Wanneer je letterlijk kunst kan ruiken
Voortaan prikkelt het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen ook de reukzin. Op 14 november lanceert het KMSKA een verfijnd tabl’eau de parfum dat de essentie van het museum in subtiele geuren vat. Geurenkunstenaar Laura de Coninck creëerde een uitgebalanceerde compositie met verwijzingen naar de aanwezige werken van de Vlaamse meesters, de uitzonderlijke architectuur én het actieve schildersatelier.
Hoe vertaal je de lusttuinen van de Vlaamse Meesters in geuren? Met welke toetsen draag je de klassieke zalen van het KMSKA op je huid? En hoe extraheer je de opvallende architectuur van het nieuwe museum tot een aangenaam concentraat? Het zijn maar enkele uitdagingen die geurexperte Laura de Coninck, die als artist in residence verbonden is aan het internationaal befaamde huis Givaudan perfumes in Parijs, aanging voor de creatie van het KMSKA-parfum. Om de historische geuren achter de kleuren en tableaus zo authentiek mogelijk weer te geven, werkte ze samen met parfumhistoricus Alexandre Helwani, kunsthistoricus Koen Bulckens (KMSKA) en parfumexperte Sofie Albrecht.
“Met de lancering van het KMSKA-parfum verkennen we nieuwe horizonten”, zegt Carmen Willems, algemeen directeur KMSKA vzw. “Zoals onze Artists in Residence de collectie en architectuur interpreteren in muziek, dans en het gesproken woord, zo vat geurenkunstenaar Laura de Coninck het karakter van het KMSKA in een intrigerend parfum. Zo prikkelen we heel expliciet een extra zintuig bij onze bezoekers. Geuren wekken net als kunstwerken emoties op. De combinatie van beiden kan zorgen voor een explosie van emoties. Je kan vanaf nu als je dat wil, een stukje KMSKA permanent met je mee dragen.”
Thema’s in geurakkoorden
Laura de Coninck: “Het KMSKA-parfum brengt diverse thema’s uit het museum en haar collectie olfactorisch in kaart via geurakkoorden. Elk akkoord bestaat uit een balans van grondstoffen die een ander thema aanhaalt. De lusttuinen die zo vaak op klassieke schilderijen voorkomen, evoceer ik met kruidige, aardse en fruitige tonen zoals anjer, appel en roos. De rokerige en heilige rituelen roep ik op met hints van wierook en ruikende mirre, en de ingrediënten uit het ‘heilige olie’ recept waarmee de sacramenten werden gedaan. Een wolk van witte muskus met een tikje ambergris en komijn brengen dan weer de naakte lichamen van Ensor en Rubens tot leven, en moderne molecules, musk en sandelhout geven het een transparante, hedendaagse toets die de kleur wit oproept en zo ook verwijst naar het nieuwe museumdeel.”
Ceder en eikenhout vertegenwoordigen dan weer het parket en de lambrisering van de klassieke zalen. Gomhars – die in oude vernissoorten terug te vinden was – en natuurlijke terpentenen uit sparrenhout en den, brengen het actieve schildersatelier tot leven. De donkere geurnoten contrasteren subtiel met de frisse en transparante tonen. Zo ontstaat er een mooi spanningsveld tussen donker en licht. Vandaar ook het centrale thema ‘Clair-Obscur’ dat je ook in het KMSKA terugvindt. Niet alleen in tal van werken, maar ook in de boeiende confrontatie van de klassieke en moderne architectuur.
Houtsnede van Rubens
Voor de flacon en de verpakking van het parfum baseerde vormgever An Eisendrath van Studio Anorak zich op een oude houtsnede van Rubens. Ze vergrootte de afbeelding zo sterk uit, dat ze abstract wordt. Het spelen met wit en zwart, opaak en transparant ligt mooi in lijn met het concept van clair-obscur.
Natuurlijke grondstoffen
Het KMSKA-parfum is samengesteld uit hoogwaardige en kostbare ingrediënten. Zoals vetiver uit Haïti, patchouli uit Indonesië, cederhout van Texas, ruikende mirre (opopanax) uit Somalië, centifolia rozen, Bourbon geranium, cinnamon bark oil, bergamot van Italië, zwarte peper uit Madagascar, etc. Deze en andere natuurlijke grondstoffen komen zoveel mogelijk van natuurlijke oogsten en ecologische teelten. Ook de toegevoegde synthetische elementen zijn van de hoogste kwaliteit. De verpakking minimaliseert het gebruik van papier en heeft geen coating of cellofaan.
Nog op zoek naar een ideaal eindejaarsgeschenk? Met dit flesje parfum scoor je meteen een hit! Verkrijgbaar vanaf 14 november in de museumshop van het KMSKA en kost €145 voor een flesje van 100ml.