Klussen voor dummies: Zo leg je zelf elektriciteit

En bespaar zo een hoop geld…

Eerst en vooral willen we ons nu al indekken tegen mogelijke elektrocuties…je begint er dus aan op eigen verantwoordelijkheid. Soit, dat eerste puntje is vooral voor onszelf van toepassing daar onze handen nog linkser zijn dan de de meest extreem linkse PVDA’er die er bestaat. Maar voor zij die wel de handen uit de mouwen willen steken (of de ultieme relatietest willen aangaan) en volop gaan verbouwen of er gewoon middenin zitten, hebben we volgende regels, tips en stappen die het allemaal net iets makkelijker maken.

Elektriciteit leggen lijkt moeilijk maar dat is het helemaal niet. Zeker niet met webshops als bijvoorbeeld Elektrobode.nl die alle materiaal in huis hebben om dit veilig te doen. Als je goed op voorhand goed hebt bedacht waar je je leidingen en stopcontacten wilt plaatsen, kom je ook al een heel eind. Maak dus op voorhand een elektriciteitsplan op. Denk hier ook in functie van de ruimte die je wilt aanpakken en uiteraard ook in functie van het aantal elektrische apparaten die in die ruimte moeten werken. Dat een keuken een andere nood heeft dan bijvoorbeeld een slaapkamer, is een feit. Hou ook rekening met water. Water en elektriciteit gaan niet echt samen en dus zijn er bepaalde zones, bijvoorbeeld de badkamer, waar je beter geen stopcontacten legt.

Verschillende zones

Een badkamer heeft bijvoorbeeld vier verschillende zones. Van zone 0 oftewel de ‘no go’-zone, deze bevindt zich in de badkuip of de douchebak en hier mag uiteraard geen elektrische aansluiting worden geplaatst, tot zone 3, het gedeelte dat zich tot 3 meter afstand bevindt van douche of bad. In deze zone mogen uiteraard wel schakelaars en stopcontacten worden geplaatst.

Verdeel en heers..

Stroom komt in elke ruimte binnen vanaf een groepenkast naar een centrale doos en deze bevindt zich meestal in het midden van het plafond. Van hieruit wordt de stroom verder verdeeld naar de verschillende stopcontacten en schakelaars in de muur. Zware toestellen (vanaf 2000W) gaan best rechtstreeks naar de kast. Tegenwoordig worden ook alle lichten apart naar de kast gelegd zodat je centraal alles kan aansturen.

Belangrijk om weten is dat je ook hier je stroomplan netjes verdeelt. Om geen stroomonderbrekingen te genereren is het belangrijk dat niet teveel zware apparaten op één en dezelfde groep worden gezet of je kan meerdere keren per dag richting je ‘plan-kast’ lopen om deze terug op te zetten. En stroomonderbrekingen zijn niet alleen vervelend, ze zetten je ook nog eens aan het werk. Wie zet er nu graag dagelijks het klokje van de oven, wekker,… goed? Juist, niemand.

Kleur

Hopelijk ben je niet kleurenblind want tijdens het leggen van elektriciteit wordt er gewerkt met verschillende kleuren draad. Elke kleur heeft zijn functie en geven aan welk type draad het is. Het is van levensbelang hier de juiste kleuren te gebruiken. Een gewaarschuwd man is er twee waard! Zo heb je een bruine draad voor de stroomaanvoer (fasedraad), een blauwe draad voor de stroomafvoer (nul-draad), een zwarte draad voor d stroomaanvoer vanaf een schakelaar naar een lichtpunt (schakeldraad) en een geel/groene draad (aarding). Men zegge het voort.

Uiteraard liggen deze draden niet bloot en worden ze in een pvc-elektrobuis worden gestopt. Dit doe je met een trekveer. Goeie tip, let er op dat je alle draden in één keer door een buis trekt. Zo voorkom je beschadiging aan eerder getrokken draden. Verder heb je ook nog lasdozen (voor aftakkingen van de pvc-buizen), inbouwdozen (inbouwschakelaars en inbouwstopcontacten) en opbouwdozen (opbouw schakelaars en –stopcontacten).

De plaatsing

Net zoals de zones in de badkamer gelden ook in andere ruimtes veiligheidsregels. Zo mogen stopcontacten nooit lager dan 30 centimeter boven de vloer worden geplaatst. De hoogte zelf maakt niet uit. Tip is hier het zo ergonomisch mogelijk te plaatsen. Standaard worden lichtschakelaars en stopcontacten in de keuken meestal op een hoogte van 105 centimeter geplaatst maar ook hier kijk je best naar het meest ergonomische voor jou.

Uiteraard zijn er ook talloze tutorials op YouTube te vinden die je ongetwijfeld de beste klusser en elektriciteitslegger onder je vrienden zullen maken. Wij lieten het geheel even controleren door een echte elektricien en deze vreest nu al voor zijn job.

Foto’s: Pixabay

 

You May Also Like

De voordelen van een tankpas

Als ondernemer leg je behoorlijk wat kilometers af. Je bent onderweg naar opdrachtgevers of ...

De onmisbare accessoires voor een huwelijksfeest

Van het ene huwelijk naar het andere? Wil je piekfijn voor de dag komen, ...

Montblanc Legend Red, het geurtje voor de spontane en zelfzekere man

Een legende in vurig rood ter ere van zijn tiende verjaardag Legendes zijn fraaie ...