In 2024 is het de 25ste verjaardag van Vitra’s heruitgave van de Wall Clocks en de 75ste verjaardag van hun oorspronkelijke marktintroductie. Naar aanleiding daarvan lanceert Vitra een beperkte editie van de Ball Clock in de vier kleurversies Dawn, Sunrise, Sunset en Dusk, die de stemmingen op verschillende tijdstippen van de dag weerspiegelen door een sfeervol kleurverloop.
In 1947 kreeg de Amerikaanse ontwerper George Nelson de opdracht om een klokkencollectie te ontwerpen. Hij analyseerde hoe mensen klokken gebruikten en kwam daarbij tot twee conclusies: dat mensen de tijd aflezen door naar de relatieve positie van de wijzers te kijken, wat betekende dat wijzerplaten geen cijfers hoefden te hebben, nogal ongebruikelijk in die tijd en dat, aangezien de meeste mensen polshorloges droegen, klokken eerder een decoratief element voor interieurs waren geworden.
Deze ideeën vormden de basis voor de eerste collectie van 14 klokken, bestaande uit een volledig nieuw type wandklokken en compacte tafelklokken, die in 1949 op de markt werden gebracht. Hoewel alle modellen één kenmerk gemeen hadden, de afwezigheid van cijfers, had de diversiteit van hun vormen, kleuren, materialen en ontwerpen nauwelijks groter kunnen zijn.
Een van deze eerste wandklokken was de Ball Clock, die in de loop van de jaren een icoon van het Amerikaanse modernisme uit het midden van de vorige eeuw werd. In een interview uit 1981 vertelde George Nelson het volgende verhaal over het ontwerp ervan:
‘We hebben allemaal meegewerkt aan deze klokken, en het was Irving Harper die ze uiteindelijk complex, mooi, enzovoort, gemaakt heeft.
‘De nacht waarin de Ball Clock ontworpen werd, was echt een leuke avond. Isamu Noguchi en Bucky Fuller kwamen langs. Bucky heb ik in die tijd vaak gezien en hier zat Irving en hier zat ik. En Noguchi, die nergens af kan blijven … zag dat we in de studio aan klokken aan het werken waren en begon wat te schetsen. Toen duwde Bucky Noguchi opzij en zei: ‘Zo maak je een goede klok’ en tekende een volledig absurd ding. Toen kregen we het allemaal te pakken en we duwden elkaar uit de weg om schetsen te kunnen maken. Uiteindelijk gingen we naar huis – we waren moe en hadden een beetje te veel gedronken. De volgende ochtend kwam ik terug en daar lag die rol met tekenpapier.
Irving en ik bekeken de tekeningen en ergens in die rol stond er een klok met bollen. Ik weet tot op vandaag nog altijd niet wie ze bedacht heeft. Ik weet dat ik het niet was. Het zou Irving kunnen zijn geweest, maar hij ontkent het … Wij hadden allebei het vermoeden dat ze waarschijnlijk van Isamu was, omdat hij als geen ander twee domme dingen kon doen, om ze vervolgens te combineren tot iets buitengewoons … [Of] het ene heeft tot het andere geleid en er werd steeds meer toegevoegd, maar hoe het ook zij, wij hebben het nooit geweten.
Dus maakten we de Ball Clock, die op zijn bescheiden manier een bestseller werd voor Howard [Miller], [want] plots besloot Mrs. America dat dit de klok was die iedereen in zijn keuken moest hangen. Waarom [in] de keuken, dat weet ik niet. Maar jarenlang hing in elke reclame waarin een keuken te zien was een Ball Clock.‘
In de 35 jaar die volgden ontwierpen de designers van Nelson Associates meer dan honderd verschillende modellen: wandklokken, draagbare tafelklokken en ingebouwde klokken. In 1999 begon Vitra de Nelson-klokken opnieuw uit te brengen.
De Ball Clock zal beschikbaar zijn vanaf 1 november en kost 325 euro.