Onder spanning
De nieuwe Bentley Continental GTC Speed heeft een aangepaste look, verliest vier cilinders en gaat aan de stekker. Is dat een ramp of net een zegen? Ook in Crewe moeten tradities wijken voor klimaatregels, maar de prestaties en sensaties gaan er gelukkig wel op vooruit. Geniet mee van de eerste plug-in convertible van Bentley die nog steeds een blikvanger blijft in het exclusieve premium segment.
Een bezoekje aan Drogenbos is steeds genieten, want op één laan vind je daar zowat alle prestigemerken bij elkaar. Daarbij ook de brands van D’Ieteren Luxury Performance: Porsche, Lamborghini, Rimac, Bugatti, Maserati en Bentley. Ik heb afspraak bij dat laatste merk en word er galant ontvangen in een knus salonnetje in de showroom, terwijl de testwagen wordt voorgereden. Inderdaad, deze klasse en verwennerij verwacht het betere publiek dat zich een Bentley aanschaft gewoon en weet ik uiteraard ook te appreciëren.
Ultra Performance Hybrid
Ik heb de eer en het genoegen met de Continental GTC Speed First Edition op pad te mogen gaan. Die biedt een primeur, want het is de eerste cabriolet van het merk met een plug-inhybride aandrijving. Wellicht een beetje tegen de zin van de verantwoordelijken in Crewe, maar tegenwoordig ontsnapt niemand meer aan de strengere emissieregels. Ook Bentley niet. Dus werd de vertrouwde en unieke W12 noodgedwongen gedumpt voor een schamele V8 met elektrische ondersteuning…
Nu klinkt dat erger dan het eigenlijk is. Zeker als je naar de cijfers kijkt. De nieuwe 4 liter V8-biturbo produceert 600 pk en 800 Nm en krijgt de hulp van een elektromotor op 400V die daar nog eens 190 pk en 450 Nm aan toevoegt. Dat geeft een genereus systeemvermogen van liefst 782 pk en 1.000 Nm koppel. Daarmee overtreft de Continental GTC Speed niet alleen de oude 6 liter W12, maar wordt meteen ook de krachtigste seriewagen ooit van het merk. Bentley spreekt dan ook terecht van een ‘Ultra Performance Hybrid’.
Ook elektrisch rijden
Met die power onder de motorkap gaat het uiteraard stevig vooruit in de Continental GTC Speed: de spurt van 0 naar 100 km/u lukt in 3,4 seconden en de begrensde topsnelheid bedraagt 285 km/u. Noteer meteen dat je op de batterij van 25,9 kWh ook 80 kilometer zuiver elektrisch kan rijden en dat de Continental GTC in de WLTP-cyclus slechts 31 g/km CO2 produceert. Wel op voorwaarde dat je de vierzitscabriolet consequent aan de stekker hangt.
Een Bentley verzekert traditioneel in de eerste plaats rijcomfort en verfijning voor zijn inzittenden, maar de Speed-versie doen daar nog flinke portie sportiviteit en performance bovenop. Niet alleen door die overdosis aan vermogen, maar ook door de efficiënte vierwielaandrijving en het verder ontwikkelde onderstel met actieve luchtvering en demping. Je kan dus met de Continental GTC Speed zowel heerlijk cruisen op de kustboulevards in de zomer met de haren wapperend in de wind als de pk’s volledig de vrije loop laten als je eens een circuit passeert. Meer heeft een ware autoliefhebber eigenlijk niet nodig…
Blikvanger met nieuwe look
Overal waar je met de Continental GTC Speed komt draaien de hoofden zich spontaan om. De cabriolet is dan ook zeker in de lichtblauwe Jetstream lak een blikvanger die nergens onopgemerkt passeert. Kenners zullen meteen het modeljaar 2025 herkennen aan de nieuwe enkele koplampen met een horizontale streep in de stijl van de Bacalar, die de bekende dubbele schijnwerpers van weleer vervangen. Ook achteraan duiken er nieuwe lichtblokken op. Die hebben een donkere tint, maar lichten gloeiend rood op als ze geactiveerd worden. “Net als een vulkaan die uitbarst. Daarmee wordt de ingetogen kracht van deze Bentley subtiel gevisualiseerd”, licht PR-dame Liana toe.
Zo zijn er nog heel wat weetjes van deze Bentley, die ook over tal van originele gadgets beschikt om zich te onderscheiden van de concurrenten. Uiteraard worden voor het interieur enkel de beste materialen gebruikt en gebeurt de afwerking volledig ambachtelijk. Zo is het leder van de stoelen afkomstig van stieren die op grote hoogte grazen, omdat deze huiden minder rekbaar zijn dan die van koeien die kalveren en dus een betere pasvorm garanderen. En aangezien in het gebergte minder insecten leven is het leder ook van betere kwaliteit omdat er geen prikken van deze diertjes inzitten. Het zijn allemaal details, maar hiermee maakt een merk als Bentley wel het verschil op de premium markt.
Ambachtelijke productie
De hoge prijs van een Bentley is ook te verklaren door het vele handwerk dat erin kruipt. Alleen met de bekleding van het stuurwiel in leder en alcantara zijn de specialisten van het merk bijna twee dagen zoet. Een leuk snufje aan boord is het draaiende display op de middenconsole, dat de keuze laat tussen drie analoge klokjes of een digitaal aanraakscherm voor het multimediasysteem. Een handige oplossing om de klassieke stijl van het merk te verzoenen met hedendaagse applicaties.
Onder de noemer gadgets valt het spinnende logo centraal op de velgen dat steeds weer naar zijn basispositie terugkomt. Vooral handig is dan weer het vouwdak dat zich eenvoudig elektrisch laat bedienen met een druk op de knop op de middenconsole en keurig verdwijnt onder de afdekking achter de cockpit. Dat heeft wel tot gevolg dat er bitter weinig kofferruimte overschiet. Als je de laadkabels van de plug-inhybride meeneemt is de 135 liter al grotendeels ingenomen.
Voor wat, hoort wat
De Bentley Continental GTC Speed is meer dan ooit een referentie onder de premium cabriolets en pakt weer uit met een geslaagde cocktail tussen stijl, verfijning en prestaties. Daaraan hangt uiteraard wel een even indrukwekkend prijskaartje van minstens 271.000 euro te bengelen. Dat bedrag kan trouwens nog flink oplopen als de koper zijn wagen nog verder laat personaliseren door Mulliner en kiest voor de meest exclusieve materialen voor de afwerking.
Weet dat onze testwagen op die manier nog voor ruim 60.000 euro aan extra’s aan boord had, waardoor het factuurbedrag tot een goede 335.000 euro opliep. Inderdaad, deze Bentley Continental GTC Speed is niet aan iedereen besteed … maar wij hebben er in ieder geval van genoten.
Technische specificaties
Motor: 4 liter V8-biturbo plug-inhybride, systeemvermogen 782 pk, 1000 Nm, accu 25,9 kWh
Aandrijving: Op de vier wielen via achtversnellingsbak met dubbele koppeling, elektronisch sperdifferentieel met koppelvectoring
Afmetingen (l/b/h): 4985/2187/1392 mm
Gewicht: 2636 kg
Koffer: 135 l
Verbruik (WLTP): 10,6 l/100km, 31 g/km CO2
Prijs: 271.000 euro