Zet C41 Alfa Romeo terug op de F1-kaart? (Foto’s & Video)

Rood en wit, de liefdevolle kleuren…

We blijven wel fan van Alfa Romeo Sauber Motorsport F1-team. Waarom? Omdat wij in Spa-Francorchamps een dagje mochten meedraven met de sympathieke dames en heren en we een ‘once-in-a-lifetime’ uurtje kregen met niemand minder dan de toenmalige piloten, Marcus Ericsson én, jawel, toen nog een piepjonge (en sowieso toekomstig wereldkampioen) Charles Leclerc.

Helaas voor de Italianen vertrok Charles Leclerc na een sterk debuutjaar 2018 richting Ferrari. Niet getreurd, de immer stoïcijnse en ex-wereldkampioen Kimi Räikkönen maakte de omgekeerde beweging en ook in 2019 kwam Alfa Romeo lekker voor de dag. Jammer genoeg zette de trend in 2020 niet door en werd het geen al te best jaar. Alfa Romeo, dat eigenlijk met een Ferrari motor rijdt, was in hetzelfde bedje ziek als hun neefje uit Maranello. De hybride V6-turbo draaide vierkant. Zowel Kimi als Antonio (Giovinazzi) haalden samen amper acht punten en in het WK voor constructeurs moesten ze enkel Haas en het noodlijdende Williams achter zich laten.

Maar er is hoop. Tijdens een spectaculaire ceremonie in de indrukwekkende setting van het Grand Theatre in Warschau werd voor een beperkt aantal senior teamleden werd de C41 voorgesteld. De rest van de wereld, zoals wij, keek virtueel mee.

Met een nieuwe kleurstelling, ontworpen door het Centro Stile Alfa Romeo en met de traditionele rood-witte kleuren van het team, is de auto een evolutie ten opzichte van de C39 die in het seizoen 2020 werd ingezet. Slechts een evolutie? Ja, als gevolg van wettelijke beperkingen bevat de auto veel componenten van zijn voorganger.

Toch heeft hij een vernieuwde look. Vooral de nieuwe neus valt op, een onderdeel waarop het team zijn ontwikkelingsideeën heeft toegespitst. Onderhuids ligt een nieuwe Ferrari-motor te wachten, klaar om hopelijk opnieuw Alfa Romeo-waardig te schitteren over minder dan een week, wanneer het team een nieuw seizoen start met de shakedown van de C41 in Barcelona op vrijdag.

Het Alfa Romeo-logo wordt geflankeerd door het Quadrifoglio (klavertjevier), dat van oudsher met de raceactiviteiten van Alfa Romeo wordt geassocieerd, en het logo van Autodelta, het legendarische raceteam van het merk. Deze logo’s sieren het koetswerk en dragen bij tot de creatie van één van de meest opmerkelijke auto’s op de grid – een klassiek ontwerp dat de passie en traditie uitstraalt van het merk.

Het partnerschap tussen Alfa Romeo en Sauber Group gaat verder dan de racerij. De samenwerking, zowel technisch als commercieel, brengt de technische expertise van Sauber Engineering over naar de productie van Alfa Romeo racewagens. Met name het Giulia GTA-project profiteert van dit langdurige partnerschap, waarbij gebruik wordt gemaakt van de onschatbare technische knowhow van de afdelingen Engineering en Aerodynamica van Sauber AG. Alfa Romeo heeft Sauber Engineering zelfs de opdracht gegeven de meeste carbon-onderdelen voor de GTA en GTAm te produceren, met name de onderdelen met aerodynamische impact.

Frédéric Vasseur, Team Principal Alfa Romeo Racing ORLEN en CEO van Sauber Motorsport AG: “De lancering van een nieuwe auto is altijd een emotioneel moment, de bekroning van maandenlange inspanningen van het hele team in de fabriek en het begin van een nieuw avontuur. Ik denk dat de filosofie waarop dit team is gebaseerd hetzelfde blijft: we moeten het morgen beter doen dan vandaag. We eindigden vorig seizoen op P8, dus we moeten streven naar een beter resultaat in 2021. Om dat te kunnen doen, moeten we ons in elke afdeling blijven verbeteren, op de baan en wanneer we terugkomen op het hoofdkwartier. Elk team op de startgrid heeft momenteel hoge verwachtingen: ze verwachten allemaal dat ze in de winter een goede prestatie zullen leveren en in een goede positie zullen staan voor de eerste race, maar binnenkort is het tijd voor iedereen om zijn kaarten te laten zien”.

Jan Monchaux, Technisch Directeur Alfa Romeo Racing ORLEN: “De C41 is het resultaat van een zeer ongebruikelijke situatie in de Formule 1, waar het reglement ons belette om voor dit jaar een gloednieuwe wagen te ontwikkelen. Daarom heeft onze auto uit 2021 veel onderdelen gemeen met de C39, behalve de onderdelen die we volgens het reglement moesten aanpassen – zoals de vloer – en de neus, waarin we al onze technische knowhow hebben geïnvesteerd. Dit betekent dat we de auto op het moment van testen veel beter zullen kennen dan normaal, maar het blijft van cruciaal belang om deze drie dagen optimaal te benutten om na te gaan of de realiteit overeenkomt met onze verwachtingen en om de nieuwe banden te leren kennen. We zijn klaar voor het nieuwe seizoen en we kijken er naar uit om onze nieuwe auto op de piste te zien”.

Beter doen dan vorig jaar… dat is dus minstens plaats zeven volgend jaar. Al hopen wij, als echte fans, op ietsje meer…

You May Also Like

Hier is de BMW M3 CS

In navolging van de M4 CSL  We wisten al eventjes hoe hij eruit ging ...

Hier zijn de eerste beelden van de Lancia Concept

Op de volledige versie is het wachten tot 15 april Als er een merk ...

TOYOTA GAZOO Racing presenteert speciale edities van de GR Yaris

Geïnspireerd op wereldkampioenen rally Toyota onthult vandaag twee exclusieve high-performance versies van de nieuwe ...