Een wagen importeren? Hier moet je op letten!

Je zinnen gezet op een nieuwe bolide of een blitse 2dehands? Soms kan een auto importeren interessant zijn. Is de auto van je dromen niet te vinden in ons kleine landje of zie je een koopje in het buitenland? Importeren die handel, maar let wel op de onderstaande zaken.

Stel je regio goed in

Duitsland is ontzettend populair als je een wagen wil importeren. Het aanbod is enorm, maar let op Duitsland is groot. Zoek het dus niet te ver en zoek goed op regio. Bekijk zeker eens het aanbod op de Duitse sites van de Duitse merken. Vaak vind je hier een overvloed aan modellen, tegen scherpe tarieven. Ben je Nederlander dan kun je je BPM berekenen via www.dasimport.nl.

Waar zit het prijsverschil?

Het prijsverschil zit hem vaak in de BTW-tarieven die verschillend zijn per land. Indien je een auto importeert die ouder is dan 6 maanden en meer dan 6000 km op de teller heeft staan, dan betaal je de BTW in het land van oorsprong. Dat kan dus afhankelijk van het land waaruit je importeert 6% in BTW verschillen. Bovendien is er in het buitenland vaak een groter aanbod, wat de prijzen ook drukt. Naast Duitsland is ook Luxemburg een aantrekkelijk land om een wagen te kopen. Je betaalt er 6% minder BTW, maar het aanbod is beperkt. Ken je niets van wagens, dan raden we je aan je tweedehandswagen altijd bij een merkverdeler te kopen.

Wat in orde brengen?

De verkoper dient je bij de aankoop een gelijkvormigheidsattest te bezorgen. Dit kan enkele dagen duren. Verder heb je ook het (Duitse) inschrijvingsbewijs nodig van de wagen. Dit is vergelijkbaar met ons roze papier. Als laatste is ook een factuur met de officiële tellerstand belangrijk.

Wil je de wagen naar België krijgen dan kan dit met de vrachtwagen, aan de trekhaak of natuurlijk zelf rijden. Dan heb je al wel nummerplaten nodig. Voor het importeren zelf is er een  vignet 705 nodig. Begeef je naar een douanekantoor en zijn brengen dit voor je in orde. Als dit in orde is kan je je wagen laten keuren en inschrijven.

Als ook dit in orde is ben je klaar om de wegen onveilig te maken met je bolide. Je merkt het, bij het importeren van wagens komt wel wat kijken. Weet dat er ook bedrijven zijn die dit grotendeels van je overnemen.

  • Kevin Stickens

    Redacteur

    Founder van The Cult of Content een contentmarketing bureau uit Antwerpen. Vader van 3 kids, levensgenieter en fijnproever. Stichter en redacteur van Whatmatters.

You May Also Like

700.000$ pot voor één pokerhand

Dat GGPoker de new-kid-on-the-block is wisten we al langer dan vandaag De poker website ...

Hier is aflevering 4 van BOSS 9 (video)

Wie komt er een stap dichter bij het felbegeerde GGPoker-contract? “Het beste voor het ...

Campagne Nederlands Pakkenmerk Suitsupply zorgt opnieuw voor controverse

Oops, we did it again… Berucht, dat zijn de reclamecampagnes van Suitsupply, die oprichter ...