MenStyle op bezoek bij Red Lion en Frederique Constant ambassadeur Vincent Vanasch

Kunnen wij ‘The Wall’ kloppen?

Vergeet Thibaut Courtois, Vincent Vanasch is onze nummer 1 Belgische keeper en wie daarover nog twijfelt, sorry Thibaut, mag eens gaan grasduinen in de statistieken van een WK, EK en de Olympische Spelen. Vincent is uitgegroeid tot één van de meest gevierde hockeyspelers ter wereld en hij is bekend om zijn uitzonderlijke reflexen, zijn imposante aanwezigheid in het doel en zijn tactische scherpzinnigheid. Onze hockeyheld is een cruciaal onderdeel van het Belgische nationale team, de Red Lions, en hielp hen aan hun historische gouden medaille tijdens de Olympische Spelen van Tokio 2020. Naast zijn succes op het internationale toneel, heeft hij ook belangrijke bijdragen geleverd aan zijn clubteams waaronder nu bij Royal Orée in Sint-Pieters-Woluwe. Het was hier dat we hem opzochten en naast het stellen van een paar vragen ook gewoon mee het veld op mochten voor een kleine hockeyles.

Vincent, we moesten vandaag niet tot in Duitsland rijden, maar dichtbij huis, waarom de stap om terug in België bij Royal Orée in Sint-Pieters-Woluwe te hockeyen?
Tgoh, ik heb in mijn carrière eerst alles gewonnen in België, nadien ook in Nederland en dan na drie in Duitsland is het me ook daar gelukt om kampioen te spelen. De cirkel was als het ware rond en ik heb nu de uitdaging om hetzelfde te doen met Orée, een heel jonge ploeg die de laatste vier jaar slechts één keer de play-offs heeft gehaald. Ik denk dat ik met mijn ervaring deze ploeg naar een hoger niveau kan tillen en dat er hier op (korte) termijn wel degelijk heel goede resultaten, en wie weet zelfs een kampioenschap, in kan zitten.

Zie je dit als een stapje terug? 
Neen, helemaal niet want de ambitieuze Belgische league is na de Nederlandse de sterkste ter wereld. En ik geloof dat er hier zelfs nog meer inzit nu steeds meer Red Lions een terugkeer maken naar België. Het heeft ook nog andere voordelen,  zo hoef ik dagelijks geen uren meer in de auto te zitten en kan ik ook meer genieten van mijn vrouw en twee jonge kinderen van twee en vijf jaar oud die ik heel graag zou zien opgroeien. Een win-win dus!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Vincent Vanasch (@vincvanasch21)

Over ambities gesproken… Wat mogen we van onze Olympische titelverdedigers minstens verwachten in Parijs nu hier en daar wat criticasters beweren dat we ‘te oud voor goud’ zijn?
Wij zijn na twee geslaagde vorige edities (zilver in Rio en goud in Tokio) nu de titelverdediger en dus sowieso één van de favorieten. Feit het nu dichtbij is (Parijs) zullen de stadions ook goedgevuld zijn met tal van rode shirts en zullen we als het ware een soort thuismatch spelen. Wij zijn er in ieder geval klaar voor. De ambitie is elke dag 1% beter te doen dan de vorige dag en hard trainen om nog een betere versie van onszelf te zijn. En wij zijn zeker niet ’te oud voor goud’, wel een ploeg met superveel ervaring aangevuld met een paar zeer goede jonkies… een goede balans dus! En ja, het zal de laatste keer zijn dat we met de huidige en quasi volledige gouden generatie een olympisch tornooi zullen afwerken en dat willen we uiteraard in schoonheid doen.

