BMW licht tipje van de sluier op van Art Car die 24u van Le Mans zal rijden

Het aftellen naar de onthulling van de 20e BMW Art Car is begonnen.

Op 21 mei wordt de BMW M Hybrid V8, ontworpen door artieste Julie Mehretu en klaar om deel te nemen aan de 24 uur van Le Mans op 15 en 16 juni, voorgesteld in het Centre Pompidou in Parijs. De kunstenares licht nu al een tipje van de sluier van haar werk op. Bovendien is nu bevestigd dat de Art Car het startnummer 20 zal dragen.

De #20 BMW M Hybrid V8 wordt de eerste Art Car sinds het seizoen 2017, waarin de BMW M6 GTLM ontworpen door John Baldessari racete tijdens de 24 uur van Daytona (VS), gevolgd door de virtuele BMW M6 GT3 Art Car van Cao Fei tijdens de FIA GT World Cup in Macau (CHN). In het verleden hebben de beroemdste BMW Art Cars deelgenomen aan Le Mans: in 1975 de BMW 3.0 CSL van Alexander Calder, in 1976 de BMW 3.0 CSL van Frank Stella, in 1977 de BMW 320i Turbo van Roy Lichtenstein, in 1979 de BMW M1 van Andy Warhol, in 1999 de BMW V12 LMR van Jenny Holzer en in 2010 de BMW M3 GT2 van Jeff Koons. Deze illustere collectie wordt nu verrijkt met de BMW M Hybrid V8 van Julie Mehretu.

De samensmelting van beeldmotief en racewagen creëert kunst op wielen.

Voor het ontwerp van de 20e BMW Art Car gebruikt Mehretu de kleur- en vormtaal van een bestaand schilderij uit een meer recente serie werken: verdoezelde foto’s, stippelrasters, neonkleurige spuitverf en Mehretu’s iconische gebarentekens geven haar ontwerp een abstracte visuele vorm. Ze brengt het resulterende beeldmotief als een foto in hoge resolutie over op de contouren van het voertuig met behulp van een 3D-mappingtechniek. Zo ontstaat de unieke artistieke foiling waarmee de BMW M Hybrid V8 zal deelnemen aan de Le Mans race.

Voor het eerst werkt Mehretu samen met BMW op een driedimensionaal formaat. Het samenspel van de oppervlakken en geometrie van het voertuig creëert een remix van elementen uit haar schilderij en opent nieuwe perspectieven voor de kunstenaar in haar creatieve proces. In overeenstemming met de reglementen van de FIA kan de 3D-versie van het kunstwerk alleen worden toegepast op de BMW M Hybrid V8 met een wrap van folie. Mehretu werkt hiervoor nauw samen met het Duitse Race Spirit team onder leiding van Manuel Eberl en Gertraud Brenninger om de 20e BMW Art Car te ontwerpen. Race Spirit was al betrokken bij de realisatie van het ontwerp van Jeff Koons voor de 17e BMW Art Car.

You May Also Like

Panther ProgettoUno, een exclusieve afgeleide De Tomaso Pantera

Uitverkocht!  Het gaat Ares Design, het designhuis uit Modena, serieus voor de wind. Nadat ...

MenStyle On Tour: ‘The Long Drive’ door Frederik Herregods

Op bezoek bij vrienden… Wie ons een beetje volgt weet dat we het laatste ...

Mansory pimpt Ferrari Portofino

Geen instapper meer 194.875 euro, dat is de vanafprijs van de Ferrari instapper, de ...