Jaguar F-Type ZP Edition: Allerlaatste JAG in zijn soort

Dag verbrandingsmotor 

Het is einde verhaal wat betreft de verbrandingsmotor bij Jaguar. Waarom het nu al zover hoeft te komen? Omdat Jaguar, en misschien wel onterecht, het onderspit moet delven tegen de drie Duitsers (BMW, Audi en Mercedes) en ze te weinig klanten hebben om uit de kosten te blijven.

Toch blijven ze niet bij de pakken zitten en mikken ze, met hun elektrische transitie voor de boeg, op een nieuw cliënteel, zijnde de klanten die nu hun gading vinden bij onder andere Aston Martin, Bentley en Maserati. Een transitie die in 2025 compleet is daar ze vanaf dan enkel nog elektrische modellen zullen lanceren. En of ze daar met bijvoorbeeld de nieuwe Lotus Emeya, Maserati Quattroporte Folgore en de Porsche Taycan ook stevige concurrentie mogen verwachten. Maar voor het zover is, doen ze dat niet voor nog een keer stevig uit te pakken. Hoe? Een extra gelimiteerde editie van de F-Type, de ZP Edition.

Jaguar F-Type ZP SV Bespoke

In 1961 eiste de Jaguar E-TYPE zijn eerste overwinning op in een race met twee licht aangepaste auto’s onder de projectnaam ZP. Nu zijn deze overwinningen de inspiratie voor de F-TYPE ZP Edition – de laatste van onze iconische sportauto’s met verbrandingsmotor.

De ZP Edition op basis van de Jaguar F-Type P575 AWD, komt er zowel als Coupé als dakloos (Roadster) en zal tot slechts 150 stuks gelimiteerd worden. Onderhuids vinden we de bekende en heerlijke 5 liter-V8 terug, goed voor 575 pk en 700 Nm aan koppel. Dit volstaat het geheel in 3,7 seconden naar 100 te doen snellen en pas af te toppen bij 300 km/u.

Wel nieuw zijn enkele specs. Elk van deze unieke specificaties die door de SV Bespoke-divisie van Jaguar zijn gemaakt, is verkrijgbaar als Coupé of Convertible. De keuze aan kleurcombinaties is afgeleid van de twee originele Project ZP E-TYPE’s. Het Oulton Blue exterieur met Mars Red en Ebony leder weerspiegelt de auto die met Graham Hill achter het stuurwiel de overwinning behaalde bij Oulton Park. Het Crystal Grey exterieur met Navy Blue en Ebony leder belichaamt de geest van Roy Salvadoris overwinning te Crystal Palace.

Beide varianten hebben geschilderde sportieve medaillons in Porcelain White Gloss op de portieren en een omlijsting van het radiatorrooster eveneens in Porcelain White Gloss afwerking. De sportieve look wordt aangevuld met 20″ lichtmetalen velgen in Diamond Turned en Gloss Black afwerking, met Gloss Black exterieuraccenten en Gloss Black remklauwen.

Eigenaars worden herinnerd aan de historische plek van hun auto dankzij exclusieve details, waaronder een ‘One of 150’ SV Bespoke-herdenkingsplaatje en de markering ‘F-TYPE ZP Edition’ op de zijdelingse sierlijsten, de wielen, de deurdrempelplaten en het dashboard. Een uniek zetelpatroon met groeven draagt bij aan het unieke gebeuren. De prijs van zoveel exclusiviteit? Sowieso meer dan de vanafprijs van de ‘gewone’ 575 pk sterke F-Type… zijnde 136.600 euro.

 

You May Also Like

Met deze e-bike haal jij een betaalbare Porsche in huis

Betaalbaar is natuurlijk relatief… Dat Porsche meer is dan een automerk wisten we al ...

Red Bull atleet racet zich tot op hoogste gebouw ter wereld (video)

Straf gastje, die Sam Sunderland… Als je als atleet bij Red Bull binnen bent ...

Hier is de VW ID.7

De ID.’s schieten als paddestoelen uit de grond  Dat Volkswagen voluit de kaart van ...