BR 03-92 Diver Black & Green Bronz: Duiken met een gouden randje

Een limited edition 

Het verkennen van de diepzee vereist de juiste technische uitrusting. Hoe fascinerend ze ook zijn,  onderwaterwerelden zijn niet onze natuurlijke omgeving. Daarom bedenken wetenschappers, ingenieurs en  kunstenaars steeds nieuwe manieren om te duiken en de geheimen van de afgrond te ontdekken. Vanaf het begin is  brons nauw verbonden geweest met dergelijke technische ontwikkelingen. Brons, een duurzame legering van koper  en tin, werd ontdekt en gebruikt na het stenen tijdperk en voor het ijzeren tijdperk, tussen 3000 en 1000 voor  Christus. In de horlogerie, afgezien van een handvol pogingen tot militaire horloges in de jaren 1930 en 1940,  verscheen het materiaal pas echt aan het einde van de jaren 1970. In de afgelopen vijftien jaar heeft brons duidelijk  een ware gouden eeuw beleefd in de horlogerie. De reden achter de populariteit is waarschijnlijk meer esthetiek  dan technologie. Met een patina dat zich na verloop van tijd ontwikkelt als het oxideert, geeft brons horloges extra  ziel, brengt het de drager in contact met de natuur en roept het een allure op die doet denken aan de mooiste  heldendaden die de mens kent.

Bell & Ross: de afgrond overwinnen sinds 1997 

Als het gaat om nautische zaken, heeft Bell & Ross zijn diepgaande expertise laten zien sinds 1997, toen de  Hydromax, het eerste duikhorloge van het huis, een wereldrecord vestigde van waterdichtheid tot 11.100 meter.  Deze belangrijke technische innovatie ligt in het feit dat de kast gevuld is met een gepatenteerde transparante  gefluoreerde olie. 

Tien jaar later kwam er een tweede duikershorloge met de BR 02 collectie, waterdicht tot 1000 meter en speciaal  ontworpen voor de onderwaterwereld. In technische termen is de BR 02 uitgerust met een helium  decompressieklep en een ultra-resistent saffierglas: essentiële elementen voor verzadigingsduiken.  Vanaf 2017, met de komst van het BR 03-92 Diver model in de familie van instrument horloges, heeft Bell & Ross  een nieuwe esthetiek aangenomen: niet alle duikers zijn rond gemaakt. Trouw aan het DNA van het Huis werd de  functionaliteit van dashboardinstrumenten van gevechtsvliegtuigen gecombineerd met de nu kenmerkende  “afgeronde vierkante” kast. 

In 2022 voegde Bell & Ross een opmerkelijke nieuwe variatie toe, door de 42 x 42mm vierkante kast uit te snijden in  brons: een kwaliteitsmateriaal uit de maritieme wereld. Lange tijd alleen bekend om zijn robuustheid, ziet het  materiaal nu zijn tint en patina gevierd door horlogeliefhebbers en verzamelaars.

De essentie van nautische stijl 

Geraffineerd, suggestief en elegant, de nieuwe BR 03-92 DIVER BLACK & GREEN BRONZE heeft een neo-retro  uitstraling. De expressieve wijzerplaat markeert meteen een verschuiving, met zijn nieuwe groene wijzerplaat die  een naturalistische dimensie geeft aan het hart van dit instrument voor duikers. De lichtgevende en verfijnde  wijzerplaat is zeer leesbaar. In combinatie met de bronzen kast zijn de reflecties harmonieus met het materiaal,  waarvan de natuurlijke kleur soms naar rood neigt. De keuze tussen een zwarte rubberen band of synthetisch  canvas met klittenbandsluiting maakt het horloge volledig veelzijdig. 

Wat de kast betreft, trekt de complexe vierdelige schroefmontage de aandacht van horlogeliefhebbers. Daarnaast  zijn de massief bronzen unidirectionele draaibare lunette, met een schaalverdeling van 60 minuten en voorzien van  een zwart geanodiseerde aluminium ring en de telescopische schroefkroon.

