zal jou moeten terugbetalen.

Bestuurders onder 26 jaar?
Zijn je kinderen jonger dan 26 jaar? Zit je in je midlifecrisis en is je vriendin net geen 26? Dan moet je je verzekeraar wel op de hoogte brengen en hij zal de polis aanpassen. Doe je dit niet en veroorzaakt hij of zij een ongeval? Dan lopen de kosten achteraf hoog op!

Bedrijfswagen?
Lees zeker de car policy van je bedrijf na! Niet elk bedrijf laat het toe iemand anders met jouw wagen te laten rijden. Om hoge kosten (en misschien wel ontslag) te vermijden, hou je je hier ook best aan.

Scenario 2:
Jij neemt plaats achter het stuur van iemand anders wagen? Voor je plaatsneemt achter het stuur, kijk dan zeker goed na of de groene kaart van de wagen nog altijd geldig is. Is dat niet het geval? Dan staan je grote problemen te wachten bij een ongeval of bij controle door de politie. Groene kaart aanwezig én geldig? Dan vertrek je met een gerust hart.

Ben je net niet voorzichtig genoeg geweest en heb je net een ongeval gehad? Dan botsen we (woordspelingske) terug op dezelfde situaties als bij scenario 1, met dat verschil jij diegene bent die (mogelijk) de betalende partij wordt. Uiteraard blijft de BA-verzekering (WA in Nederland) van de wagen geldig. Bij een ongeval in fout zal de verzekeraar van de eigenaar van de wagen de andere partij vergoeden. Heeft de eigenaar een omnium-verzekering? Dan krijgt hij of zij ook de kosten aan zijn eigen wagen terugbetaald door de verzekering. Het enige wat jullie achteraf nog onderling moeten regelen, is de franchise. Geen omnium? Dan mag de eigenaar van de wagen je vragen om de volledige factuur te betalen. Jij ziet plots een deel, of in het slechtste geval al jouw spaargeld verdwijnen als sneeuw voor de zon…

Een gewaarschuwd man of vrouw is er twee waard…en vergeet niet…

Foto’s: Pixabay/Twitter

 

You May Also Like

Bang & Olufsen en Ferrari bundelen krachten met heerlijke collectie

Hebbedingetjes voor de man die houdt van het steigerend paardje  Vandaag kondigt Bang & ...

Voor u getest: CBD-gel van Olmavita

Spierpijn na het sporten, stijve gewrichten, torticollis…? We worden, helaas, wat ouder en ondanks ...

Testicuzzi, omdat ook jouw ‘cohones’ een welness arrangement verdienen

Onder het motto: ‘Laat het maar eens goed hangen’ Onder de noemer ‘genoeg internet ...