Zelf ben je 36… wat is je geheim? Na een stevige training zie je er nog superfris uit?
Haha, vooral ervaring, zeker als keeper. Ik zie ook in andere sporten keepers vaak doorgaan tot hun 40 of zelfs 42, kijk bijvoorbeeld maar eens naar Buffon (Italiaanse keeper). Mijn lichaam reageert misschien niet meer hetzelfde als twintig jaar geleden maar met meer aandacht voor herstel lukt dit wel. Verder let ik heel erg op mijn eten. Geen McDonalds of frietjes van de frituur voor mij. Wie mijn biografie heeft gelezen weet dat ik in mijn jeugd wat dikker was en hier echt aan moest werken. Ik probeer dat ook consequent door te trekken, zelfs niet na een gewonnen kampioenschap kan je me niet verleiden met een hamburger.

Geen ‘Edentje Hazard’ dus voor jou! Waarom de keuze om ooit te gaan voor doelman?
Ik was tot mijn achttiende spits bij Royal White Star en ben nadien naar Nivelles gegaan. Alleen was de deal dat ik alleen mocht komen als keeper. Dat bleek achteraf ook de juiste keuze te zijn. (lacht) En ik moet zeggen, het is nog steeds een groot voordeel. Zo weet ik vaak hoe aanvallers denken en heb ik zo als keeper een streepje voor.

De keeper is vaak of de held of de anti-held in een match, in hoeverre voel jij die druk? Of ben je steeds ontspannen op het veld?
Wél, het is misschien wel de moeilijkste job. Je kan de beste wedstrijd van je leven keepen maar dan gaat net die ene en laatste belangrijke bal door je benen… iedereen zal dan altijd naar jou wijzen. En ja, ik heb altijd stress, zeker op gameday. Gelukkig want ik heb die gezonde dosis stress wel nodig om me op te laden en goed te presteren. Ik wil vooral ook controle hebben over mijn emoties en vooral niet gecontroleerd worden door mijn emoties. Ik gebruik die stress dan ook om die om te zetten in iets positiefs tijdens een match. Ik doe bijvoorbeeld altijd dezelfde opwarming, heb dezelfde routines en tics, mijn medespelers constant aanmoedigen en bijsturen,…

Dat hebben we gezien, tik op de scheenbeschermers, roepen bij een redding,…
Haha klopt! Ik doe dat altijd, roepen bij een redding. Ik vind dat prachtig. Het geeft toch een gevoel van ‘shit‘ bij die spits die net gemist heeft en het geeft mezelf een extra boost, ook voor mijn teamgenoten die weten dat ik er dan ook sta voor hen.

Even naar die andere wereldkeeper van ons land, Thibaut Courtois… hij heeft het voorwoord van jouw biografie ‘The Wall’ geschreven, is hij een vriend?
Ja, met dank aan sociale media waar we elkaar zijn beginnen volgen en steunen tijdens belangrijke tornooien. Hij heeft me zelfs uitgenodigd in Madrid voor een match tegen PSG en daar hebben we dan ook van shirts gewisseld, dat is mooi. Ik vind het prachtig wat hij geschreven heeft in mijn boek, echt mooie woorden en dat apprecieer ik enorm. Trouwens, ook Eddy Merckx, misschien wel Belgiës meest legendarische sportman, heeft een woordje gedaan in mijn boek en ook dat vind ik echt fantastisch. Ik ken hem persoonlijk en speel samen met zijn kleinzoon. Het feit hij na zijn carrière ook vanalles heeft uitgebouwd en een echte familieman is gebleven vind ik fantastisch, een echt voorbeeld voor mij.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Vincent Vanasch (@vincvanasch21)


Vind jij dat hockey qua aandacht (en financiën) nog teveel ‘onder de lat’ van Koning Voetbal blijft?
Tgoh, voetbal blijft de grootste sport in België en daar kunnen wij nooit mee concurreren. Wij hebben wel een enorme progressie gemaakt en het kader en structuur is er zeker en dat is mooi. Mensen kunnen zich vereenzelvigen aan onze waarden en dat merk je ook. Hockey wordt steeds populairder en daar hebben wij voor een stuk mee voor gezorgd. Alleen zullen wij na onze carrière nog wel een job nodig hebben en zijn voetballers, als ze het slim hebben aangepakt, waarschijnlijk wel binnen. Ik ben hier zeker wel een beetje jaloers op. Ook ik zou graag na een carrière met veel opofferingen het meer relax willen aanpakken maar dat zal niet gaan. Ik ben dus wel bezig na te denken wat ik na mijn carrière wil doen en te zien waarin ik wil investeren en ondernemen, zonder al teveel risico, waar ik en bij uitbreiding mijn familie ook iets aan hebben.