Brons: een evoluerende persoonlijkheid 

De legering die gebruikt werd voor de BR 03-92 DIVER BLACK & GREEN BRONZE is CuSn8, samengesteld uit 92%  koper en 8% tin. Visueel komt de tint dicht in de buurt van klassiek beslag op zeilboten, terwijl het kwaliteiten  vertoont die vandaag de dag zo gewaardeerd worden door hedendaagse ontwerpers en architecten. Het bezitten  van een bronzen horloge betekent accepteren dat het uiterlijk zal veranderen. Het is een subtiele manier om een  unieke stijl te geven die past bij je eigen persoonlijkheid. Afhankelijk van de wensen van de drager kan de duiker de  vrijheid krijgen om mee te evolueren met de zeewind en bruine of groene reflecties aannemen, of het kan zelfs  worden gepolijst om te glanzen als goud. Het is geen toeval dat de iconische duikershelm, die traditioneel van brons  werd gemaakt, nu op de achterkant van BR 03-92 Diver horloges in hypoallergeen roestvrij staal is gegraveerd.  Brons werd bijna 2000 jaar voor de jaartelling uitgevonden en is een klassiek materiaal in de nautische omgeving,  als een non-ferro metaallegering die voornamelijk uit koper bestaat. Al sinds het begin van onderwaterexploraties  bevatte de uitrusting van de eerste moderne duikers bronzen elementen.

 

Een instrumenthorloge gecertificeerd voor duiken 

Bovenal, net als alle instrument horloges in de Bell & Ross BR 03 familie, is de nieuwe BR 03-92 DIVER DIVER &  GREEN BRONZE bedacht en ontworpen als een professioneel instrument voor duikers. Om aan hun verwachtingen  te voldoen, voldoet het aan de internationale norm ISO-6425, die stelt dat een “duikhorloge” een horloge is “dat  bestand moet zijn tegen onderdompeling in water tot een diepte van ten minste 100 meter en een  tijdcontrolesysteem moet hebben”. De Zwitserse certificeringsinstantie specificeert dat “het apparaat beschermd  moet zijn tegen onbedoeld draaien of verkeerd gebruik. Als het een draaibare lunette heeft, moet er een  minutenschaal zijn die tot 30 minuten loopt. De markeringen voor elke periode van 5 minuten moeten speciaal  gemarkeerd zijn.” Onder water moeten de indexen nog steeds zichtbaar zijn op een afstand van 25 cm in het donker.   

Bovendien moet de functionaliteit onder water worden gecontroleerd door het horloge gedurende 50 uur onder te  dompelen op een diepte van 30 cm (+/- 2 cm), tussen 18 en 25°C. Na deze tijd moeten de mechanismen nog steeds  correct functioneren. De werking wordt gecontroleerd door de secondewijzer. De horloges worden ook getest om  aan te tonen dat ze niet gevoelig zijn voor thermische schokken, dat ze bestand zijn tegen overmatige waterdruk en  dat ze onder bepaalde omstandigheden geen condens vormen. De opwindkroon moet ook een sterktetest  doorstaan. 

De nieuwe BR 03-92 DIVER BLACK & GREEN BRONZE kast is volledig waterdicht tot 300 meter. In een gelimiteerde  oplage van 999 stuks bevat het horloge een mechanisch zelfopwindend BR-CAL.302 uurwerk (gebaseerd op Sellita  SW300-1) met 25 juwelen, dat klopt met een frequentie van 28.800 trillingen/uur (4 Hz) en een gangreserve van 42  uur garandeert voor perfecte precisie en grote efficiëntie.  

Met zijn iconische kast combineert deze elegante duiker het kenmerkende “afgeronde vierkante, vier-schroeven”  ontwerp dat Bell & Ross zo dierbaar is met brons, een fijn materiaal met een patina dat elk stuk uniek maakt.

Oh ja, de kostprijs? Wél, 4.200 euro… als je eraan kan geraken want het horloge was binnen de paar uur na zijn lancering eergisteren al uitverkocht.



You May Also Like

Date Delux: Op zoek naar een diepgaande match

Daten, het is een kunst. In onze glorietijd waren we er meesters in, maar ...

Dries Boven

Trends Style Abarth Best Dressed Man 2018: Dries Boven van Luxury For Men! (Interview)

Van jeugdbeweging tot Best Dressed Man Zonder afbreuk te doen aan alle mannen die ...