MINI Recharged & Paul Smith: Een icoon heruitgevonden

De Britse designer Paul Smith helpt mee om zijn eigen ontworpen klassieke Mini Paul Smith Edition uit 1998 nieuw leven in te blazen. De auto maakt deel uit van het MINI Recharged project, waarbij traditie en baanbrekende, moderne technieken elkaar ontmoeten. In dit geval krijgt de unieke originele Mini van de iconische designer namelijk een elektromotor.

Het creatieve brein van Sir Paul Smith, al lang bekend bij fans van het Britse merk, zit achter een nieuw project met onnavolgbare stijl. Tijdens de Salone del Mobile 2022 in Milaan van 7 tot 12 juni zullen Sir Paul Smith en Oliver Heilmer, hoofd van MINI Design, spreken over duurzame benaderingen van autodesign.

Afgelopen zomer presenteerde Paul Smith op de IAA Mobility in München de MINI STRIP: een radicaal gestroomlijnde en duurzame conceptauto. De MINI Recharged by Paul Smith gaat nu in op dit idee van duurzaam design. “Drie kenmerken beschrijven deze auto perfect: kwaliteit, duurzaamheid en functionaliteit,” legt de ontwerper uit.

“Dit voertuig is ook een eerbetoon aan het verleden,” voegt hij eraan toe. Met dit unieke stuk pakt Paul Smith namelijk een nog ouder project op dat hem al meer dan 20 jaar verbindt met MINI: in 1998 bracht hij de MINI Paul Smith Edition tot leven, een gelimiteerde oplage van 1.800 exemplaren. Het prototype van deze unieke editie was geschilderd in een opvallend blauw, identiek aan dat van het favoriete shirt van de ontwerper. Dit nieuwe unieke stuk heeft deze kenmerkende en historische kleur behouden. Met de limoengroene batterijklep voegt de ontwerper nog een kleur uit de jaren 90 toe. Deze aanpassingselementen passen perfect bij de essentie van de originele Mini.

Het project gaat immers ook over het respecteren van het erfgoed van het merk, het iconische werk van Sir Alec Issigonis, de ontwerper van de eerste Mini. “Als je de flat van je oude tante betrekt, doe je niet alles nieuw uit respect, maar je moderniseert het op kleine manieren,” legt Sir Paul Smith uit. Sir Alec Issigonis ontwikkelde de Mini klassieker als antwoord op de oliecrisis van 1959. Minimaal verbruik, maximale benutting van de ruimte – dat was het idee dat miljoenen mensen decennialang heeft overtuigd en dat de reden is voor het succes van MINI vandaag de dag.

In het interieur van dit nieuwe project zet Paul Smith het minimalistische en duurzame concept voort dat hij met de MINI STRIP is begonnen. Zonder interieurelementen domineert de ruwe carrosserie het interieur met de kale, onbeklede vloerplaat, waarop authentiek ogende vloermatten van gerecycled rubber zijn gelegd. Naast de innovatieve en milieuvriendelijke materialen laat het ontwerp van Paul Smith een aantal functies achterwege: een magneet naast het stuur biedt plaats aan een smartphone die, op de snelheidsmeter na, bijna alle oude knoppen en functies op het dashboard vervangt. Het stuurwiel van dit exclusieve model kan volledig worden verwijderd om het in- en uitstappen te vergemakkelijken – een innovatieve oplossing en een knipoog naar de geest van Paul Smith.

“We hebben een auto uit de jaren 90 volledig relevant gemaakt voor vandaag”, vat de ontwerper samen. En hij vervolgt trots: “Ideeën zijn nooit een probleem, je vindt ze overal. De uitdaging is ze uit te voeren. Hier werkte het, een droom kwam uit,” zegt Sir Paul Smith. De ingenieurs van Recharged Heritage Limited zijn ook de architecten van deze prestatie. Als nieuwe partner van MINI hebben ze de Mini Classic omgetoverd tot een emissievrije auto door een 72 kW elektromotor te installeren. Het huidige gamma van de Britse autofabrikant omvat al de volledig elektrische MINI Cooper SE* en de MINI Countryman Cooper SE ALL4** met een plug-in hybride motor. Beide modellen zetten de traditie van verantwoord rijplezier voort en effenen het pad voor een volledig elektrische toekomst.

Voor de presentatie van dit unieke stuk op de Salone del Mobile 2022 in Milaan, wordt de showroom ter ere van Paul Smith ingericht in de kleuren van zijn MINI Recharged. Tijdens de Salone del Mobile krijgen bezoekers de kans om dit unieke model en de MINI STRIP van dichtbij te bekijken.

Meer informatie over het MINI Recharged programma en de nieuwe partner “Recharged Heritage Limited” zal binnenkort worden bekendgemaakt.

Foto’s: Mini

You May Also Like

Wat doet Snoop Dogg met een Turtle?

Een vervolg shooten op de succesvolle campagne met SodaStream Na het succes van de ...

BVLGARI Man Terrae Essence gaat terug naar de oorsprong

Aarde Vanaf september 2021 wordt de BVLGARI Man-collectie uitgebreid met een nieuw element: aarde. ...

Te koop: Sylvie Meis bij ALDI

U hoort het goed… …’Van den Aldi’ is vaak een uitdrukking die we geven ...