De man achter onze held…Tom Waes

Soho, de wijnbar in Antwerpen op een vrijdagnamiddag. We hadden een uur in onze agenda gereserveerd om een brainstormsessie te houden. We zouden er op een uur samen moeten uitraken wie onze gezamenlijke held was die we wel eens wilden interviewen. Was het ingegeven door de plaats waar we ons bevonden? We weten het niet maar we keken elkaar aan en zonder nadenken en synchroon liep er over onze lippen de naam Tom Waes. Brainstormsessie na 2 minuten afgelopen. Het uur in onze agenda werden er drie en thuis waren ze niet zo gelukkig met de staat waarin we daar met groot lawaai terug binnenvielen. Tom Waes dus…zou die übermensch überhaupt tijd hebben voor deze twee rekels hier? Een neen hadden we en een ja konden we krijgen. Een eerste poging in september werd nog afgeblokt omwille van zijn agenda. Wél met de belofte dat we hem in de periode rond de jaarwisseling terug mochten contacteren. Een periode waarin Tom weer volop de aandacht op het scherm trekt. ‘Mag ik u kussen?’, ‘Het Huis’ en de persconferentie voor een nieuwe en derde reeks ‘Reizen Waes’…wij zochten onze held op!

unadjustednonraw_thumb_5a95

Dag Tom, om met de deur in huis te vallen…Reizen Waes 3 komt uit…welke reizen staan dit jaar op het programma?
Hmmm, ik weet niet of ik die allemaal al mag verklappen! In ieder geval al Venezuela, Bangladesh, Haïti,  Sierra Leone,…niet allemaal evidente bestemmingen, laten we het zo zeggen!

Welke reis is je het meest bijgebleven? Wat heeft de diepste indruk op u nagelaten?
Uit deze reeks gaat de eer toch wel naar Sierra Leone. Het is een land dat waanzinnig veel miserie heeft gekend. Het verhaal Ebola, burgeroorlogen,… die hebben hun portie wel gehad. Als je dan ziet hoe waanzinnig veerkrachtig die mensen daar zijn… als je dan sommige andere dingen hoort als je terug in België bent, denk je toch eventjes van “Mannekes, waar zijn jullie mee bezig?” “Jullie hebben nog nooit iets meegemaakt!”

Dat kunnen we wel snappen. Is deze derde reeks nu de reeks waar je het meest trots op bent?
Eigenlijk wel ja! Het grappige is dat het ook elke keer anders is en dat vind ik wel tof! Na het eerste seizoen Reizen Waes dachten we direct na over een tweede seizoen. Nadat we die gemaakt hadden, vonden we deze ook gelijk beter dan de eerste en nu heb ik opnieuw dat gevoel! De insteek is ook altijd een beetje anders. Het eerste jaar waren het vooral de gevaarlijke landen terwijl in het tweede jaar het dan eerder de niet evidente moeilijkere reizen waren.  Nu hoefde dat eigenlijk allemaal zo niet voor mij. We hebben bijvoorbeeld dit jaar een fantastische aflevering gemaakt in Amerika in de periode van de presidentsverkiezingen. Wij zaten bijvoorbeeld toen in het noorden van Amerika wat echt Trumpland was. Ik heb echt het gevoel dat het opnieuw anders is, maar wel minstens evengoed!

unadjustednonraw_thumb_5a96

Heb je wel eens het gevoel dat een bestemming je ontgoochelt?
Neen, gelukkig doen die gasten op de redactie op voorhand schitterend werk! Het zou niet echt grappig zijn moest je op een plaats terechtkomen waar het totaal iets anders is dan wat je op voorhand dacht en verwacht. Wat wel is, en dat vind ik top aan het programma, is dat we veel switchen. We vertrekken met een aantal afspraken en vanuit dingen die we zeker willen draaien. Dan blijkt soms op locatie dat het toch een hele andere kant op gaat en zijn wij gelukkig flexibel genoeg om ons aan te passen.

