Alcoholcontrole? Dit zijn jouw rechten (en plichten)

Glaasje op? Laat je rijden! 

Eerst en vooral willen we zeker stellen dat we alcohol in het verkeer niet promoten, integendeel. Maar kom je net terug van de kerstmarkt en heb je twee jeneverkes binnen? Kom je net van tafel en heb je toch gezondigd aan een aperitief en een pousse-café en rij je met dichtgeknepen billen de opgezette WODCA-controle in? Dit zijn je rechten!

15 minuten
Een academisch kwartiertje? Niet dat je na 15′ mag gaan lopen maar je hebt wel recht om een kwartier te wachten alvorens je een ademtest ondergaat. Dit kwartiertje ‘respijt’, dat agenten niet mogen weigeren, kan nuttig zijn als je net voor de controle nog een alcoholcontrole nog een glaasje gedronken hebt. Na 15 minuten hang je er wel sowieso aan.

Een tweede ademanalyse

Heb je ‘prijs’ en geeft de ademtest een positief resultaat, moet je een ademanalyse ondergaan. Ben je het niet eens met het resultaat, heb je altijd recht om een tweede ademanalyse te vragen. Als blijkt dat de twee analyses teveel van elkaar verschillen, wordt een derde ademanalyse uitgevoerd. Agenten mogen je geen tweede ademanalyse opleggen als ze twijfelen bij het resultaat van de eerste.

Prikken

Heb je het echt uitgehangen (FOEI!) en geeft de ademanalyse aan dat je meer dan 0.8 promille in je bloed hebt, dan mag je vragen om een bloedproef te ondergaan. De kosten daarvan zijn voor eigen rekening als blijkt dat de ademanalyse correct was. Bovenop de kosten van een dagje bij mijnheer de Juge (en het afnemen van je rijbewijs) zal het niet je beste dag zijn.

Foto’s: Pixabay/Pexels

You May Also Like

Summer Fre$h de zomer in met Philipp Plein

Een verslavend Eau de Toilette die al je zintuigen wakker schudt en verfrist. De ...

Daag je vrienden uit voor een potje online poker

Je sociaal leven hoeft niet op een laag pitje gezet te worden, zeker niet ...

Leer poker op Twitch

Leer poker op Twitch De gamers onder ons kennen Twitch ongetwijfeld. Je vindt er ...