Frauscher × Porsche 850 Fantom Air, de elektrische Macan voor op het water

Iemand op zoek naar een boot? 

Als het om duurzame mobiliteit gaat, denkt Porsche veel verder dan de auto. In samenwerking met de scheepswerf Frauscher ontwikkelde de sportwagenfabrikant de Frauscher × Porsche 850 Fantom Air, een innovatieve elektrische sportboot met een piekvermogen van 400 kW gekoppeld aan een accupakket van 100 kWh groot. Een elektrische boot die het potentieel heeft om een hele industrie te revolutioneren.

De 850 Fantom Air is uitgerust met dezelfde aandrijflijn als de toekomstige elektrische en al lang verwachte Porsche Macan. De eerste tests werden ondertussen succesvol uitgevoerd op het Gardameer in Italië en het is niet toevallig dat Jörg Kerner, hoofd van de Macan Series bij Porsche, hier dan ook bij is. Hij drukt voorzichtig het gaspedaal naar voren en het krachtige koppel van de elektromotor begint meteen te werken. Vervolgens houdt hij een snelheid aan van 20,5 knopen (38 km/u), wat hij kruissnelheid noemt. En als hij weer gas geeft en we de 100 km/u naderen, gebeurt er helemaal niets van wat je zou verwachten. De motor brult niet en de boeg gaat niet recht omhoog de lucht in. De Frauscher × Porsche 850 Fantom Air glijdt bijna horizontaal over het water van het Italiaanse Gardameer. Ontspannen houding, vrij uitzicht.

We bereiken deze unieke vaarkwaliteit door de aandrijving en accu’s centraal laag in de romp te plaatsen,” legt Kerner terloops uit. Zonder al het lawaai is het niet nodig om zijn stem te verheffen. Er is een aangenaam gebrom, begeleid door het ruisen van het water. “Wat me het meest verraste was het natuurlijke achtergrondgeluid van hoge kwaliteit,” zegt een uitgelaten en enthousiaste Kerner terwijl hij draaimanoeuvres demonstreert die conventionele boten nooit zouden kunnen uitvoeren.

We hebben zelfs het koppel voor de bochten verlaagd om een comfortabele controle te behouden.” De zeer nauwkeurige stuwkracht en de stabiele positie zijn ook perfect voor waterskiën en wakeboarden. “Deze sport was niet mogelijk met de kleine elektrische boten die eerder verkrijgbaar waren. Maar nu kan het wel, en je ruikt geen uitlaatgassen.”

Net als een Porsche op wielen, beschikt de Fantom Air over diverse rij- (of is het vaar-)modi van Docking, Range, Sport en Sport Plus. Volgens de ontwerpers kan je met de 850 Fantom Air ongeveer één uur en 45 minuten nonstop varen en is, in de Range-modus een vaarbereik van meer dan 100 kilometer mogelijk. De topsnelheid, in vaarmodus Sport Plus, is 85 km/u maar dan hou je het natuurlijk geen anderhalf uur uit. Heb je een snellader ter beschikking (elektriciteit en water?) kan je de boot in minder dan een half uur van 10 tot 80 procent opladen dankzij een laadsnelheid van 250 kW.

De Frauscher x Porsche 850 Fantom Air is met de fijnste materialen afgewerkt en heeft alles wat je van een luxeboot mag verwachten met één uitzondering… geen echt leder maar kunstleder… duurzaamheid, weet je wel? Verder is er een heus infotainmentsysteem met een high-end audiosysteem inclusief Bluetooth en WiFi-mogelijkheden. Verder zijn er genoeg personalisatiemogelijkheden om er een uniek exemplaar van te maken.

De vanafprijs? 561.700 euro, exclusief taxen. Snel zijn is de ‘boo(t)schap’ want er worden van de eerste editie slechts 25 stuks gebouwd.

Foto’s: Porsche

 

You May Also Like

Pagani Zonda 760 LH, het ex-liefje van Lewis Hamilton, in de prak gereden

Tunneltol ter waarde van zo’n 10 miljoen euro Dat de Pagani Zonda 760 LH ...

Zo ontstond de bliksemsnelle Alfa Romeo GTA(m)

Een beestje!  Aan het einde van een jaar dat in het teken stond van ...

MenStyle On Tour: Lancering Alfa Romeo Tonale Plug-In Hybrid Q4 in Milaan

Hop naar Balocco  Als allereerste de nieuwe Alfa Romeo Tonale Plug-In Hybrid Q4 mogen ...