Over aanpassen gesproken, je bent ook te zien in ‘Het Huis’ van Eric Goens op Eén. Hoe was het om 24u van de buitenwereld afgeschermd te zijn?
Dat kwam op een goed moment! Ik kwam net terug van één van mijn reizen. Ok,  je moet wel veel tetteren maar dat viel eigenlijk allemaal ongelooflijk goed mee.  Een aantal mensen hadden me op voorhand gewaarschuwd dat Eric me de pieren uit de neus ging halen. Soit, ik heb eigenlijk niets te verbergen en ik heb dan ook zoiets van…als je aan zoiets meedoet, doe het goed en babbel dan ook vrijuit.

unadjustednonraw_thumb_5a9c

Kende je Eric Goens al voor de opnames?
Ja, ik was eigenlijk al eens toevallig in ‘Het Huis’ geweest als ‘Mystery Guest’ tijdens de aflevering met Marieke Vervoort. En ja, als TV-makers ondereen, ken ik Eric natuurlijk wel.

Hoe confronterend is het om heel persoonlijke vragen te krijgen van een ‘vreemde’?
Tgoh ja, ik heb het daar eigenlijk niet zo moeilijk mee . De meeste vragen waren ooit al wel eens gesteld…over mijn jeugd, hoe ik was op school, etc. Het is dan ook geen geheim dat ik gene gemakkelijke was op school! (Lacht)

Hou je je dan in en hou je toch enigszins rekening met het feit de camera loopt of…?
Ja, ik kan het niet lossen. Ik heb dat dan ook op voorhand tegen Eric gezegd. Ik ben een TV-maker en ik weet ten allen tijde waar de camera staat. Ik heb wel beloofd mezelf te zijn maar als TV-maker weet je wel wat een andere TV-maker op bepaalde momenten nodig heeft en zoekt om goede televisie te maken.

unadjustednonraw_thumb_5a9d

Je liet daar iets vallen over het vaderschap en het gevoel dat je als ouder misschien soms tekortschiet…is dat het onzeker kantje in de voor de buitenwereld zelfverzekerde Tom?
Onzeker? Tgoh ja, misschien kan je het zo wel benoemen. Op televisie kan ik ongeveer wel mijn waarde inschatten maar als vader is dat toch een heel ander verhaal, snap je? Ik hoor het van mijn eigen vader ook. Je zoekt altijd naar bevestiging. ‘Heb ik het goed gedaan?’  ‘Heb ik mijn kinderen op de juiste plaats afgezet?’. Op een bepaald moment is er een gesprek te zien van mij en mijn zoon waarin hij zegt, ‘Ons vader heeft ons op de juiste plaats met de juiste waarden en normen afgezet.’ Dat is één van de grootste complimenten dat ik ooit heb gehad, zoniet het grootste!  Ik vond dat wel heel tof dus om op de vraag terug te komen…dat is wel een beetje die onzekerheid…kinderen brengen ze niet met een handleiding hé?

Ons moet je het niet vertellen! Iets anders nu, je gaat terug acteren. Je gaat de hoofdrol opnemen in de nieuwe fictiereeks ‘Undercover’ op één. Vertel hier eens wat meer over?
Daar kijk ik waanzinnig hard naar uit! Ik ben de laatste jaren zodanig druk bezig geweest met Tomtesteron, Wauters vs. Waes, Reizen Waes,… dat het acteren, mijn oude liefde, wat verloren is gegaan. Ik was vooral presentator geworden en dat stond soms in de weg. Onlangs hoorde ik Jonas van Geel nog zeggen dat hij nu veel minder werk krijgt als acteur. Ik snap dat heel goed. Toen de vraag kwam van het productiehuis mee te spelen in ‘Undercover’ en ze mij in deze rol zagen was mijn antwoord resoluut ‘JA!’ . Ik heb daar dan echt heel veel goesting in. Begin mei tot ongeveer eind november nemen we op en in de loop van 2018 komt het op het scherm.

