Alfa Romeo Giulia SWB Zagato: gespierde elegantie

One of a kind 

En neem dit maar letterlijk als we spreken over de door Zagato gepresenteerde Alfa Romeo Giulia SWB. Zo is dit een uniek exemplaar gebouwd op basis van de Giulia Quadrifoglio en haalde hij zijn inspiratie bij de Sprint Zagato, ook wel ‘il Mostro’ genoemd, die gebouwd werd tussen 1989 en 1991 en die zijn atmosferische drieliter 210 pk richting achteras duwde.

Toch gaat de samenwerking al veel verder dan 1989, ‘101’ om precies te zijn. Zo hokten de twee Italiaanse constructeurs in 2021 even samen om hun eeuw samen te vieren met een uniek en exclusief model. Eens de sollen, nota bene gelegd door een Duitser, op tafel lagen, kreeg het project vorm.

Zo had de man geen oren naar een exclusieve Audi, BMW, Porsche of Mercedes… neen, hij wilde een opvolger voor zijn Alfa Romeo SZ. In tegenstelling tot het exemplaar uit 1989 zitten er nu wel een pak meer paardjes onder de gespierde motorkap. Zo vinden we onderhuids het blok uit de Giulia Quadrifoglio terug, meer nog, dit blok werd nog wat extra opgevoerd tot 533 pk en 600 Nm. Nog een verschil met de Giulia Quadrifoglio, naast de looks en extra Italiaanse paarden is de versnellingsbak. Geen automaat met eventueel schakelpeddels aan het stuur, een oeroude en heerlijke zes versnellingen tellende handbak.

Wat het beestje gekost heeft? Een goed bewaard geheim. Of we hem ook ooit in de FCA Heritage Hub in Turijn zullen tegenkomen? Wie zal het zeggen al lijkt ons de kans groter dat den Duits ermee over de Autobahn wil scheuren. En geef hem eens ongelijk?

You May Also Like

Mini en designer Paul Smith slaan handen in elkaar

Uniek De MINI STRIP (co-)created by Paul Smith viert op 12 augustus 2021 zijn ...

Wanneer Superfast niet ‘Fast’ genoeg is: Ferrari Limited Edition V12

De snelle variant op de Ferrari 812 Superfast De Limited Edition V12, dat is voorlopig ...