Steeds meer mensen ondernemen stappen om een actiever leven te leiden, op hun voeding te letten en veranderingen door te voeren in hun levensstijl. Denk maar aan gewichtsverlies, algemene gezondheid of mentaal welzijn. Beweging is hierin cruciaal… maar ook recuperatie speelt een niet te onderschatten rol. Het is een ritueel dat ons verplicht om tijd voor onszelf te nemen, naar ons lichaam te luisteren en ons helpt om beter te trainen en van onze sportieve activiteiten op de lange termijn een gewoonte te maken.
RECUPERATIE
Recuperatie is een belangrijke routine met heel wat voordelen:
• Ontspannen spieren
• Herwonnen energie
• Minder stress
• Betere prestaties
• Sterker immuunsysteem
• Een beter algemeen welzijn
Wie geen tijd neemt om te recupereren, verhoogt de kans op blessures en zelfs op overbelasting (zware vermoeidheid, verlies van spiermassa, gewrichtspijnen, slaapproblemen…). Die problemen hypothekeren dan weer een regelmatige sportroutine.
“Wat je na je training doet, is even belangrijk voor je welzijn en je prestaties als de energie die je in
oefeningen steekt. Recuperatie is veel meer dan rust na een trainingssessie. Het is een volledig proces vanfysiek, mentaal en emotioneel herstel.», aldus Florent RIVAULT, Senior Wellbeing Manager, Aspria
Actieve of passieve recuperatie?
Actieve recuperatie verwijst naar het onderhoud van een bepaalde spieractiviteit en stimuleert de
bloedcirculatie. Passieve recuperatie is een volledige rusttoestand waarbij het lichaam de kans krijgt om te herstellen.
“De gekozen aanpak hangt vaak af van de context, de persoonlijke doelen en de mate van vermoeidheid of de spierspanning die men voelt”, legt Florent uit. “In heel wat gevallen kan een combinatie van beidemethodes efficiënt bijdragen aan een volledige en optimale recuperatie”
• Stretching – actief
“Vergelijk het met een elastiek. Wanneer je een elastiek lang niet gebruikt, dan beweegt die niet meer of breekt die in stukjes”, verduidelijkt Florent. “Hetzelfde geldt voor een spier: door de spieren uit te rekken, behouden of vergroten ze hun lengte en bescherm je die spieren.”
de spieren en de gewrichten voor te bereiden op de fysieke inspanningen en zo het risico op blessures
te verminderen. Net na een training werkt recuperatiestretching gedurende enkele seconden in op
elke beweging, om bepaalde spier- en gewrichtspijnen te verzachten. 24 uren na een sportsessie is de
spier volledig ontspannen en helpt passieve stretching om de spier te verlengen en sterker te maken.”
• Massage – passief
In de 3 clubs in Brussel zijn er ruimtes ingericht om je te stimuleren voor deze routine. Er staan heel wat Hyperice toestellen ter beschikking: massage guns, compressieschoenen, vibrerende ballen en schuimrollers. De masseurs van het Instituut kunnen ook sportmassages aanbieden met een doelgerichte recuperatie in functie van je noden.
Recuperatie is een belangrijk onderdeel van je welzijn en je motivatie om te trainen. Maar ook technologie kan een meerwaarde betekenen. Denk maar aan een verbonden horloge. Door een zicht te krijgen op heel wat statistieken, ben je nog gemotiveerder om goed voor jezelf te zorgen. Uiteraard heeft je levensstijl ook een invloed op je herstelproces. Voldoende hydratatie, kwalitatieve en gevarieerde voeding zijn enkele belangrijke factoren alsook een regelmatige en kwalitatieve slaap.
Meer info of zelf een workshop meemaken? Dat vind je HIER.