Lotus Evija X knalt snoeihard over Nürburgring (video)

6 minuten en 24 seconden

Lotus heeft ambities en zet met zijn Evija X, een unieke en speciaal geprepareerde variant van zijn elektrische hypercar, alle zeilen bij om op records te gaan jagen op de legendarische Nürburgring. Met een speciaal chassis, een kleiner en dus ook minder zwaar batterijpack en het verwijderen van koplampen en achterlichten gooien ze minder gewicht in de schaal. Dit in combinatie met extra aerodynamische elementen zoals een gigantische achterspoiler moet ervoor zorgen dat het vederlichte geheel als TEC7 op de asfalt kleeft en prestaties levert waar concurrenten jaloers op kunnen of moeten zijn.

Zijn vier elektromotoren uit de ‘basisversie’ en waar niet aan getornd is heeft een systeemvermogen van meer dan 2.000 pk, goed om in minder dan 9 seconden naar 300 km/u te worden gekatapulteerd om pas te stoppen met versnellen bij 350 km/u. Natuurlijk, de Nordschleife is geen rechte weg, integendeel. 20,8km lang, 73 (soms blinde) bochten en zo’n verschil van 300 hoogtemeters verreist meer dan alleen brute kracht.

Het resultaat? 6 minuten en 24 seconden waarmee deze Lotus 11 seconden sneller is dan de Mercedes-AMG One, het straatlegaal F1-speeltje uit Stuttgart. Toch, records zijn niet gebroken in oktober, waar de beelden nu pas van zijn vrijgegeven. Zo staat het record voor de snelste EV nog altijd op naam van de Volkswagen ID.R met zijn 6 minuten 5 seconden. De snelste overall is de Porsche 919 Hybrid EVO, die met Timo Bernhard aan het stuur slechts 5 minuten 19 seconden nodig had voor een rondje in de Groene Hel.

Toch blijft Lotus proberen de komende weken aangezien de weersomstandigheden beter zullen worden dan in het koudere en vochtigere oktober. Wij zijn benieuwd.

You May Also Like

Mini en designer Paul Smith slaan handen in elkaar

Uniek De MINI STRIP (co-)created by Paul Smith viert op 12 augustus 2021 zijn ...

Duur speelgoed…deze elektrische hypercar ‘Pininfarina Battista’

Nu nog even wachten op zijn officiële voorstelling op het autosalon van Genève… Pininfarina ...

Wanneer exclusief nog exclusiever kan: Bugatti Divo Lady Bug

Het zit em in de details… Als je dan uiteindelijk wat van je fondsen ...