Benoit Reist: Eilandhoppen in de Malediven

MenStyle? Dat is naast Automotive ook Lifestyle. En wat doen mannen en stiekem meelezende vrouwen ook graag? Reizen. Laat dat nu net één van Benoits, de drijvende kracht achter de lifestyle website ManOeuvre.be, specialiteiten zijn. Onder het motto, samen reizen we een stukje verder zal hij vandaag en in de toekomst geregeld zijn reisavonturen hier delen. Zijn eerste stukje? Een jaloersmakend tripje, of zeg maar trip, naar de Malediven. En of je nu al zin krijgt in een weekje (of langer) tropisch eilandhoppen  

‘Is het nog ver?’ Het is een vaak gehoorde vraag die meestal uit een kindermond komt op weg naar je vakantiebestemming. Reizen naar de Malediven is natuurlijk niet naast de deur. Zeker als je voor een rechtstreekse vlucht wilt opteren en wetende dat er na de landing in hoofdstad Malé nog een vlucht met het watervliegtuig op de planning staat. 

De Malediven zijn een gedroomde bestemming voor de meeste vakantiegangers. Meer dan 1000 eilanden vormen samen 26 atollen in de Indische Oceaan. Om dit aards paradijs met zijn witte stranden te ontdekken moet je natuurlijk wel iets over hebben. Niet enkel voor de portemonnee, maar ook qua reistijd is dit geen lachertje.

Wil je rechtstreeks vliegen richting de Malediven? Vanuit België zijn er jammer genoeg geen mogelijkheden. Met een tussenstop is het wel mogelijk, maar dat maakt je reis natuurlijk een heel stuk langer. De beste oplossing is uitwijken richting het Duitse Frankfurt am Main. Vandaar uit vliegt Condor twee keer per week richting Velana International Airport in Malé. In de winter loopt dit zelfs op tot vier wekelijkse vluchten. In een Airbus A330-200 geniet je van een maaltijd en snack aan boord en land je ongeveer een tiental uur later in de hoofdstad. 

Je eindbestemming komt in zicht, maar om je favoriete resort te bereiken heb je maar twee opties: een transfer met de speedboot of een watervliegtuig. Sun Siyam Resorts beschikt over vijf luxeresorts in de Malediven. Vier van deze locaties zijn enkel maar te bereiken met het watervliegtuig en hiervoor werken ze samen met Trans Maldivian Airways. Na je aankomst op Velana International Airport zal een vertegenwoordiger van Sun Siyam Resorts je opwachten en begeleiden met het inchecken van je bagage bij Trans Maldivian Airways. Daarna volgt een korte busrit richting de Noovilu Seaplane Terminal en kan je nog even tot rust komen in de Sun Siyam lounge. De gratis massage en verfrissende douche zijn mooi meegenomen na de lange reis. Terwijl de kinderen zich ontspannen in de speelruimte kunnen de volwassenen genieten van een hapje en een drankje met zicht op de opstijgende watervliegtuigen.      

Trans Maldivian Airways is met meer dan 60 Havilland Canada DHC-6 Twin Otters de ideale vliegpartner vanuit Malé naar meer dan 90 luxeresorts. Hiermee beschikken ze over de grootste watervliegtuigvloot ter wereld en zijn ze het snelste en veiligste transportmiddel. Twee DHC-6 Twin Otters kregen een volledige Sun Siyam-make over. Het mooiste bewijs van de goede samenwerking tussen Sun Siyam Resorts en TMA. 

Na een adembenemende vlucht van ongeveer driekwartier is Siyam World het eerste Sun Siyam Resort op het programma. Een prachtig eiland van 54 hectare en met vier kilometer zandstrand en zes kilometer koraalrif een echt pareltje. Siyam World is meteen één van de grootste eilanden in de Malediven en erg geliefd bij koppels en families. Je hebt de keuze uit maar liefst 18 verschillende accommodatietypes gaande van één tot maar liefst zes slaapkamers. Naast The Beach House Collection en Beach Villas heb je natuurlijk ook Water Villas. Uniek bij Siyam World is dat alle Water Villas over een eigen zwembad en een glijbaan beschikken waarbij je in de Indische Oceaan terecht komt. Aan zwembaden, restaurants en bars is hier geen gebrek.

