93.000 Belgen op cruise in 2024 — meer dan de helft met MSC Cruises. Waarom? Luxe, comfort, value for money en… (optioneel) een butler.
Cruises waren ooit het terrein van gepensioneerde koppels in Hawaii-shirts en met camera’s om de nek. Die tijd is voorbij. 2024 was het beste jaar ooit voor MSC Cruises in België, en daar zit een opvallende trend achter: jonger, stijlvoller, luxueuzer. En wij kunnen het weten want we waren er een keer bij.
Frank Van den Steen, Country Manager Benelux van MSC Cruises, vat het kernachtig samen: “Tienduizenden Belgen stapten bij ons aan boord, een stijging van 13% ten opzichte van ons vorige topjaar.” In totaal telde België 93.000 cruisereizigers in 2024. En ja, meer dan de helft daarvan koos voor MSC.
Wereldwijd in overdrive
Cruises zijn aan een opmars bezig waar zelfs Elon Musk jaloers op zou zijn. Na een coronadip is de sector helemaal terug: 34,6 miljoen passagiers wereldwijd in 2024, met uitzicht op 42 miljoen tegen 2028. Europa doet volop mee, met 8,4 miljoen reizigers dit jaar.
Waarom die comeback?
Cruises zijn geen budget-alternatief voor backpackers, maar eerder een rollend vijfsterrenhotel op zee. Denk aan fine dining, wellness, animatie, shows en zelfs Formule 1-simulatoren op sommige schepen.
“Je krijgt een totaalpakket aan luxe én bestemmingen. En dat voor een prijs waar je op het vasteland nauwelijks een citytrip mee kunt plannen,” zegt Van den Steen. Luxe die logisch klinkt voor mensen die ook een elektrische SUV of een high-end smartwatch appreciëren.
Cruises zijn jong, baby
Gemiddelde leeftijd van de MSC-reiziger? 46 jaar. En dat cijfer daalt. Vooral jonge gezinnen stappen massaal aan boord. Waarom? Omdat de nieuwste schepen van MSC praktisch drijvende pretparken zijn — mét kinderopvang, zodat jij ondertussen aan je cocktail of gymroutine kunt werken.
Balkon met zeezicht, graag
71% van de MSC-passagiers kiest tegenwoordig voor een balkonkajuit. Want waarom zou je genoegen nemen met een kajuit zonder uitzicht als je op een megaschip in het midden van de Caraïben zit? Belgische reizigers gaan voor comfort. Sterker nog: ze zijn meer dan gemiddeld bereid om extra te betalen voor luxe.
Enter: de MSC Yacht Club
Het summum van exclusiviteit. Denk: privérestaurant, eigen zwembad, een zonneterras zonder handdoekjesoorlog, en een 24/7 butlerservice. Dit is de businessclass van de cruise, maar dan met de infrastructuur van een vliegdekschip in de achterzak, dat is de MSC Yacht Club, die we HIER al mochten ontdekken.
Populaire bestemmingen: Middellandse Zee, Noorse fjorden en Caraïben
Meer dan de helft van de MSC-klanten kiest nog altijd voor de Middellandse Zee — logisch, zonzeker, dichtbij, en de pasta is er al dente. De Noorse fjorden doen het ook goed (perfecte dronefootage). Maar de grootste groeier zijn de Caraïben, met een stijging van 45%. En we hebben goed nieuws want wij vertrekken zowaar volgende week om deze streek met MSC Cruises te mogen ontdekken! Stay Tuned!
MSC speelt daar handig op in met de opening van een gloednieuwe megaterminal in Miami (capaciteit: 36.000 passagiers per dag) en het vlaggenschip MSC World America.
Boeken? Met verstand van zaken graag
Ondanks het digitale tijdperk blijven Belgen hun cruise vooral via reisagenten boeken. Geen impulsieve TikTok-boekingen, dus. De meeste reizigers plannen 6 tot 12 maanden op voorhand. Al zijn er ook steeds meer last-minute avonturiers die in tijden van geopolitieke chaos liever vandaag dan morgen aan boord gaan.
En 2025?
MSC verwacht opnieuw groei — tussen 5 en 10%. Van den Steen is duidelijk: “Volle vaart vooruit.”
Wil je binnenkort zelf een cocktail nippen op een zonnedek met uitzicht op de turquoise wateren van St. Lucia? Dan is een cruise misschien minder oubollig dan je dacht. En vergeet niet: in de MSC Yacht Club heb je je eigen butler. Dat is pas luxe.
Meer info? Via www.msccruises.be