Hier is de gloednieuwe en volledig elektrische Volvo EX90

Quiet, Safe & Sustainable

Daar gaat ze! Wie dan? De XC90. Die wordt vervangen door de volledig elektrische Volvo EX90, een vorstelijk ruime SUV met (optioneel) zeven zitplaatsen die onderhuids zijn genen deelt met de nieuwe Polestar 3 en toch hebben beide een eigen identiteit.

De elegante en stille EX90 trekt de sobere en minimalistische stijl door van zijn voorganger en blinkt vooral uit in ruimte. Omdat de EX90 volledig elektrisch is en rijbereik dan echt een dingetje is, is er hard ingezet op de aerodynamica van de wagen. Uren werk in de windtunnel heeft geresulteerd in een uitstekende luchtweerstandscoëfficiënt van 0,29. Voor de leken, hoe minder des te vlotter hij door de lucht klieft en des te minder er extra kracht van de elektromotor gevraagd wordt en dus ook minder van de batterij.

Over batterijen gesproken, de EX90 krijgt een batterijpakket met een capaciteit van 111 kWh. Dit moet, in afwachting van officiële WLTP-cijfers, volgens Volvo een rijbereik rond de 600 kilometer opleveren. Eens plat moet, via DC-laden aan 250 kW, een half uurtje volstaan om de accu opnieuw op zo’n 80% te krijgen. Mooi toch?

De nieuwe Volvo EX90 heeft een 408 pk en 770 Nm sterke instapper. Voor zij die het net wat krachtiger willen, kunnen ook kiezen voor de 517 pk en 910 Nm koppelsterke variant die we onderhuids ook terugvinden in de Polestar 3 met het Performance Pack.

Zoveel kracht vinden we natuurlijk ook terug in de cijfers als het over prestaties gaat. Zo sprint de nieuwe Volvo EX90 in 4,9 seconden van 0 naar 100 km/u en haalt hij een begrensde topsnelheid van 180 km/u, iets wat we trouwens in elke Volvo zien.

Binnenin ademt de Volvo opnieuw Zweedse degelijkheid gecombineerd met realistisch minimalisme. Geen flitsende, hippe toestanden, wel sober, duurzaam, ecologisch, degelijk en ergonomisch correct en steeds met de filosofie in het achterhoofd zijnde de juiste informatie of het juiste moment. Toch is er ruimte voor wat speelsheid zoals Apple Car Play, het koppelen van jouw smartphone die dan als sleutel kan dienen of met bijvoorbeeld een Bowers & Wilkins-audiosysteem met 25 luidsprekers dat zorgt voor een geweldige Dolby Atmos-klank.

Spraken we al over ecologisch? Ja! Vergeet bijvoorbeeld echt leder. De nieuwe Volvo EX90 komt met FSC-gecertifieerd en dus ecologisch verantwoord hout en met wol van dieren die op een gezonde boerderij worden gehouden. Verder is er gebruik gemaakt van Nordico gedoopt materiaal. Nordico wat? Wel, textiel dat uit gerecycleerde materialen, waaronder petflessen, wordt gemaakt. Zo zou elke Volvo EX90 bijna 50 kilo aan gerecycleerd en biologisch materiaal bevatten zonder daarvoor in te boeten aan klasse, luxe en stilte.

En wie Volvo zegt, zegt meteen ook veiligheid, een stokpaardje van Volvo. De Zweedse (of moeten we nu Chinese zeggen?) constructeur heeft één groot doel… 0 verkeersdoden. En als iedereen in een Volvo rijdt, (dag, nacht en in eender welke weersomstandigheden) zijn we er kortbij, zeker met de stevig met radars, camera’s en laserlichten uitgeruste EX90.  Quiet, Safe & Sustainable… de nieuwe slogan omvat het mooi.

Wanneer mogen we hem verwachten? De productie van de Volvo EX90 start in 2023 in de Verenigde Staten, vanaf 2024 zal de elektrische SUV ook in China van de band rollen. Kostprijs? De Twin (instapper) kost 106.300 euro, de Twin Performance 111.400 euro… en dat is wel stevig.

 

 

You May Also Like

Eerste tests Porsche Taycan unaniem: Dit is de Tesla-Killer

Alle details worden binnen één maand onthuld… Niettegenstaande konden de heren van het erg ...

Wat doet Snoop Dogg met een Turtle?

Een vervolg shooten op de succesvolle campagne met SodaStream Na het succes van de ...

Deze legende komt naar Europa

De Ford Bronco Daar waar de Ford Mustang decennia lang al overal ter wereld ...