Dingen van stijlicoon James Dean die je niet wist

Een icoon dat 65 jaar na zijn dood nog steeds indruk maakt

James Byron Dean, Jimmy voor de vrienden, is een in 1931 geboren acteur die op 24-jarige leeftijd om het leven kwam tijdens een auto-ongeluk in zijn, al even legendarische, Porsche 550.

James Dean wordt herinnerd als een cultureel icoon, een sekssymbool en een legendarische Hollywood bad boy, wiens imago meer dan 60 jaar na zijn dood indruk maakte op zowel mannen als vrouwen. Straf, want de cultheld speelde slechts in drie grote films:
– Rebel Without a Cause (1955)
– East of Eden (1955)
– Giant (1956).

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door James Dean (@jamesdean)

Voor zijn effectieve doorbraak als Hollywood-acteur kwam hij niet verder dan enkele kleine rollen met amper tekst of deed Dean voornamelijk commercials. De bekendste in die tijd was die voor Pepsi.

James was de eerste acteur ooit die een postume acteernominatie kreeg in de geschiedenis van de Academy Awards. Hij werd genomineerd voor Beste Acteur voor zijn rol in “East of Eden”. Later ontving hij zijn tweede postume Best Actor Academy Award-nominatie voor zijn rol in “Giant”.

Dream as if you will live forever; Live as if you will die today.

Dean had een zorgeloze jeugd tot op het moment zijn moeder stierf aan kanker. Hij was toen slechts 9 jaar oud. Na de dood van zijn moeder stuurde zijn vader hem naar zijn oom en tante in Indiana. Het contact met zijn vader verwaterde. In tegenstelling tot zijn reputatie was James eigenlijk een goede leerling en erg populair op school. Hij speelde viool, bongodrums en nam tapdanslessen. Ook was hij erg sportief en speelde hij basketbal en baseball.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door James Dean (@jamesdean)

Na de middelbare school, in 1949, ging hij weer naar Californië, naar zijn vader en stiefmoeder. Zijn vader had hem aangeraden daar een studie rechten te volgen. Dean deed dat, maar hij wilde eigenlijk veel liever naar de Universiteit van Californië in Los Angeles, zodat hij acteur kon worden. Een jaar later trok hij de deur van het ouderlijke huis voorgoed dicht en besloot hij zich alsnog aan te melden voor de UCLA, waar hij theater als hoofdvak koos.

Tot nu is er altijd heel veel gespeculeerd geweest over de seksuele geaardheid van Dean. Dit werd door de man zelf ten stelligste ontkend. “Nee, ik ben geen homoseksueel maar ik ga ook niet door het leven met één hand op mijn rug gebonden”, aldus het stijlicoon.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door James Dean (@jamesdean)

Stijlicoon? Hoewel hij wordt herinnerd als één van ’s werelds best uitziende mannen van vorige eeuw, gaf hij eigenlijk geen bal om zijn uiterlijk. Hij droeg het liefst vuile jassen en jeans waarbij comfort boven mode en stijl ging.  We kennen hem dan ook het best als die Bad Boy in T-shirt, jeans, een sigaret in de hoek van zijn mond met dromerige ogen en diepe stem.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door James Dean (@jamesdean)

Cover: Porsche Newsroom

You May Also Like

MenStyle op stap met MTV Geordie Shore-ster GAZ

Wie op MTV de realityserie Geordie Shore nog nooit gezien heeft mist iets. Ok, ...

Onze redactie fileert één maand Big Brother

Eén iemand is de klos… Het was de hoofdredacteur die het, enkele redactievergaderingen geleden, ...

Nike dropt iconische ‘Forrest Gump’-sneaker terug de wijde wereld in

Run Forrest Run Forrest Gump is een Amerikaanse film uit 1994, geregisseerd door Robert ...