Met maar liefst tien restaurants en zeven bars kom je zeker aan je trekken. Om het helemaal af te maken pakt Siyam World uit met hun WOW! Premium All-Inclusive. Een luxueuzere vorm van All-Inclusive laat maar zeggen. Niet enkel het eten en de dranken zijn tijdens je verblijf inbegrepen, maar ook de minibar in je villa wordt dagelijks gevuld. De toegang tot Siyam Water World, het grootste drijvende waterpark in de Indische Oceaan, is kosteloos en watersporten zoals windsurfen, kajakken, stand up paddling en snorkelen zijn ook inbegrepen. Vooral het snorkelen is een must-do want het onderwaterleven is hier overweldigend. Sun Siyam Resorts wil dit ook zo houden en zet hoog in op duurzaamheid door zelf koraal te planten. Het is een leerrijke activiteit waarbij een lokale biologe je uitlegt waarom de wondere wereld van de oceaan zo belangrijk is. Volledig tot rust komen kan in de Veyo Spa gelegen middenin de tropische vegetatie. Op maat gemaakte therapieën, ultramoderne faciliteiten en wellnesservaringen verbeteren het welzijn van de resortgasten.    

In amper tien minuten bereik je met de speedboot Sun Siyam Iru Fushi vanuit Siyam World. Ook hier krijg je een uitgebreid aanbod aan accommodatietypes voorgeschoteld met één iets gemeen: een eindeloos zicht op de oceaan. Met tien restaurants en vijf bars moet je keuzes maken, maar het kan natuurlijk altijd iets exclusiever. Zo kan je je zonnige dag starten met een Floating Breakfast. Inderdaad, een drijvend ontbijt op een hartvormig dienblad in je eigen privézwembad. Je hebt de keuze uit een continentaal, Engels of champagneontbijt. De dag eindigen kan ook in stijl dankzij het concept Destination Dining. Geniet van de zonsondergang op het witte zandstrand tijdens een privédiner. Een eigen kok en persoonlijke service zorgen voor een strandbarbecue die je nooit zal vergeten. De Maldivische kreeft is trouwens om duimen en vingers bij af te likken. Ook bij de allerjongsten zal Sun Siyam Iru Fushi in de smaak vallen.

Letterlijk zelfs. In The Spa by Thalgo kunnen kinderen kiezen voor het Sweet Pea Menu met Chocolicious als favoriet. Tijdens deze massage worden ze volledig met chocolade ingesmeerd en als afsluiter getrakteerd op een chocolademilkshake. Uiteraard kunnen volwassenen op datzelfde moment kiezen uit één van de vele behandelingen of hydrotherapie uitproberen. Een gewaagde combinatie van sauna, stoomcabine, warm- en koudwaterbad. Dat kinderen als koningen worden behandeld merk je ook in de Kidz Club. Dagelijks is er een gevarieerd programma voorzien met als aanrader de Craft Classes. Met lokale producten worden kleine kunstwerken gemaakt. Denk maar aan palmbladeren en schelpen die je kan omtoveren tot zelfgemaakte mandjes en armbanden.

Kids nog niet moe? Kies voor de Lucky Dolphin Sunset Cruise en met een beetje geluk zie je enkele spelende dolfijnen bij zonsondergang. Liever kennis maken met de Maledivische cultuur? Bezoek dan een lokaal eiland zoals Holhudhoo. Een ervaren gids neemt je mee op verkenning en toont je de school, moskee, sportvelden, … Net als Siyam World denkt ook Sun Siyam Iru Fushi aan een duurzame toekomst. Zo kan je bijvoorbeeld zelf een boom planten op het eiland of gaan snorkelen in de Nemo Garden. Zowel jong als oud hebben hetzelfde doel in het kristalheldere water: Finding Nemo! 

Om het derde Sun Siyam Resort, Sun Siyam Iru Veli, te bereiken is er opnieuw een transfer met Trans Maldivian Airways gepland. Wist je trouwens dat de verplaatsingen vroeger met helikopters werden gemaakt? Door infrastructuurproblemen en het toenemende toerisme werd in 1993 de switch richting watervliegtuigen gemaakt. TMA is ondertussen geëvolueerd tot de grootste watervliegtuigoperator ter wereld. 

Sun Siyam Iru Veli is een tropisch paradijs en een typisch Barefoot Island. Vergeet dus die slippers en wandel van ’s morgens tot ’s avonds op blote voeten door het witte zand. Je hebt de keuze uit verschillende types Beach Villas en Water Villas die één voor één een privézwembad hebben. Sun Siyam Iru Veli hanteert een Premium All-Inclusive formule en dat is mooi meegenomen want ook hier heb je de keuze uit verschillende bars en restaurants. Vanzelfsprekend speelt vis een belangrijke rol in de Maldivische keuken en dat merk je ook tijdens kooklessen die worden aangeboden. Tonijn, één van de populairste vissoorten, zorgt in combinatie met kokos, curry en andere lokale kruiden voor een echte smaakbom.

