MenStyle On Tour: 24u Spa-Francorchamps met BMW

En direct de winst meepakken

Een jaarlijks uitje met de man die de autosportgenen en benzine door de aderen heeft doorgegeven, ook wel pa genoemd, is de 24u van Spa-Francorchamps. Met dank aan BMW konden we dit dit jaar vanop de eerste rij volgen en neem de eerste rij maar heel letterlijk. Ok, de catering was top maar daar doen diehard-autosportliefhebbers het niet voor, wel de sfeer in de paddock, de drukte in de pitboxen,… je ruikt er de stress, je leeft mee met de ontgoocheling bij een uitje naast de baan en je voelt de ontlading bij het overschrijden van de eindmeet na 24 uur… gewonnen of niet.

Het werd een memorabele editie met grote extremen. Het voorprogramma, dat uitgeregend werd, verliep dramatisch. Dilano Van ‘t Hoff die uitkwam voor MP Motorsport in de Formula regional European Championship by Alpine, kwam om het leven bij een gigantische crash op ‘Kemmel Straight’, het lange rechte stuk na de mythische Raidillon. De wedstrijd werd terecht geneutraliseerd. De volgende race in het voorprogramma, de Lamborghini Super Trofeo is nog gestart maar na een paar rondjes achter de safety car zijn ook zij naar binnen gereden daar het zicht te beperkt was. Daaropvolgend zijn de rijders van de McLaren Trophee binnengebleven en werd de wedstrijd geannuleerd. Toen het uiteindelijk toch wat droger werd is de laatste wedstrijd in het voorprogramma, de GT4’s wel doorgegaan zij het in bedrukte sfeer nadat dan pas het nieuws van de eerdere crash die morgen begon binnen te sijpelen.

The show must go on   

Toen werd het tijd voor de ‘grote jongens’. Na onze gridwalk, korter bij de auto’s en rijders kom je haast niet, werd om exact 16u30 het startschot gegeven van een memorabele 24 uur die tot de laatste minuten erg spannend bleef. In de race waar verschillende merken doorheen het etmaal de leiding namen was het de #98 BMW M4 GT3 ROWE Racing van Philipp Eng (AUT), Marco Wittmann (GER) en Nick Yelloly (GBR), en waar we doorheen de avond ook uitgenodigd werden in de pitbox, die na 537 ronden de overwinning pakte met slechts een kleine 12 seconden voor op de #88 Mercedes-AMG GT3 en 23 seconden voor de #17 Audi R8 LMS GT3 EVO II. Goed voor de 25ste algemene overwinning voor BMW, dat zijn positie versterkt als de meest succesvolle constructeur in de 75-jarige geschiedenis van de 24 Uren van Francorchamps!

De zesde plaats ging naar de misschien wel felst gehypte auto op de grid, de #46 BMW M4 GT3 van BMW M Team WRT, bestuurd door Augusto Farfus (BRA), Maxime Martin (BEL) en jawel, Moto GP GOAT Valentino Rossi (ITA). Ook zij toonden een hoge snelheid, maar werden herhaaldelijk teruggezet door tijdstraffen.

Een ongelooflijk weekend met de eerste overwinning voor onze BMW M4 GT3 in een van de grote 24-uurs klassiekers en de 25e algemene overwinning voor BMW in de Ardennen! Hartelijk dank aan de rijders en het ROWE Racing-team voor hun fantastische prestaties en aan elke medewerker van BMW M Motorsport die heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van zo’n geweldige GT3-auto“, aldus Andreas Roos, Hoofd BMW M Motorsport.

Ook in de pitbobox van #98 alleen maar lachende gezichten. “Dit was onze zwaarste overwinning hier in Spa tot nu toe. We weten hoe uitdagend het is om in deze race te zegevieren, wat het nog specialer maakt. Onze concurrentie was ongelooflijk sterk en het eindresultaat was ongelooflijk close. Ik kan me geen intensere GT-race herinneren“, aldus een trotse Hans-Peter Naundorf, Team Principal bij ROWE Racing.

Voor Marco Wittmann werd het een eersteling en eentje waar hij al lang op wachtte. “Ik probeer al zo’n tien jaar een 24-uursrace te winnen. Eindelijk is het gelukt! Het is een ongelooflijk gevoel. Een groot compliment aan het team en mijn collega-coureurs. We hadden een extreem goed pakket van rijder, team en auto dat me mijn langverwachte eerste 24-uursoverwinning opleverde.

De meest toegeschreeuwde coureur tijdens de 24 uur, Valentino Rossi, vatte zo zijn race samen: “Ik ben tevreden. Het was een positieve race voor mij. Het was de tweede keer dat ik deelnam aan de 24 uur van Spa-Francorchamps. Nadat ik vorig jaar 17e werd, was de zesde plaats dit keer een grote stap voorwaarts, maar we willen natuurlijk meer en zullen volgend jaar een nieuwe poging wagen. Veel dank aan het team en mijn collega-coureurs voor hun geweldige inzet!

Na een fantastische 24u van Le Mans, een fantastische 24 van Spa zitten we nu klaar om volgende week eens te komen piepen naar de F1. Zeg het maar… wat een leven jullie. Wees maar zeker.

Merci nogmaals aan BMW Belux om ons dit jaar vanop rij 1 deze overwinning live mee te maken…

Foto’s: BMW Belux & MenStyle.be

You May Also Like

Welke stad won de strijd om het beste Belgische Koningshapje ?

Koningshapje, is het niet Koninginnenhapje?  Na een culinaire strijd in 6 steden over heel ...

Ook de Jeep Wrangler gaat aan de stekker

Zelfs de Jeep der Jeeps zwicht… In 1941 liet de legendarische Willys MA/MB, het ...

Fiat 500 3+1 voorgesteld op iconische plaats in Turijn

Een hip nieuw karretje keert terug naar de roots van zijn voorouder… Turijn is ...