Wat heeft ‘The Guru Guru’ met Saint-Tropez? (Interview)

Het is nu al uitzien naar ‘Make (Less) Babies’, de derde plaat van The Guru Guru die op 27 oktober verschijnt. Opvallend is dat de Limburgers zelf achter de knoppen plaatsnamen en niet langer een beroep deden op Wouter Vlaeminck die de vorige platen producete. Single Saint-Tropez, opvallend ingetogen en ver weg van alle noise uit het verleden, is meer dan een teaser. Een nummer dat er tekstueel inhakt en de luisteraar een spiegel voorhoudt. The Guru Guru is de komende maanden te zien in binnen- en buitenland. Zanger Tom Adriaenssens kijkt dan ook vol vertrouwen naar wat de toekomst brengt.

Jullie single heet ‘Saint-Tropez’. Wat heb je zelf met die badplaats?
Heel weinig eigenlijk (lacht). We zijn ongeveer een half jaar geleden wel eens in Cannes gaan optreden, maar voor de rest gaat het nummer vooral over het idee van een vakantiehuis. Waarom kiezen sommige Europeanen precies die plek om er een buitenverblijf te kopen als ze daar echt het geld voor hebben. Ik was op zoek naar een plaats die dat symboliseerde en zo kwam ik uit bij Saint-Tropez. Zelf reis ik heel graag, ook met de band. Ik heb als kind de opportuniteiten gekregen om al redelijk wat van de wereld te zien en nu met de band herhaalt zich dat. Als we in een bepaalde stad optreden, wil ik altijd graag weten waar we zijn. Ik zoek dan allerlei onnozele weetjes over de bestemming op, wat we moeten eten en bezoeken. Mijn instagrampagina staat altijd vol met voorkanten van kerken en andere bezienswaardigheden (lacht).

De single is voor The Guru Guru een vrij toegankelijk nummer. Akkoord?

Ik denk dat ook. Het is puur toeval dat het zo eenvoudig geworden is. We proberen altijd een goed nummer te maken en of dat nu toegankelijk is of niet, dat houdt ons niet bezig. Belangrijkst is dat we alle vijf tevreden zijn met het eindresultaat.

Vroeger was er Wouter Vlaeminck om jullie platen te producen. Nu hebben jullie alles zelf gedaan. Vanwaar die switch?
Dat was vooral uit noodzaak. Toen de pandemie kwam, hadden we weinig middelen om nog verder op te nemen behalve de dingen die we zelf konden doen. In de band zitten er drie soundengineers die een opleiding hierin genoten hebben. Dat is natuurlijk een enorm groot voordeel en het zorgt voor een klik tussen ons vijf: iedereen kan zijn expertise toevoegen aan de band.

Is de single ‘Saint-Tropez’ een maatstaf voor de hele plaat ‘Make less babies’ die er in oktober aan komt?
Tekstueel steekt er in de plaat een rode lijn qua onderwerpen. Ik ben de teksten minder in mezelf gaan zoeken, maar ben vooral naar mijn omgeving gaan kijken. Ik zocht subjects die ik belangrijk vond om ter sprake te brengen. Het gaat vooral over de mens die enkel en alleen maar gedreven is door geld. Dat houdt me wel bezig.

Je wil de mensen een spiegel voorhouden?
Absoluut. We zitten allemaal in onze eigen bubbel en dus moeten artiesten zoveel mogelijk perspectief aanreiken aan het publiek. Het is nuttig om soms eens out of the box te gaan en mensen uit hun leefwereld te trekken. Dan mogen ze al eens iets denken wat ze nooit voorgeschoteld krijgen. In ‘Saint-Tropez’ gaat het over vervreemding door het veelvuldig gebruik van sociale media. 

Wat mag de ambitie voor de band zijn op korte termijn?
We zouden het allemaal supertof vinden mochten we kunnen leven van de muziek want we toeren graag en nemen met plezier muziek op. Nu moeten we dat combineren met een andere job. We kunnen dus nog geen 100% van onze tijd in de band steken ook al willen we dat allemaal. We zouden graag de band zien groeien.

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door THEGURUGURU (@theguruguru)

De concertlijst oogt mooi. Hoe kijk je daar zelf naar uit?
Ik reis graag en dus verlang ik om op plaatsen te komen waar we nog nooit kwamen. We zien ook uit naar de concerten in Engeland want daar zingen de mensen altijd heel hard mee, voor een zanger is dat erg leuk. We gaan binnenkort ook voor de eerste keer naar Bulgarije. Iets om heel erg naar uit te kijken.

Tekst en Interview: STEVEN VERHAMME
Foto’s: The Guru Guru, Eva Vlonk


De albumreleaseshows gaan door op 9 november in Farrm (Hasselt), 16 november in Chinastraat (Gent) en 15 december in La Zone (Luik).

‘Saint-Tropez’ kan je hier bekijken en beluisteren.
Voor de pre-order van het nieuwe album klik hier



You May Also Like

Breaking News! Viroloog Marc Van Zw… euh Ranst wordt rapper (video)

‘Het is nogal ne keirel hé…daar kunde al is mee lachen hé’ Neen, voor ...

Hydrogen Sea is terug! (Interview)

Eind januari verscheen de nieuwe EP Symbiosis. De aanleiding voor de plaat was het nummer ...