illy Art Collection, daar wij onze espresso in stijl drinken

Een dag zonder koffie is een dag niet geleefd…

Duracell-konijnen we zijn, of een gezonde dosis ADHD kan ook, kunnen we af en toe wel eens een goed spotje cafeïne gebruiken. Meerdere keren per dag laden we ons vintage zwart espressomachine van SMEG dan ook vol met de betere koffieblends. En nu we het toch over heerlijke blends spreken, gaat onze voorkeur uit naar het Italiaanse illy.

Maar een meesterlijk geblende koffie verdient ook in een meesterlijke kop geschonken te worden. En laat dit nu net toevallig zijn dat illycaffè met trots de nieuwe illy Art Collection met creaties van Stefan Sagmeister presenteert.

Sagmeister, een gevierd ontwerper die het blanco canvas van de iconische illy-espressokop gebruikte om uitdrukking te geven aan een opzettelijk ontwrichtend concept:Now = Better”.
De slogan, die in het huidige precaire moment in de geschiedenis misschien wat misplaatst klinkt, is dat net niet: de scherpe reflectie van de kunstenaar is nu een sterk symbool en brengt een boodschap van hernieuwde hoop voor de toekomst. Wat Sagmeister wil suggereren is dat we de tijd moeten nemen, zelfs tijdens een koffiepauze, om te proberen onze kijk op de wereld te veranderen vanuit een langetermijnperspectief.

In de nieuwe, kleurrijke illy Art Collection worden de minimalistische decoraties van het schoteltje, gemaakt van kostbare mineralen, gespiegeld op het titanium oppervlak van de kop. In een spel van perspectieven kruipt de omtrek van een grafiek langs de zijkant omhoog en toont zo een groeicurve – objectieve gegevens van een progressieve verbetering over de langere termijn. Deze intrigerende informatieweergave in combinatie met een voorzichtige visie doet de “betere data” – die we anders misschien over het hoofd hadden gezien, afgeleid door de dagelijkse mediaruis – onmiddellijk in het oog springen.

In zijn persoonlijke, ironische en directe dialect formuleert Sagmeister interessante beschouwingen over de tijd, waarbij hij insinueert dat we het misschien niet merken, maar dat onze levensomstandigheden zijn verbeterd ten opzichte van bijvoorbeeld de vorige eeuw. De beklemmende informatie waarmee we worden bestookt, wekt het beeld op van een wereld die we niet meer onder controle hebben, die permanent aan de rand van de afgrond staat. Maar als we het vanuit een langetermijnperspectief bekijken, zijn veel aspecten van het menselijk leven wel degelijk verbeterd: we leven langer, het aantal doden door oorlogen en natuurrampen is gedaald, de meerderheid van de mensen leeft nu in een democratisch regime. Zo’n 200 jaar geleden konden 9 op de 10 mensen niet lezen of schrijven; vandaag ligt de verhouding anders en is dat ongeveer 1 op 10.

De Stefan Sagmeister collection is vanaf vandaag verkrijgbaar in de volgende formaten:

  • 2 espressokopjes voor de adviesprijs van € 48
  • 2 cappuccinokopjes voor de adviesprijs van € 58
  • 4 espressokopjes voor de adviesprijs van € 88
  • 4 cappuccinokopjes voor de adviesprijs van € 108

Salute, of is dit enkel proosten bij een limoncello?

You May Also Like

Bell & Ross BR-X5 GREEN LUM, hét verlichtende horloge

Een trouwe partner in donkere dagen… Zichtbaarheid is altijd een belangrijk doel geweest voor ...

Lezers MenStyle bepalen mee welke richting realityreeks Boss 9 uitgaat

Hoe? Dat lees je zo!  De BOSS 9-campagne gaat al zijn tweede maand in ...