Rolex topman: “Beleggen in dure horloges is geen goed idee”

Gewoon afdragen die handel…

Horloges? Wij zijn er wild van. En wij niet alleen want als we even door onze analytics gaan zien we meteen dat naast auto’s en af en toe een mooie dame horloges het altijd erg goed doen. Horloges hebben door de jaren heen dan ook een bijzondere plaats ingenomen als meer dan alleen praktische tijdsinstrumenten. Voor mannen is een horloge vaak meer dan alleen een accessoire… het is net als een dure handtas voor vrouwen vaak een symbool van stijl, persoonlijkheid en zelfs status. Het dragen van een horloge gaat verder dan alleen het aflezen van de tijd, het is een statement dat spreekt over iemands smaak, levensstijl en waarden. In deze moderne tijd, waar smartphones de tijd gemakkelijk kunnen weergeven, blijft het dragen van een horloge een tastbaar teken van verfijning en aandacht voor detail.

Een plaats waar al dat moois samenkomt is ‘Watches and Wonders‘, oftewel een salon voor horloges wat het autosalon voor auto’s is. En waar anders dan in het Zwitserse Genève komen meer dan 54 exposanten de komende week samen om hun nieuwigheden aan de mensheid aan te kondigen. Horloges, en vooral dan de duurdere worden tegenwoordig ook aanzien als een soort van belegging. Of dit een goed idee is? Als we het op de vooravond van het ‘horlogesalon’ vragen aan Jean-Frédéric Dufoure, topman van het Zwitserse horlogemerk Rolex, dan is het antwoord resoluut nee. “Ik hou er niet van als mensen horloges vergelijken met aandelen”, liet de man weten en wel hierom:

1. Onzekere waarde:
De waarde van luxegoederen zoals Rolex-horloges kan fluctueren op basis van verschillende factoren, waaronder trends in de markt, vraag en aanbod, economische omstandigheden en veranderingen in de smaak van consumenten. Hoewel sommige modellen in waarde kunnen stijgen, is er geen garantie dat dit zal gebeuren. Zo zorgden de lage rentevoeten en koersstijgingen van crypto currency tijdens de coronacrisis voor waanzinnig hoge prijzen voor vintage en tweedehands horloges van dure merken als Rolex, Patek Philippe en Audemars Piguet. Nu die crisis voorbij is, de rentevoeten stijgen en wereldwijd de economische groei stokt zien we zelfs een daling van wel 40% in de, volgens de Bloomberg Subdial Watch Index, de vijftig meest verhandelde horloges.

2. Hoge kosten: Investeren in bijvoorbeeld Rolex-horloges vereist meestal een aanzienlijke initiële investering, omdat de horloges van nature duur zijn. Dit betekent dat je een groot bedrag moet uitgeven voordat je zelfs maar kunt hopen op een mogelijke waardestijging in de toekomst.

3. Onderhoudskosten: Rolex-horloges vereisen regelmatig onderhoud en service om de kwaliteit en functionaliteit te behouden. Deze kosten kunnen aanzienlijk zijn en moeten worden overwogen bij het investeren in een Rolex-horloge.

4. Beperkte liquiditeit: Hoewel Rolex-horloges waardevol kunnen zijn, zijn ze niet zo liquide als bijvoorbeeld aandelen of obligaties. Het kan moeilijk zijn om snel een koper te vinden als je besluit je horloge te verkopen, vooral als de marktomstandigheden niet gunstig zijn.

5. Risico van vervalsingen: De markt voor vervalste luxegoederen, waaronder Rolex-horloges, is aanzienlijk. Het risico om een vervalst horloge te kopen in plaats van een authentiek exemplaar is reëel, vooral als je niet goed geïnformeerd bent of als je niet koopt van een betrouwbare bron.

6. Diversificatie: Het is belangrijk om je beleggingen te diversifiëren om risico’s te spreiden. Als je al je geld in één type activum, zoals horloges, investeert, loop je een groter risico als de markt voor die specifieke activa niet presteert zoals verwacht.

Kortom, hoewel sommige mensen succesvol kunnen zijn in het investeren in dure en/of exclusieve horloges, is het geen gegarandeerde of risicovrije strategie. Voordat je dus zelf besluit te investeren, is het belangrijk om grondig onderzoek te doen en de mogelijke risico’s en kosten zorgvuldig af te wegen.

Foto’s:
– MenStyle
– Pexels

You May Also Like

Dit is de dikke villa van eindbaas Paul Logan

Wij zouden misschien ook eens beter een YouTube-kanaal beginnen Leven van YouTube? Logan Paul ...

MenStyle On Tour: Alfa Romeo ‘Tributo Italiano’ & Barista workshop

Italiaanse vakmanschap op een schoteltje  De Alfa Romeo Tributo Italiano, de eerste wereldwijde speciale ...