Lotus Emeya S: De elektrische sportsedan die je Taycan of e-tron GT laat beven
We weten het: iedereen en z’n schoonmoeder rijdt tegenwoordig in een crossover. Maar de echte liefhebbers? Die willen iets wat laag, snel en meedogenloos is. Enter de Lotus Emeya S—een hyper-GT die niet alleen de specs op orde heeft, maar ook hoofden doet omdraaien alsof je met een Victoria’s Secret-model in de Schuttershofstraat in Antwerpen paradeert. Na de Lotus Eletre S, waar de arm der wet ons, snelheidsduivels, op een schandelijke 127 km/u (ipv 120 km/u) hebben getrokken, is het de beurt aan de Emeya S.
Toen wij instapten voor een testrit, joeg een stel kids op hun fietsen nog een stukje achter ons aan, compleet gefascineerd. Startgeluid? Nope, want dit beest is fluisterstil. Maar vergis je niet: geen brommende V8 wil niet zeggen dat je niet dodelijk snel bent… integendeel. Hopelijk voelen we ons deze keer geen opgejaagd wild en worden we niet geschoten door wat vlijtige smurfen. Het zou ons wel eens meer kunnen kosten dan 63 euro wetende dat de minste druk op het gaspedaal gelijk staat met een ontmoeting bij mijnheer de Juge.
Lijnen recht van de tekentafel
Je hoeft geen designkenner te zijn om te zien dat de Emeya S een dikke verschijning is. Hij meet ruim vijf meter en heeft die typisch agressieve Lotus-uitstraling: scherpe vouwen, gigantische luchtinlaten en een spoiler die echt werk verzet—tot wel 150 kilo downforce bij hoge snelheid. Hij oogt bruut en functioneel tegelijk: alles wat je ziet, heeft een reden. Zelfs de gaten achter de achterlichten spugen de regen eruit zoals het hoort. Dit is geen poseur, dit is een atleet in pak.
Tech meets chic
Zodra je instapt, voel je meteen dat Lotus niet heeft beknibbeld op uitstraling. Wij zijn fan van alcantara en laat hier duidelijk niet op gekeken zijn. Mooi en het geeft die extra sportieve look. Een minimalistisch dashboard met grote displays, KEF-speakers voor die premium sound en een panoramadak dat je in segmenten kunt dimmen, om het net dat extra tikkeltje futuristisch tintje te geven. Het centrale 15-inch OLED-scherm regeert over bijna alle functies. Maar fair is fair: niet alles is perfect. De cameraspiegels zijn tof voor op papier, maar in de praktijk onhandig geplaatst. Het blijft trouwens moeilijk inschatten wanneer je links of rechts kan invoegen en we hadden de indruk dat de meldingen wanneer het niet meer kon, ook pas rood begonnen pinken als het ook echt niet meer kon… rijkelijk laat, tot misschien wel frustraties van enkele andere automobilisten op de baan. En dat draadloze laadplateau? Laten we zeggen dat je telefoon beter z’n gordel omdoet als je sportief rijdt.
Hard, strak en beheerst
Laat je niet misleiden door het woordje ‘S’ op de achterklep. Dit is weliswaar de ‘basisversie’, maar met 612 pk en 710 Nm koppel trek je hier, zoals een volleerde Mathieu van der Poel in Roubaix, zowat alle kasseien uit de grond. In een dikke 4 seconden zit je op 100 km/u, en de topsnelheid tikt 250 km/u aan. Het onderstel en de vierwielaandrijving zorgen ervoor dat je het vertrouwen nooit verliest, zelfs niet op regenachtige dagen. De auto reageert messcherp, voelt verrassend lichtvoetig aan en blijft stabiel in elke bocht. Lotus heeft duidelijk z’n magie laten werken, ondanks dat deze bak meer dan 2.500 kilo weegt. Lotus-oprichter Colin Chapmans ‘light is right’-filosofie is misschien wel mee met de man begraven maar mocht hij nog met deze hyper-Gt’s kunnen rijden, hij zou zich al minder omdraaien in zijn graf… denken we.
Laden als een kampioen
De Emeya S heeft niet alleen brute kracht, maar ook slimme techniek. Dankzij z’n 800V-systeem en een laadvermogen van 400 kW is een pitstop van 10 naar 80% in zo’n 18 minuten mogelijk. In de praktijk betekent dat: Een dubbele espresso, een paar keer lurken aan een sigaar (of wat dampen met een vape als je denkt hip te zijn) en je kunt weer knallen.
Minpuntjes? Tuurlijk, maar niks onoverkomelijks
Uiteraard kunnen ook wij muggenziften. Zo moet Lotus nog wat kleine euvels fixen. Zo vertoonde het infotainmentsysteem tijdens onze test heel af en toe nog wat kuren, iets wat we in een veelvoud ook al tegenkwamen bij zijn hogere broertje, de Eletre. Gezien de vier maanden verschil in de twee tests, lijkt het er wel op dat er aan gewerkt wordt dus zal met de nodige updates dit euvel wel verdwijnen. Ook de rijhulpsystemen blijven een zwakke plek: weinig verfijnd en soms wat nerveus. Het reageert nogal snel en ja, de handen een paar seconden niet op tien voor twee en je krijgt al een melding. Met het rechtse handje bovenop op stuur en linkerelleboog met het raampje open buiten? Niet met deze Emeya. Maar hé, waarom koop je deze auto? Toch vooral om zélf te rijden, niet om hem voor jou te laten denken? Voilà!
Kwanta kosta?
Met een vanafprijs van zo’n 130.000 euro positioneert de Emeya S zich midden tussen zwaargewichten als de Porsche Taycan 4S en de Audi e-tron GT. De Taycan blijft een benchmark in verfijning, maar qua uitstraling en rijplezier komt Lotus gevaarlijk dichtbij—en het design geeft je nét dat beetje meer ‘unicorn-status’ op de parkeerplaats. Ter info, ons testexemplaar tikte, rijkelijk gevuld met opties, af op 153.960 euro.
Conclusie
In één zin samengevat? De gentleman’s choice voor de adrenalinejunk. Zoek je een elektrische sedan die niet alleen flitsend oogt, maar ook je hart op hol laat slaan zodra je het stroompedaal intrapt? Dan is, als je af en toe een oogje kan dichtknijpen voor de kleine minpuntjes, de Emeya S een absolute kanshebber. Hij combineert brute kracht met stijlvolle flair en levert precies wat je van een sportieve Lotus mag verwachten. Perfect voor wie z’n Taycan-rijdende buurman een subtiele trap onder de gordel wil geven. Al zal die laatste wel eens over het muurtje komen kijken en zien dat zijn perfect getrimd gazonnetje, in tegenstelling tot dat van u, geen enkel sprietje onkruid bevat. Toch, verschil mag er zijn… niet?