Spaarcentjes over en op zoek naar ultieme vrijheid? Koop jezelf een boot!

Dromen van een leven op het water

Boten en uw redacteur, dat gaat hand in hand. Een familiebedrijf van drie generaties in de scheepsbouw/onderhoud was tot voor kort de rode draad in het leven van diens familie. Omdat de vierde generatie, zoals ondergetekende, eerder linkse handen heeft, zich liever met andere dingen bezig houdt én er ook gewoon een onweerstaanbaar bod op het bedrijf kwam, zal er geen vierde generatie komen.

Toch staat varen voor de ultieme vrijheid en dat gevoel is er zo goed als bij iedereen. Vrijheid betekent ook dat je zonder zorgen kan varen en genieten van de natuur maar ook lange tochten maken met vrienden en familie aan boord, af en toe aanleggen om een terrasje mee te ritsen. Ontspannen op het water draagt dan ook bij om te ontsnappen aan het dikwijls stressvolle dagelijkse leven.

Ze zeggen wel eens dat een eigenaar van een boot twee gelukkige momenten kent in zijn leven. Enerzijds het moment hij zijn jacht te water laat en anderzijds het moment hij het terug kan verkopen. We kunnen er ons wel iets bij voorstellen want de onderhouds- en brandstofkosten van een jacht kunnen hoog oplopen. Maar hoeft varen en het hebben van een boot duur te zijn? Neen! Met een bescheiden bootbudget kan je wel je leven lang gelukkig zijn op het water. Het hoeft geen heus jacht te zijn, een consoleboot bijvoorbeeld is een betaalbaar alternatief, of zowat de prijs van een deftige middenklas auto, dat je hetzelfde vrijheidsgevoel geeft.

Maar waar let je op als je jezelf een boot wilt aanschaffen? Om hier antwoord op te kunnen geven is het van belang om een paar zaken op een rij te hebben. Eerst en vooral wat wil je gaan doen met de boot? Wil je ermee op reis gaan? Is het enkel bedoeld om op de plaatselijke rivieren en meren wat rond te gaan dobberen? Een boot aanschaffen is niet voor iedereen een uitgave die regelmatig voorkomt en dus moet het er vanaf het eerste moment ‘(zee)bonk’ opzitten zodat je jaren kan genieten met de wind in de haren van de geur van zeelucht en de glinsterende zon op het water.

1 Koop bij een erkende verkoper
Enkel zo weet je dat je een goede boot vindt, met garantie, onderhoudsfacturen, aan de juiste prijs en met de meest correcte begeleiding.

2 Vraag een keuringsbewijs
Ga je voor tweedehands? Dan kan je met hetzelfde budget dikwijls voor iets grotere, snellere, beter uitgeruste,… modellen gaan. Laat in dit geval de boot wel technisch keuren door een expert. Zo weet je tenminste dat je achteraf niet voor onverwachte kosten staat.

3 Jaarlijkse kosten
Een boot is een lopende rekening. Onderhoud, liggeld,… . Maak op voorhand een budget op en toets dit af met de boot die je in gedachten hebt. Sommige boten hebben zelden onderhoud nodig, anderen des te meer. Informeer je goed.

4 Maak een proefvaart
Een boot moet jaren mee en kan je vergelijken met jouw droomvrouw. Alvorens ze een ring om de vinger te schuiven, ga je er toch ook eerste even mee op weg om te zien of ze al dan niet aan al je verwachtingen voldoet?

Schip Ahoy!

Foto’s:
– Unsplash
– Pixabay
– Invictus

You May Also Like

Dorstig weer in aantocht? Dan reken je op SodaStream met dank aan een nieuwe smaaklijn!

Verfrissend, fruitig drankje en dit zonder toegevoegde suikers Het wordt zomer en dan moet ...

één merk voor elke gelegenheid? Gezocht en gevonden bij ESPRIT!

Jack & Jones, Adidas, Nike, Colourful Rebel, Scotch & Soda, Abercrombie & Fitch, Jacob ...

Een Corona Must-Have? De vuurschaal!

Hoera voor corona! Het is vandaag de dag immers erg onkuis geworden iets anders ...