Gelukkig zijn er nu ook veel merken die met je als ambassadeur, zoals het horlogemerk Frederique Constant, met jou in zee willen gaan. Hoe is dit gelopen?
Ze zochten een mannelijke, sportieve gast en ze zijn bij mij gekomen. Belangrijk in het verhaal vond ik dat de samenwerking een soort van geschiedenis mocht creëren. Ik ben geen ambassadeur die snel twee Instagram-posts doet en zich er daarna niets van aantrekt. ik wil echt ambassadeur zijn, fan van het product zijn en samen bouwen aan een duurzame samenwerking…. nu richting Parijs en wie weet nog verder tot in Los Angeles (Spelen 2028). Ik heb het gevoel dat dat met Frederique Constant echt kan en dat is mooi.

Frederique Constant past ook bij mij als het gaat om normen, waarden, authenticiteit, kwaliteit, oog voor detail, benaderen van perfectie, betaalbaarheid, top mechaniek qua binnenwerk… een beetje zoals ik dus (lacht)

Ne goeie gast vanbinnen…
Haha, ja… noteer het zo… Ik vind van mezelf dat ik van nature, mijn binnenste, echt een goeie gast ben ja! (lacht) En verder sportief en casual chique… ik kan me er dus wel in vinden. En zoals ik daarstraks zei, ik werk elke dag om dat procentje meer eruit te halen en zij delen ook die filosofie en dat vind ik mooi, die uitdaging, die challenge om die limiet steeds te verleggen.

Over limieten gesproken… we eindigen hier met wat vluggertjes, met andere woorden, een heel korte limiet in tijd om een kort en bondig antwoord te geven…
Ok… shoot!

Mijn favoriete vakantiebestemming is… De Belgische Kust
Ik luister graag naar…  muziek? Ludovico Einaudi
Beste film is… Le Dîner de cons
Het eerste wat ik doe als ik opsta is… mijn kinderen gaan halen want ze zijn aan het huilen (lacht)
Als ik één dag een andere bekende sporter mag zijn, dan ben ik… Roger Ferderer
Mijn beste maat bij The Red Lions is…
Mijn ultieme crush is… euh, mijn vrouw? Wij zijn al 18 jaar samen!
Wijn/Bier of Champagne… Champagne, ideale drank tijdens de derde helft! (lacht)
McDonalds of frietjes van de frituur? Geen van de twee en ook geen slechte pizza’s
Olympisch zilver of WK goud? Ik ga alleen voor het allerhoogste… WK goud dus!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Vincent Vanasch (@vincvanasch21)

Al hopen wij toch ook al op Olympisch goud in Parijs. Bedankt Vincent en veel succes de komende maanden! Wij blijven het als een van uw grootste fans zeker volgen! Maar voor we echt doorgaan hier… wat is de kans dat een gewone sterveling en hockeyleek als ik ooit een doelpunt tegen jou zou kunnen scoren?
Nul kans!

Proberen?
Deal!

En weg naar het hockeyveld waren we…

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Jens Aerts (@jens_aerts)

Dank aan Vincent Vanasch, Buzz Content Crew, UPR en Frederique Constant om deze reportage mogelijk te maken.

You May Also Like

Mannen opgelet! MasterChef worden is een eitje met dank aan de Philips Airfryer

Lads, het is gedaan met alleen een eitje te bakken Celebrity MasterChef is terug ...

Behind the Visor: Formula 1 Helmen als Storytellers

Verstappen’s World Championship Helmet Design: Een knipoog naar legacy en Achievement. Nadat Max Verstappen ...