unadjustednonraw_thumb_5a97

Presenteren, spelprogramma’s, acteren,… je hebt zowat alles al gedaan. Wat zou je nog heel graag willen maken?
Goh man, nog zoveel! Nog wat films, moest het scenario goed zijn. Misschien zelf ooit nog iets schrijven. Bij de VRT is er alvast al gepolst of ik een vierde seizoen Reizen Waes of iets soortgelijks zie zitten. Afgelopen donderdag hebben we trouwens nog een brainstormsessie gehad met een man of 10. Ideeën genoeg dus we zijn nog wel even bezig en ik zal niet snel stilzitten denk ik. Wat dit dan uiteindelijk gaat zijn, weet ik nog niet en eerlijk gezegd maak ik me er ook geen zorgen over. De vraag herhaalt zich ook elke keer. Na ‘Trigger Happy’ vroegen mensen me wat ik ging doen, geen idee dat ik daarna mee in ‘Het geslacht De Pauw’ zat. Daarna kwam opnieuw de vraag, zonder ik wist dat ik Tomtesteron ging maken,…en ga zo maar door.

Het begint een aardig lijstje te worden…alles wat jij vastneemt verandert in goud…hoe voelt het om Tom Waes te zijn, voor velen de SuperTom, De Slimste Mens,…?
Mja…zelf zie ik dat zo niet. Ik denk dat dan eerder dat onzekere terug naar boven komt. Ik vind het bijvoorbeeld wel grappig wanneer ik in de gazet blader, mezelf tegenkom.  De momenten dat je een programma aan het maken bent, ben je daar absoluut niet mee bezig en voelt het ook zo niet. Het klinkt heel onnozel wat ik nu ga zeggen maar volgende week donderdag is het persconferentie van Reizen Waes en ik ga er toch met een klein hartje naartoe. Gaan ze het goed vinden? Hoe gaan de kijkcijfers zijn? Ik heb goede programma’s gemaakt, deed mee aan De Slimste Mens en won,… . Dat maakt dat de verwachtingen bij Tom Waes altijd hoog zijn en dat snap ik wel.

unadjustednonraw_thumb_5a98

Wat is het lastige aan Tom Waes te zijn, de BV?
Met uw kop op tv komen! Dat is het enige lastige stuk daaraan. Er worden dan heel veel dingen over u geschreven die niet kloppen of vals gedacht. Soms denk ik dan ook, zo ben ik helemaal niet en dat is soms wel heel moeilijk.

Wat versta jij onder luxe?
In mijn geval kan ik daar onmiddellijk op antwoorden.  ‘TIJD’! Ik kom nu uit een heel lange opnameperiode van Reizen Waes. Ik ben momenteel thuis en dus ook terug ‘tijd’. Niet dat ik dan volledig stilzit, want we zijn ondertussen wel aan het brainstormen rond een nieuw idee maar ik heb geen nieuw project tot mei, waneer de opnames starten van ‘Undercover’. De tijd die ik nu dus heb is voor mij luxe. Thuis zijn, beetje koken, met de kinderen bij bezig zijn,…pure luxe!

Dus geen luxe in een materialistisch kantje?
Ja pas op, ik ben een gadgetfreak dus dat is me zeker niet vreemd. Maar als je zoals ik vorig jaar bijna een jaar lang van huis bent, is luxe echt wel eens rustig kunnen thuiszitten. En pas op, dat is niet altijd rustig. Ik sport veel en de tijd die ik nu vind om te trainen vind ik zalig. Als ik niet de tijd heb of krijg om te trainen kan ik er wel zenuwachtig en lastig van worden.
unadjustednonraw_thumb_5a99

Nu je thuis bent heb je waarschijnlijk ook wel tijd om eens een stapje te zetten of eens te gaan eten. Wat zijn hier uw favoriete plaatsjes?
’s Avonds ga ik niet zo heel veel meer eten maar ik ga wel heel veel lunchen. ‘BLT’ in de Lange Lozanastraat bijvoorbeeld. Een oude vriend van mij heeft daar een lunchbar, dat is wel tof.  Of de ‘Kofika’, ook van een oude vriendin van mij. Op den duur heb ik in Antwerpen heel wat vrienden rondlopen die een bar of een café hebben en dit is keitof. Dat zijn ook mensen waar je al 20 jaar mee optrekt en dan is het wel grappig om te zien dat iedereen zo na veel omzwervingen gewoon hier in Antwerpen met hun voetjes op de grond komen.