Eén van de unieke excursies die je kunt boeken is de Sandbank Cast Away Picnic. Je wordt afgezet op een zandbank midden in de Indische Oceaan samen met een picknickmand vol lekkers. Perfect om je enkele uren volledig af te sluiten van de buitenwereld. Blijf je liever op het eiland? In de Premium All-Inclusive zit heel wat inbegrepen. Naast ontbijt, lunch en diner is er een mooie drankenkaart met heel wat internationale en signature cocktails. Ideaal om te proeven bij één van de zwembaden. Niet-gemotoriseerde watersporten zoals windsurfen, kajakken, stand up paddling en snorkelen zijn kosteloos beschikbaar, maar Sun Siyam Iru Veli heeft nog één belangrijke troef. Het resort blinkt uit in animatie en entertainment. Met wekelijkse pool parties, live DJ, karaoke, white parties en vuurshows is er elke avond beleving gegarandeerd tot in de vroege uurtjes. 

Na een korte speedbootverplaatsing zit je al op het vierde Sun Siyam Resort. Sun Siyam Vilu Reef is een kleiner, maar daarom niet minder gezellige bestemming met opnieuw de keuze uit Beach Villas of Water Villas. Ideaal voor verliefde koppeltjes en liefhebbers van koraalriffen. Enkele van de mooiste riffen van de Malediven kan je hier vinden. Tijd om eens een gemotoriseerde watersport uit te testen. Je hebt de keuze uit jetski, flyboard, wakeboard, waterski, monoski en banana ride, maar wij opteren voor de funtube. Fun gegarandeerd! Net als bij alle andere Sun Siyam Resorts heb je ook hier de keuze uit buffetrestaurants of à la carte restaurants, maar een aanrader in Sun Siyam Vilu Reef is Sunset Fishing. Een motorboot brengt je net voor zonsondergang naar rijke visgronden en daar leert de bemanning je de traditionele manier van vissen. Met een beetje geluk vang je enkele mooie exemplaren, maar het beste moet nog komen. Terug aan land grilt de chef je vangst en daarna is het smullen geblazen. Wandel voor het slapen gaan nog even richting de pier. Ongetwijfeld zul je nog enkele roggen en haaien kunnen spotten. 

Sun Siyam Olhuveli is het laatste Sun Siyam Resort, maar daarvoor moet je eerst terug vliegen naar de hoofdstad Malé. Trans Maldivian Airways biedt naast resorttransfers trouwens ook exclusieve excursies aan. Zo kunnen VIP’s een volledig watervliegtuig charteren en genieten van een hoger niveau van comfort en privacy. Wil je enkele zandbanken of pittoreske eilanden verkennen? Dat kan ook. In combinatie met een picknick of barbecue is dit een populaire uitstap. Tenslotte kan je ook een adembenemende fotovlucht reserveren die slechts tien minuten duurt. Zo krijg je op korte tijd toch al een mooie indruk op de Malediven vanuit de lucht.      

Na ongeveer driekwartier vanuit Malé kom je met de speedboot aan in Sun Siyam Olhuveli. Dit resort is een stuk groter. Logisch ook aangezien het bestaat uit twee eilanden. Kies voor een Beach Villa op het strand of een Water Villa die gebouwd is in de oceaan. De meest spectaculaire excursie op het programma is 3-Point Snorkeling. Met een motorboot hou je drie keer halt en tijdens de tocht heb je natuurlijk altijd de mogelijkheid enkele dolfijnen te spotten. De eerste halte is niet voor bangeriken, maar hoeveel keer in je leven krijg je de kans om tussen haaien te zwemmen? Doen dus! Een zeeschildpad is de volgende stop. Hou er rekening mee dat het hier wat drukker kan worden, want alle snorkelaars willen natuurlijk dit dier van zo dicht mogelijk bewonderen.

De motorboot houdt een laatste keer halt bij een buitengewoon koraalrif. Observeer en verken voor een laatste keer het wonderbaarlijke onderwaterleven. Hoog tijd om de inwendige mens te versterken. Gelukkig vind je op Sun Siyam Olhuveli zeven restaurants. Aan watersporten ook hier geen gebrek. Parasailing, kitesurfen, kajakken, zeilen, windsurfen, maar deze keer gaan we voor jetskiën. Geen evidentie wanneer de zee wild is. Zeker als het de eerste keer is. Uitblazen kan in één van de vier bars waar er altijd wel wat te beleven valt. Als de Malediven nog niet op je bucketlist stonden dan raden we aan daar onmiddellijk verandering in te brengen. 

Tekst en foto’s: Benoit Verstraete



You May Also Like

Bowers & Wilkins en McLaren komen met dikke headphone

de Px8 McLaren Edition Dat de mannen in Worthing al langer bezig zijn met ...

MenStyle geurtip: Jimmy Choo Man Aqua

Een zomers briesje  Parfums? Onze kast puilt uit maar dat neemt niet weg dat ...

Welke wijn slurp je best bij een overheerlijke zilte mossel?

Het mosselseizoen is begonnen  Als er iets is waar we elk jaar naar uitkijken, ...