BR 05 Artline Dragon luidt het Jaar van de Draak in

2024 wordt het Jaar van de Draak. Volgens de Chinese astrologie hebben mensen die geboren zijn onder de Draak een karakter dat actief, wilskrachtig, zelfverzekerd, ondernemend en gelukkig is. Het nieuwe BR 05 Artline Dragon horloge neemt deze gedurfde persoonlijkheid over, met een exclusieve lasergravure die doet denken aan een tatoeage.

Artline: graveren met stijl
Hoewel het huis zijn reputatie heeft opgebouwd met het produceren van efficiënte instrument horloges ontworpen voor professionals, heeft Bell & Ross nooit de vrijheid genomen om creativiteit de vrije loop te laten. Dit is de missie van de BR 05 Artline: een unieke variatie binnen de BR 05 lijn die een vrijere waaier van artistieke expressie mogelijk maakt. Het Maison streeft ernaar horloges aan te bieden met sierlijke afwerkingen: een ambitie die duidelijk tot uiting komt in de versie versierd met gadrooning. “We wilden een horloge lanceren dat gekleed en versierd was. De BR 05 had potentieel, met een kast met veel ruimte voor versieringen”, merkte Bell & Ross’ creatief directeur Bruno Belamich op bij de lancering van het eerste Artline-model.

Nu gaat Bell & Ross verder. Een deel van de filosofie van het huis is het verleggen van grenzen. De BR 05 Artline Dragon begeeft zich op een geheel nieuw terrein door grafische codes te gebruiken die gelinkt zijn aan de kunst van het tatoeëren. Spelend met licht en schaduw door de relatieve fijnheid en dikte van elke lijn, is dit lijnenspel cruciaal om het domein van de tekening te overstijgen naar dat van een metalen tatoeage.De Houten Draak: een symbool van durf.

Volgens de Chinese astrologie begint het jaar van de Houten Draak op Chinees Nieuwjaar, dat valt op 10 februari 2024 – ook bekend als het Lentefeest. De draak is meer dan een mythisch wezen; het is een belangrijke culturele en spirituele referentie. Hij roept kracht op omdat hij actief deelneemt aan het evenwicht in de wereld. De draak brengt regen voor de gewassen en is een voorteken van leven. Om het motief op het nieuwe BR 05 Artline Dragon horloge te creëren, heeft Bell & Ross gebruik gemaakt van zeer symbolische natuurlijke elementen, zoals de zon en de maan, evenals verwijzingen naar flora en fauna, zoals met het zwaluwmotief.

In de populaire cultuur staat de draak symbool voor sterke, moedige, krachtige individuen, maar hij symboliseert ook welwillendheid, voorspoed en geluk. De draken uit de Aziatische mythologieën brengen goed nieuws.

Voor kunstenaars is het drakenmotief een onvermoeibare bron van inspiratie met eindeloze variaties, van de meest figuratieve tot de meest verfijnde. Draken worden beschouwd als een samensmelting van vele dieren, met hun slangachtige lichamen, hertengeweien en adelaarsklauwen, om nog maar te zwijgen van hun karperschubben en ogen van een demon. Het werk van de grafisch ontwerper komt samen met dat van de horlogemakers om een harmonieus motief te creëren voor het hele horloge, met gravures op de verschillende oppervlakken.

De BR 05 Artline Dragon heeft nog steeds het collectieprincipe van een lunette met afgeronde hoeken, die met vier schroeven aan de kast is bevestigd. Het was ook nodig om te werken rond de leesbaarheid van de tijdsaanduidingen van het horloge: nog een teken van durf op dit avant-gardistische uurwerk.

De kunst van het graveren
Op de wijzerplaat en de geïntegreerde armband van de BR 05 Artline Dragon is het decoratieve motief fijn gegraveerd. De voorouderlijke techniek van het graveren wordt in China al meer dan een millennium toegepast.

In de horlogerie wordt graveren traditioneel beschouwd als de eerste niet-functionele verrijking van een uurwerk. Met de nieuwe BR 05 Artline Dragon brengt Bell & Ross een hommage aan de Chinese cultuur en de graveerkunst, terwijl het zijn meesterschap over horlogetechnieken nog een beetje verder doorvoert. Om de BR 05 Artline Dragon’s kast en schakels op de geïntegreerde armband te produceren, wordt een uitzonderlijke laser graveertechniek gebruikt. Voor de armband betekent dit dat elke schakel individueel wordt gegraveerd voordat deze wordt geassembleerd. Er is geen ruimte voor fouten: perfecte precisie is vereist om ervoor te zorgen dat het patroon niet wordt vervormd. Elke schakel is een prestatie op zich, waarbij de continuïteit van het ontwerp van onderdeel tot onderdeel wordt gewaarborgd.

BR 05: eigentijdse elegantie geconcentreerd
Sinds de lancering in 2019 is de BR 05 lijn de tastbare uitdrukking van Bell & Ross’ wens om een stedelijk horloge met eigentijdse elegantie aan te bieden.

Steeds trouw aan het verlangen naar technische uitmuntendheid, dat de leidraad is achter de ontwikkeling van alle Bell & Ross horlogemakers, is de BR 05 Dragon voorzien van een BR.CAL-302 zelfopwindend mechanisch uurwerk. Het heeft een gangreserve van 54 uur, wat niet alleen zorgt voor geavanceerde chronometrische precisie, maar ook voor een groot gebruiksgemak voor een actieve levensstijl. De uurverdeling is subtiel gepositioneerd ter hoogte van de flens om het ontwerp niet te compromitteren.

Een uitzonderlijk stuk
Ontworpen om de sterke symboliek van de Chinese draak te vieren bij de komst van dit nieuwe jaar, is de BR 05 Artline Dragon bewust gemaakt als een zeldzaam stuk – niet alleen vanwege het karakter, maar ook de complexiteit van het ontwerp. Dit uitzonderlijke uurwerk wordt slechts geproduceerd in een gelimiteerde oplage van 99 stuks. De BR 05 Artline Dragon is exclusief te koop in Bell & Ross boutiques en e-boutiques. Kostprijs van dit exclusieve horloge? 8.200 euro!

You May Also Like

Playboy gaat de strijd aan met OnlyFans

Playboy heeft het licht gezien… Fans van, euh, OnlyFans opgelet, er komt een alternatief ...

Marie’s Corner smukt mytische hotel Cap-Eden-Roc aan Côte d’Azur op

Laat de zomer maar komen Een plaats waar wij zo goed als elk jaar ...

Moët & Chandon verlicht de kerstboom op de Brusselse Grote Markt

Een sprankelend einde van het jaar  Moët & Chandon zet een traditie voort die ...