Je had zelf ook een bar, de ‘Soho’…
Hoewel Soho niet te koop stond, is die een half jaar geleden wel verkocht, puur uit financiële overwegingen. Er kwam een fantastisch bod op en dat konden we niet weigeren. Of ik het opnieuw zou doen? Ik zeg niet nee. Soho was gewoon supertof om te doen. Als er in de toekomst nog eens een goed concept passeert, doe ik het misschien nog wel eens ja… 

Het zal niet altijd evident zijn samen te leven met een man die veel van huis is. Maar geef onze mannen eens een tip hoe ze een vrouw kunnen blijven verleiden en behagen?
Haha, ik denk uzelf is eventjes opzij kunnen zetten…ik denk dat dat mijn gouden tip is!

unadjustednonraw_thumb_5a9a

Over verleiden gesproken…dat loopt niet altijd van een leien dakje. We kregen dan ook volgende vraag van een lezer (Erik Lemmens) voor u ingestuurd…hoeveel pijn deed het om Bart Cannaerts Josje te zien kussen en jij er op moest toekijken?
Afschuwelijk! Ik wil er niet meer aan denken! Ik moet wel zeggen, de Cannaerts heeft op waanzinnige wijze alles uit de kast gehaald! Die had zelfs een K3-medley in elkaar gestoken. Desondanks…het deed pijn aan mijn hart! 

Met ‘Mag ik u kussen’ is 2016 afgesloten…en ondertussen is 2017 gestart…Wat zijn je voornemens?
Meer thuis zijn en daar ben ik nu dus al goed mee bezig. En stoppen met roken. Als ik dat zou kunnen verwezenlijken in 2017 ben ik de gelukkigste mens ter wereld!

De gelukkigste én de slimste…Succes ermee! Als afsluiter hebben we nog 5 vluggertjes…we starten met een moeilijke… Antwerp naar eerste of elke week 1,5mljn kijkers?
Resoluut, Antwerp naar eerste klasse!

Cath Luyten of Nathalie Meskens?
Tgoh man…(lange stilte)…Cath Luyten!

The Jane of Frituur Number One?
Allez Jens…pfff…het frituur van Sergio dan?

Wonen op een boot of wonen in een huis?
Uiteindelijk toch wel wonen in een huis.

Programma maken of acteren?
Tgoh maat, dat is nu eens kiezen tussen de pest en de cholera, of tussen één van je twee kinderen. Ik kan nooit achter mijn antwoord staan als ik hier een keuze geef. Mag Tom Waes hier zijn joker inzetten?

Tom Waes mag dat! Alvast bedankt dat je ons een deel van je luxe wilde opofferen ons even te woord te staan. Geniet van deze periode en alvast heel veel succes in alles wat je verder nog onderneemt! Een dikke handshake later vertrok onze held met een vat vol tomtesteron om eens goed te gaan trainen… 
unadjustednonraw_thumb_5a9b

Credits: Kurt Stallaert 
 
 
 
 

You May Also Like

Netflix dropt eerste beelden Lupin 2 (video)

En nu wachten tot komende zomer… “This isn’t a game anymore”… met deze woorden ...

De droom voor iedereen die klaar is met een stoffig toetsenbord

Vergeet de etensresten van je voorganger! Dé oplossing is gevonden! Veel mensen hebben een ...

MenStyle Road Test: BMW X6 M50i

“The Beast” ‘Belle & The Beast’? Laat duidelijk zijn dat de meningen over het ...